Ihmiset ja suhteet

Treffit ovat odotuksia ja niihin vastaamista

Teksti:
Anna.fi

Treffit vaikuttavat kevyeltä hauskanpidolta, mutta niiden taustalla jylläävät mutkikkaammat suhteet. Treffeiltä joutuu joskus poistumaan torjuttuna, mutta onnekas saattaa löytää sieltä rakkaimman.

Puolet Suomesta tuntuu olevan haku päällä: seuranhakuilmoitukset rönsyilevät lehden sivulta toiselle, ja netissä tarjokkaiden määrä häkellyttää. Treffiseuraa eivät hae pelkästään epätoivoisimmista onnettomimmat, vaan deittailu on nykysinkkujen ajanvietettä.

26-vuotias treffikonkari Jussi liittää säännöllisen treffeilyn aikuisuuteen. ”Teininä joko oltiin yhdessä tai ei oltu. Vasta reilu parikymppisenä rupesin varsinaisesti käymään treffeillä”, hän muistelee treffihistoriaansa.

Deittien yksinkertainen resepti

Treffeillä saa tehdä, mitä huvittaa: käydä kahvilla, elokuvissa, kävelyssä tai mennä saatille vaikka kynnyksen yli. Tapaamisen onnistumista ei mitatakaan teoilla vaan tunnelmalla. Sanna, 27, on käynyt vuoden aikana melkein kymmenillä treffeillä ja tietää, mistä puhuu. ”Hyvillä treffeillä ei ole vaivautuneita tilanteita”, hän tiivistää.

Heidille, 28, tärkein tunnelmanluoja on huumorintaju, jonka puuttuminen erottaa. ”Kerran mietin koko tapaamisen ajan, onko mies tosissaan vai vitsaileeko hän”, Heidi kertoo. Jussin onnistuneilla treffeillä viihtyy. ”Ne ovat mielenkiintoiset, jännittävät ja romanttiset. Hyvillä treffeillä saa pussailla tai viettää yhdessä aamuyön jatkoja”, mies myhäilee.

Hyvät treffit eivät aina tarkoita, että lempi leiskahtaisi. ”Vaikka kemiat eivät romanttisesti toimisikaan, treffeillä voi silti olla kivaa”, muistuttaa Jussi. Periaate toimii toisinpäinkin: viis siis mukavuudesta, sillä epämukavat treffit saattavat olla merkki ihastumisesta.

Kieltäytymisen etiketti

Ensimmäisen tapaamisen jälkeen treffit ovat silkkaa taiteilua ja tulkintaa. Voiko olla innokas olematta ripustautuja? Onko uuteen tapaamiseen myöntyminen viesti ihastumisesta? Vai onko siitä kieltäytyminen vainoharhaista sitoutumiskammoa? Tärkeintä on rehellisyys, vakuuttavat treffeilijät.

”On epäkohteliasta lähteä treffeille säälistä. Jos tyyppi ei oikeasti kiinnosta, hän kyllä vaistoaa tämän ennemmin tai myöhemmin. Kun tiedän, mitä haluan, kerron sen treffikumppanillekin”, Jussi peräänkuuluttaa korrektia käytöstä ja lisää: ”Minulla on tarve sopia asiat puhelimessa eikä käydä keskustelua 160 merkin tekstiviestillä.”

Myös Sanna on suorasanainen. ”Ilmoitan kiertelemättä, jos en halua tavata treffikumppania toista kertaa. Suullisesti se on kieltämättä hankalaa, joten sitä tulee tehtyä myös tekstiviestillä”, hän kertoo ja saa toiminnastaan hyvää palautetta: ”Monet ovat kiitelleet sitä, etten pelaile mitään pelejä.”

Suorat sanat eivät ole helppoja niiden latelijalle eikä kuulijalle. Heidi muistaa joskus turvautuneensa kiertelyyn. ”Tapailin kerran miestä, jonka mielestä olin koko ajan ’niin ihana’, että hän halusi nähdä minua päivittäin. En tiennyt, mitä tehdä, joten päädyin pyörittelemään silmiäni”, hän tunnustaa. Mies tulkitsi muljauttelun ja epämääräisyyden oikein, eikä pari enää tavannut.

Parhaassa tapauksessa vakavaa

Vaikka Heidillä on takanaan kolmet treffit lyhyellä ajalla, hän pitää itseään ”huonona treffeillä kävijänä”. ”On kivempi nähdä hyviä ystäviä kuin ventovieraita tyyppejä”, hän toteaa. Nainen ei vaikuta innokkaimmalta deittailijalta mutta deittailee silti. Miksi ihmeessä? Ventovieraiden tapailulla ei täytetä kalenteria tiedostamatta sen mahdollisia ihania seurauksia.

Jokainen haluaa rakastua. Treffeille lähdetäänkin kevyin mielin mutta toivoen, että niistä kehkeytyisi jotain, joka vakavoittaisi. ”Tällä hetkellä suhtaudun treffeihin erittäin vakavasti, koska haluaisin löytää elämäni miehen”, vastaa Sanna empimättä uteluun deittailun syistä.

Heidikin haikailee seurustelukumppania, vaikka muistuttaa, että treffeillä voi tavata muutenkin tutustumisen arvoisia tyyppejä. Jussi on yhtä mieltä naisten kanssa. ”Olen saanut joistain entisistä treffikumppaneista kavereita. Tosiasiassa suhtaudun treffeihin äärimmäisen kevyesti, mutta niiden onnistuessa kuolemanvakavasti”, Jussi kiteyttää.

Teksti Johanna Laitinen / A4 Media Oy
Kuva: A4 Media Oy

X