Ihmiset ja suhteet

Tyttöjen kesken Tampereelle

Teksti:
Anna.fi
Tampere

Tammerkosken partaan punatiiliset tehtaat antavat kaupungille karun, mutta kauniin leiman. Tampereen hetkessä hoksattavassa keskustassa viihtyvät kolmekymppiset mimmit kepeästi viikonvaihteen verran.

Kadut ja kujat tarjoilevat kiehtovia kahviloita ja kauppoja – sekä perusputiikkeja että seuraavassa esiteltäviä persoonallisia paikkoja, sellaisia, jotka tekevät Tampereesta Tampereen.

Hotellit

Tulipa Tampereelle junalla tai linja-autolla, majoitusvaihtoehdot ovat kaikki kävelymatkan päässä asemista.

Ilves
Tampere

Scandic Tampere City
Hämeenkatu 1
(03) 244 6111
www.scandichotels.fi

Rautatieasemaa vastapäätä kohoava, parisen vuotta sitten valmistunut Scandic Tampere City on kaikessa kätevyydessään kympin arvoinen hotelli. Tilava, tyylillä sisustettu aula paljastaa jo ovelta pitäen, mistä puusta paikka on veistetty: täällä yöpyy tyylillä. Hotellin yhteydessä toimivat myös kuntosali, sauna, baari ja ravintola – koko kattaus. Polkupyöränkin saa vastaanotosta lainaksi.

Scandic Tampere City on tyylikkään tyttöviikonvaihteen tukikohta. Siellä kelpaa koisia jo aamupalan takia. Pöydän kymmenet antimet takaavat, että päivä alkaa pontevasti.

Sokos Hotel Ilves
Hatanpään valtatie 1
020 123 4631
www.sokoshotels.fi

Koskikeskuksen kupeessa sijaitsee klassikon viittaa kunnialla kantava Sokos Hotel Ilves. 19-kerroksisen hotellin vasta korjatut, modernit huoneet ovat mukavia, miltei ylellisiä. Yleisissäkään tiloissa ei ole valittamista, pikemminkin päinvastoin: uima-allasosastolla tyttöjen ilta alkaa mukavissa – ja märissä – merkeissä.

Ilvestä keskeisemmälle paikalle ei Tampereella pääse. Samasta pytingistä löytyy kuusi kipaletta kapakoita, ravintoloita ja yökerhoja. Parin minuutin kävelymatkan päässä ovat kaupungin kaikki kahvilat ja kaupat! Shoppailut kannattaa aloittaa vaikkapa vieressä seisovan Koskikeskuksen sadasta erikoisliikkeestä.

Omenahotelli Tampere
Hämeenkatu 28
0600 18018
www.omenahotels.com

Mikäli hemmotteleva hotelli ei kuulu toivomuslistan kärkisijoille, kannattaa suunnata Hämeenkadun Omenahotelliin. Siististi sisustetuissa huoneissa yöpyy huokeasti. Huone varataan verkosta, paluupostissa saapuu koodi, jolla hotellin ovet avautuvat.

Omppu on harkinnan arvoinen vaihtoehto, jos ei etsiskele seesteistä, solisevien suihkulähteiden ylellisyyttä. Naapurihuoneista pikkutunneilla kantautuva kikatus saattaa kärventää rauhaa rakastavan hermoja mutta ei häirinne mimmiviikonloppua viettäviä.

Aamupalalle sopii suunnata samassa rakennuksessa toimivaan Linkosuohon. Seisovasta pöydästä nautiskeltu setti maksaa seitsemän euroa.

Holiday Club Tampereen Kylpylä
Lapinniemenranta 12
(03) 231 5000
www.holidayclubhotels.fi

Hemmottelua halajavat suuntaavat parin kilometrin päähän keskustasta, Tampereen kylpylään. Vanhaan punatiiliseen puuvillakehräämöön rakennettu kylpylä kuvastaa tehdaskaupunkia. Maisemat ovat viereisestä voimalaitoksesta välittämättä mahtavat: Näsijärvi ympäröi hotellia kahdesta suunnasta. Sen tyrskeitä kelpaa katsella hotellihuoneen parvekkeelta. Huoneet ovat muutoinkin miellyttäviä: parkettilattiat ja tiiliseinät luovat lämpöä, hotellin henki on hieno mutta kotoisa.

