Ihmiset ja suhteet

Tarjolla kelvottomia lurjuksia – mitä tehdä, kun kumppania ei löydy?

Teksti:
Anna.fi

Joka puolella on perheitä, pariskuntia, rakastavaisia, ihastuneita, kiehnääviä ja hykerteleviä pareja. Kaikille kumppania ei kuitenkaan ole suotu. Mikä neuvoksi, kun jokainen uusi kaksilahkeinen tuttavuus on toivoton tapaus – kelvoton kaveri?

Tarjolla kelvottomia lurjuksia - Mitä tehdä kun kumppania ei löydy

”Rakkaus on kantava voima maailmassa. Se on jonkinlainen henkinen vetovoima, joka pitää yhteiskuntaa pystyssä ja antaa suunnan ja tarkoituksen yksilön elämälle samalla tavalla kuin fysikaalinen vetovoima estää kuuta sinkoutumasta radaltaan tai maata ajelehtimasta avaruuden tyhjyyteen, kauas auringon lämmöstä. Jos lakkaisimme rakastamasta, meidän maailmamme kylmenisi ja tyhjenisi ja me ajautuisimme kauas toisistamme.”

Näin ylevästi kirjoittavat aviopari Jaakko ja Virpi Hämeen-Anttila muutama vuosi sitten ilmestyneen Rakkauden atlas -kirjansa esipuheessa. Kivoja ajatuksia, jotka ilahduttavat varmasti niitä, joilla kuluneen talven paukkupakkasissa on ollut se kuuluisa joku, josta pitää kii. Mutta entä ne, jotka joutuvat huokaamaan kerta toisensa jälkeen tavatessaan uuden uroon: ei tämäkään.

Fokus: Mitä olet etsimässä

Jos ruokakauppaan menee ilman ostoslistaa, huomaa kotiin tullessaan, että kaikki olennainen on jäänyt ostamatta, mutta laukusta löytyy kahvileipää, kynsiviila, vispikermaa ja ristisanalehti. Parisuhdekumppania on turha metsästää, ellei tiedä itsekään, mitä suhteelta ja elämältään oikeastaan toivoisi. Jotkut haluavat ihan oikeasti löytää vain riittävän hyvän miehen, jonka kanssa voi perustaa perheen ja tehdä lapsia. Toiset kelpuuttavat ainoastaan tajunnanräjäyttävän ihastuksen ja romanttisen rakkauden kokemuksen. Yksi haluaa miehen jakamaan aikaa vievän harrastuksen ja toinen haluaa pitää harrastukset ja ystävät erillään parisuhteesta. Istu alas ja kartoita. Mitä oikeastaan etsit?

Mutta kun kaikki tapaamasi miehet ovat tumpeloita ja nahjuksia

Niinkö? Entä miten arvioisit itsesi, jos tapaisit itsesi ensimmäistä kertaa? Oletko sinä dynaamisuuden, viehkeyden, sympaattisuuden ja karismaattisuuden supliikki ruumiillistuma? Tuskin. Ei kukaan meistä ole ja toisaalta kaikki ovat, ihan riittävästi. Mieti, mitä teet tavatessasi uuden ihmisen. Annatko hänelle aikaa näyttää itsensä, vai teilaatko ensimmäiseen tyhmältä tuntuvaan juttuun? Onko oma ulosantisi aina mutkattoman sulavaa, kun tapaat uusia ihmisiä? Kaikki päästävät suustaan sammakoita, mutta vaikka ne olisivat rupikonnia, ne eivät tee kenestäkään täysin epäkelpoa ihmisenä.

Oletko mielestäsi varma siitä, että tiedät tarkalleen, mitä etsit? Ahaa, siis älykästä, koulutettua, komeaa, hyvin ansaitsevaa ja urheilullista miestä. Täytätkö itse nämä asettamasi vaatimukset? Haluatko edustusrouvaksi kekkereille vai etsitkö kumppania, jonka kanssa voi katsoa sohvan nurkassa lauantai-illan komediasarjaa? Miksi siinä tapauksessa etsit kävelevää huippu-CV:tä, joka ei kylmänä pakkasiltana kovin lämmitä. Voit yhtä hyvin tulostaa mieleisesi ihmisen CV:n paperille ja asettaa sen viereesi sohvalle. Jos sen sijaan etsit hellää, tasavertaista ja välittävää kumppania, muista, etteivät nämä luonteenpiirteet välttämättä tule kokonaan esiin ensimmäisellä tai toisella tapaamisella. Vai esittäydytkö itse näin: Hei, olen Maija, empaattinen, rakastava ja lempeä kodinhengetär?

Ja sitä paitsi, jos etsit supersuorittajaa, jota ei koskaan voisi kuvailla sanalla tavallinen – myös miljardööripankkiirit, huippututkijat ja asianajoalan supertähdet ovat joskus kärttyisiä kotona, jättävät sängyn petaamatta, unohtavat käydä kaupassa ja sairastuvat vatsatautiin.

Tarjolla kelvottomia lurjuksia - Mitä tehdä kun kumppania ei löydy

Mikä on sinun juttusi

Kaikkia tapaamiani erittäin mielenkiintoisia ihmisiä yhdistää pari asiaa: heillä on se jokin oma juttu ja he tekevät sitä täysillä ja intohimoisesti. On lopulta se ja sama, onko tämä oma juttu moottoripyörän tuunaaminen, telinevoimistelu vai ukrainalainen kirjallisuus – ihminen, jolla on intohimoa ja joka tietää jostain asiasta niin paljon, että hänen silmänsä syttyvät loistamaan hänen kertoessaan asiasta, on mielenkiintoinen. Mikä sinun juttusi on? Voitko syyttää miehiä siitä, ettei heistä ole maailman mielenkiintoisinta, jos osaat keskustella vain siitä, mitä tapahtui Greyn Anatomian viimeisellä tuotantokaudella tai kuinka pitkä jono kaupungin kuumimpaan baariin on lauantaisin?

