Ihmiset ja suhteet

Tunnusta netissä

Teksti:
Anna.fi

Jokin internetissä houkuttaa paljastamaan salaisuuksia tuntemattomille. Nimettömiä tunnustuksia julkaisevat verkkosivut kertovat, mistä tavalliset ihmiset eivät uskalla puhua kasvotusten toisilleen.

Tunnusta netissä

”Olen saanut seksistä maksuksi puoli kiloa juustoa”, tunnustaa 20-vuotias tyttö suomalaisella Tunnustusten luola -sivustolla. Kävijöiden viestit kuulostavat niiltä samoilta salaisuuksilta, joita valomerkin aikaan soperretaan baarimikoille. Jos oltaisiin eteläisemmillä leveysasteilla, tunnustukset kuulisi ehkä pappi ripittäytymiskopissa.

Noin puolet verkkotunnustuksista käsittelee seksiä: pettymyksiä, epäonnistumisia, salaisia toiveita ja välillä todella kammottavia tekoja. Nuorempien tunnustajien kohdalla tekisi välillä mieli halata ja vakuuttaa, että epätoivo on turhaa.

Toiset tunnustavat olevansa yksinkertaisesti ikäviä tyyppejä. Lukiessa tulee kiukku, mutta ehkä
näiden ihmisten olemassaolosta on hyvä tietää. ”Ajelen surutta autolla jänisten sun muiden päälle jos ne tulee tielle”, kertoo joku, eikä tunnu juuri katuvan. Toinen kehuu peruuttaneensa rekalla auton kylkeen ja karanneensa paikalta, kun ajoneuvorekisterikeskuksesta selvisi, että omistaja on romani. ”Hävettää, mutta tarvitsin rahaa”, selittää puolestaan mainoksessa banaaniasussa tanssinut tunnustaja.

Internet houkuttaa paljastamaan

Mahdollisuus kasvottomaan tunnustamiseen vetoaa selvästi johonkin ihmismielen nurkkaan. Tirkistely on kävijätilastojen mukaan vähintään yhtä vastustamatonta. Kaksi vuotta vanhassa Tunnustusten luola -tietokannassa on yli 20 000 nimetöntä tunnustusta, ja sivulatausten määrä nousee joka päivä kymmeniin tuhansiin. Sivun esikuva, yhdysvaltalainen Grouphug, on kerännyt jo yli 320 000 tunnustusta. Muita vastaavia sivuja on syntynyt tusinoittain eri puolille maailmaa.

Paljastelu ja tirkistely eivät ole uusia intohimoja, mutta internet näyttää voimistavan näitä taipumuksiamme. Paljastavista verkkopäiväkirjoista kohistu melkein yhtä pitkään, kuin verkko on ollut kotikäyttäjien ulottuvissa. Yksityisyyden rajoja ovat ravistelleet myös yleistyneet verkkoromanssit: kuinka paljon olemmekaan valmiita kertomaan ihmiselle, jota ei tarvitse kohdata kasvokkain?

Anonyymi tunnustussivu tai oma verkkopäiväkirja voivat toki tarjota tukea silloin, kun on päästävä purkamaan sydäntään eivätkä kirkko tai ryhmäterapia houkuta. Toisille puuha aiheuttaa riippuvuutta. Verkko on täynnä väkeä, jolle kaiken kertomisesta on tullut tapa. Nykyään bloginpitäjille tarjotaan jo oppaita, joissa neuvotaan, mitkä osat yksityiselämästä olisi parasta pitää omana tietonaan.

Seksipäiväkirja kuohuttaa Kiinassa

Viime vuosien mielenkiintoisin verkkotunnustaja asuu Kantonissa Kiinassa. Muzi Mei -nimellä esiintyvän nuoren naisen seksipäiväkirja on kuohuttanut Kiinassa ja kiinnostanut ulkomailla jo parin vuoden ajan.

Muzi Mei on oikealta nimeltään Li Li, 27-vuotias entinen toimittaja, joka kirjoittaa suorapuheisesti, kauniisti ja usein surullisesti kymmenistä kohtaamisistaan kotikaupunkinsa miesten kanssa. Kiinan nopeasti muuttuvissa suurkaupungeissa naisesta on tullut seksuaalisen vallankumouksen odottamaton esitaistelija.

Muzi Mein kirjoituksia on sidottu kansiin monessa maassa, mutta koti-Kiinassa se ei sentään ole käynyt laatuun. Toissavuonna viranomaiset jopa rajoittivat Muzi Meitä käsittelevää kirjoittelua Kiinan lehdissä. Kohukirjoittaja itsekin tuntui ajoittain väsyvän ihailijoiden uteliaisuuteen ja vetäytyi viettämään normaalia elämää poikaystävän kanssa.

Tunnustusten luola

Grouphug

Muzi Mein kirjoituksia englanniksi

Teksti: Hanna Nikkanen / A4 Media Oy (9.2.2006)
 

X