Hyvä olo heltiää aamusta alkaen: aamiaispöytä kuskaa kielen mennessään (saman tekee myös seisova lounaspöytä), eikä altailla pulikointikaan pahaa tee – saunottelusta puhumattakaan!

Käynti kylpylässä kannattaa, mikäli odottelee matkaltaan muutakin kuin muovikasseihin päätyviä ostoksia. Allasosaston lisäksi hotelli tarjoaa hoidon poikineen: kasvo- ja vartalohoitoja, intialaista päähierontaa, aromahierontaa, mani- ja pedikyyrejä. Kylpylässä viihtyisi vaikka kokonaisen päivän (pikemminkin viikon) itseään hemmotellen.

Kulkuyhteydet Lapinniemeen ovat hyvät: Sinne karauttaa kotvassa esimerkiksi rautatieaseman edestä starttaavalla bussilla numero 2.

Kahvilat

Vaikka kahvilakulttuuri ei Tampereella kukoista, kaupungista löytyy muutama persoonallaan massasta erottuva paikka.

Kahvisalonki
Kahvisalonki

Kahvisalonki
Tuomiokirkonkatu 34
(03) 223 7833

Vanhoin kalustein ja valkein pitsiliinoin sisustettu Kahvisalonki on monesti täpötäysi. Pöytää kannattaa kuitenkin jäädä odottelemaan, sillä suositun kahvilan suolaiset piiraat sulavat suussa. Pisimmän korren kiskovat kuitenkin makeat antimet: korvapuustit, vaniljakierteet ja suklaakakut. Kermavaahdolla kuorrutettua kaakaota kannattaa sitäkin siemailla.

Mummolasta muistuttava Kahvisalonki on kumma sekoitus: siellä viihtyvät sekä seitsemänkympin tuolla puolella kulkevat isovanhemmat että kolmekymppiset kaveriporukat.

Kahvila on myös sisustuskauppa. Maalaisromantiikkaa kuiskivat koriste-esineet houkuttelevat kävijää tiskin tuntumassa.

Kahvisalonki

Kahvila Runo
Ojakatu 3
(03) 2133 931

Kaksikerroksinen sopivasti taiteellinen kahvila kuvastaa nimeään. Runollinen paikka punertavine tapetteineen, vanhoine pöytineen ja ikkunalautoja koristavine kirjoineen kannustaa miltei tarraamaan kynään ja raapustamaan rivin parin itsekin.

Korkea kahvila on valoisa, kiitos valtavien ikkunoiden. Kuulumiset vaihtuvat paikassa Laitilan limonadien ja suolaisten ja makeiden siivittäminä. Kunniamaininnan ansaitsevat korvapuustit, niiden teko totisesti taidetaan Tampereella!

Runo
Runo

Vohvelikahvila
Ojakatu 2
(03) 214 4225

Runon lähellä, Tampereen pariisilaiskorttelissa eli Ojakadulla sijaitsee kaupungin pikkiriikkinen kuuluisuus, Vohvelikahvila. Vuonna 1926 alun perin autotalliksi rakennettuun pieneen kuppilaan mahtuu hädin tuskin kymmenen tyyppiä, lukuun ottamatta kesäpäiviä, jolloin vieraat voivat istuskella myös ulkona.

Vohvelikahvilan listalla on sekä suolaisia että makoisia vohveleita. Yksikin täyttää, mutta kovassa nälässä menee kaksi. Kevyesti.

Vohveli

Café La Famille
Aleksis Kiven katu
(03) 214 7144

Café La Famille on kuin katsaus rustiikkista ranskalaiskylää. Rennolla maalaisotteella sisustetun kahvilan herkkuja tursuava tiski on kaikessa kauneudessaan kaupungin parhaita. Haarukoimisen arvoisia ovat ennen kaikkea runsaat ja ruokaisat salaatit. Pienempi nälkä pakenee piirakanpalalla – taikka juustokakulla. Kahvilan tunnelma on perin kotoisa, vaikkakin ranskalainen.