Se oma juttu, joka herättää pohjattoman intohimon ja saa silmät tuikkimaan, on helppo nimetä. Jos sitä tarvitsee pohtia, suuta mutristella ja miettiä, ei oma juttu ehkä vielä ole löytynyt. Ota aikaa itsellesi, jätä turhat tapaamiset työpäivien jälkeen ja keskity siihen, että kartoitat oman elämäsi sisältöä. Lopputulos voi olla karua katsottavaa, mutta minkäänlaista kehitystä ei tapahdu, ellei vallitsevaa tilannetta uskalla tarkastella. Kysy rohkeasti ja vastaa pelkäämättä: Mistä juuri sinä innostut? Mikä saa sinut nauttimaan? Missä sinä olet hyvä? Mitä tekisit, jos sinulla olisi määrättömästi aikaa ja rahaa? (Äläkä käytä äidin, kaverin tai siskon vastauksia, vaikka ne kaikuisivat takaraivossa.)

Miksi käyt joka viikko pelaamassa tennistä, jos inhoat mailapelejä? Uskotko tulevasi onnelliseksi, jos löydät komean ja mukavan tenniksenpelaajan, vaikka itse asiassa haluat viettää vapaa-aikasi metsissä patikoiden?

Ei niitä vapaita ja mukavia miehiä silti tapaa missään

Mikä on ”ei missään”? Lähikaupassa, postissa, työmatkalla, naisten kuntosalilla, tyttöjen illoissa, parisuhdeillallisilla? Ei välttämättä, ei. Naisille tarkoitetut kuntosalit ja tyttöjen illat sulkevat jo nimensä puolesta miehet pois, parisuhdeillalliset puolestaan vapaat miehet. Lähikaupassa, postissa ja työmatkalla sen sijaan saattaa kuin saattaakin kulkea myös muita ihan mukavia, hauskoja ja mielenkiintoisia ihmisiä. Harmi vain, että moni meistä tuppaa tallaamaan työmatkat ja kauppareissut suu mutrussa. Ne kun ovat sitä pakollista arkipäivään kuuluvaa tylsyyttä. Suupielet ylös tai edes vaakatasoon, katse muihin ihmisiin ja suopea suhtautuminen itseen. Hymyilevää ja hyväntuulista ihmistä nyt vain sattuu olemaan helpompi lähestyä.

Tarjolla kelvottomia lurjuksia - Mitä tehdä kun kumppania ei löydy

Ja lopulta – onko parisuhde hyvän elämän edellytys

Perhejuhlissa yksinäinen saa osakseen liudan kysymyksiä, jotka kaikki tähtäävät samaan: miksei rinnalla ole kumppania. Miksei Malla ole löytänyt ketään, vaikka on ihan nätti ja mukava? Koskas se Liisa tuo näytille sulhasehdokkaan? Pahinta on, että nämä kysymykset saavat useimmat uskomaan, että ne ovat ihan oikeutettuja ja vieläpä tarpeellisia. Kyllähän normaali ihminen pariutuu jossain elämänsä vaiheessa. Ja mieluiten nuorena.

Onko nyky-yhteiskunnassa hyvän elämän mittapuu se, että kainalossa roikkuu joku? Onko parempi raijata mukanaan onnetonta parisuhdetta kuin kulkea yksin onnellisena? Tosiasia on, että puolet suomalaisista avioliitoista päättyy eroon. Se tarkoittaa sitä, ettei osa liitoista juuri koskaan ole kovin toimivia ollutkaan. Onko silti parempi mennä naimisiin ”jonkun” kanssa, jotta voi osoittaa muille ja siinä samalla itselleen, että elää nyt ihan niiden yleisten standardien mukaista hyvää elämää?

Ystäväpiirissä on rasittavaa, että parisuhteessa elävät kohtelevat sinkkuja eri tavoin. Se käy monen itsekseen elävän hermoille ja loukkaa raskaasti. Kas, niin monet tekevät, mutta kuka pakottaa sinut olemaan seurassa, joka saa sinut voimaan pahoin? Todellinen ystävä voi tavata sinut myös ilman puolisoaan. Todellinen ystävä on kiinnostunut myös yksinelävän ajatuksista ja päivien sisällöstä. Siis muustakin, kuin miten vauhdikasta tämän seksielämä on ollut viime aikoina. Eihän yksin eläväkään kysy, että luistaakos se teidän parisuhteessa vielä ja että onkos lauantai-iltaisin muutakin kuin Marja Tyrnin torttua tarjolla.

Liian moni ripustautuu aivan itse ja omin avuin siihen ajatukseen, että parisuhde on onnellisuuden kategorinen edellytys. Olisiko vaihtoehtona, että voisi luoda elämästään juuri sellaista, kuin itse haluaa ja joka sisältää nautintoa tuovia asioita? Mieti, miten paljon voisit saada aikaiseksi, jos käyttäisit kumppanittomuuden surkutteluun kuluvan ajan niihin asioihin, joista sinä pidät. Sitä paitsi, eihän sitä tiedä, vaikka silloin vierelle löytyisikin joku. Elämästään ja itsestään nauttiva ihminen kun on usein varsin vetovoimainen…

Ninni

X