La Famille
La Famille

Pyynikin näkötornin kahvila
Näkötornintie 20
(03) 212 3247

A must, vaikka Pyynikille ei kymmenessä minuutissa kävele, puolessa tunnissa kylläkin. Näkötornissa sijaitseva Munkkikahvila on instituutio, jota ilman Tampere ei tulisi toimeen. Paikan päällä  paistettuja – hiventäkään liioittelematta maailman parhaita – munkkeja kelpaa nautiskella ulkosallakin, koska maisema on ainutkertainen: Pyynikin harju on maailman korkein pitkittäisharju.

Munkin jälkeen kannattaa kiivetä näkötornin huipulle. Sieltä näkyvät naapurikunnatkin.

Shoppailu

Tampereelta löytyvät toki kaikkialle levittäytyneet ketjut, joita ei kannata sivuuttaa, ei etenkään Hämeenkadun Vilaa taikka Selected-liikettä, mutta persoonallisemmat pukimet löytyvät esimerkiksi seuraavista putiikeista.

Hard Beat Clothing
Hatanpään valtatie 4

Kiinnostavatko britannialaiset vaatteet, Twiggyn menneiltä vuosikymmeniltä tuttu mod-tyyli? Siinä tapauksessa kannattaa kiiruhtaa viime syksynä säppensä avanneeseen Hard Beat Clothingiin. Vaalea kauppa hurmaa jo ovella kaikessa selkeydessään. Tangot eivät tursua kuteita, vaan kokoelma on passeli pienehköön tilaan. Vaikka vaatteet ovat 60-prosenttisesti miehille suunnattuja, naisille tarkoitetut tamineet ovat tiirailun väärtti. Fred Perryn neuletakit kestävät nukkaantumatta vuosia, paidat ilahduttavat pyöristettyine kauluksineen, hameet kuoseineen. Ja entäpä kaupan kenkähylly! Dr. Martenseja ei voi silmäilemättä sivuuttaa. Maiharit ovat palanneet katukuvaan, ja kauneimpien kesäkenkien tittelistä kilvoittelevat Dr. Martens -ballerinat.

Hard Beat
Hard Beat

Gallant Clothes
Aleksis Kiven katu 10
(03) 447 7970

Vuonna 2007 perustettu Gallant Clothes keskittyy skandinaavisiin vaatemerkkeihin – eikä suotta. Tiger of Sweden, Whyred, Velour ja Koola Anna ovat tunnettuja paitsi laadustaan, myös topakasta tyylistään. Eikä näihin kuteisiin törmää kaikkialla, ei etenkään Tampereella. Pieni putiikin valikoimaan kuuluu myös farmareita ja kenkiä.

Ruotsalaisten laatuvetimien ystävän ei kannata sivuuttaa Gallant Clothesia, sillä valikoima sisältää poikkeuksetta pakko saada -helmiä. Shoppailun päälle maistuvat sumpit viereisessä Café La Famillessa.

Gallant Clothes
Gallant Clothes

Super Mukava
Ojakatu 1
(03) 214 9544

Vohvelikahvilasta kannattaa kulkea kadun toiselle puolelle. Ojakadun kivijalassa sijaitseva Super Mukava kokoaa yli 30 suomalaissuunnittelijan luomukset yhteen tilaan: putiikista löytyy pukimia niin Ivana Helsingiltä, Mukavalta, Pavulta kuin Kaksi-Tvåltakin. Mukaan saattavat tarttua myös Minna Parikan kengät.

Kapoisen lompsan kera matkaan lähtenyttä kiehtovat saletisti kukkarot ja korut.

Super Mukavan vaatteet ovat kotimaista käsityötä, laadukasta sellaista. Niitä ei sitä paitsi kävele jokaisessa kulmassa vastaan. Propsit persoonalliselle putiikille!

Super Mukava
Super Mukava

Laws of L1ght
Satakunnankatu 12
050 552 6346
050 345 0694

Super Mukavasta vain sadan metrin päässä sijaitsee Maria Jokelan ja Anni Niemen Laws of L1ght, piskuinen putiikki ja tyttöjen työ- ja näyttelytila. Aukioloaikoja sillä ei ole – sisälle sopiikin astella, jos kaupassa palavat valot.

Tamperelaissuunnittelijakaksikon Dead Birds & Lionheart -pukimet ovat niittäneet kansainvälistäkin mainetta. Kuten mikä tahansa kotimainen käsityö, ne eivät ole edukkaimmasta päästä, mutta toisaalta uniikista kipaleesta maksaa mieluusti – jo siitä ilosta, että mekko pitää rotinsa vielä kymmenenkin vuoden kuluttua.

Spirit Store
Hämeenkatu 14
(03) 260 7228

Tampereella on kaksi Spirit Storea. Toinen, tuoreempi versio, sijaitsee Koskikeskuksessa, toinen Hämeenkadulla. Hämeenkadun kauppa on vaateystävän taivas. Sieltä ei ilman pussukkaa pois astele.

Tylsiä vetimiä Spirit Storessa ei ole. Pokaalin paikka ansaitsee asusteistaan: vyöt, korut, kukkarot, kengät ja ennen kaikkea laatulaukut vakuuttavat kertalaakista.

Spiritistä löytää tuliaisia myös kotosalla odottavalle miehelle. Palvelu on kohtalaisen lähellä parasta – esimerkiksi farkkuja ei kannata muualta harkitakaan!

Ravintolat

Tampere on muutakin kuin mustaa- taikka Tapolan makkaraa. Kotimainen on kaupungissa kovassa huudossa, mutta maistuvat ne sapuskat etnisissäkin ravintoloissa – niin suuresti, että pöytävaraukset puolustelevat paikkaansa.

Nanda Devi
Näsilinnankatu 17
(03) 213 0935

Intialainen Nanda Devi on suosittu mesta. Jos sinne suuntaa porukalla päivälliselle, pöytävaraus on paikallaan.

Ruokalistalta löytävät suosikkinsa sekä kasvis- että lihansyöjät. Jälkimmäiset nauttinevat lampaasta, kasviksia suosivan kannattaa koettaa vaikkapa Sabji Korma Kajuwalaa eli maustettuja vihanneksia ja cashewpähkinöitä kermaisessa yrttikastikkeessa. Kyytipoikina kelpaavat intialaiset oluet (kannattaa kokeilla!) ja mangolassit.

Nanda Devi
Thai

Thai & Laos
Näsilinnankatu 23
(03) 222 0615

Nanda Devin lähellä sijaitseva Thai & Laos on kauniisti sisustettu keidas keskellä verraten karua katua. Kympin arvoinen, hetkestä toiseen hymyilevä henkilökunta kuuntelee asiakasta: ruokailija tuntee totisesti olonsa tervetulleeksi.

Thairuoka on ripauksen keveämpää kuin vaikkapa kiinalainen. Ravintola kiinnittää erityistä huomiota raaka-aineisiinsa – yhtä hyviä kookosmaidossa kypsennettyjä vihanneksia saa harvasta paikasta. Eivätkä valittele kevätrullienkaan kaverit.

Tiiliholvi
Pancho Villa

Pancho Villa
Tammelan puistokatu 34
(03) 213 1238

Satakunnankatu 22
(03) 213 1231

Hämeenkatu 23
(03) 213 1232

Hiukooko hampurilaista? Tampereella mäkkärit ja heset sopii suosiosta sivuuttaa, sillä kaupungin parhaat purilaiset löytyvät Pancho Villasta. Keskustassa on kolme Panchoa – jostakin löytyy saletisti tilaa, vaikka viikonvaihteessa varaus saattaa olla viisas veto.

Meksikolaishenkinen ravintola on rento: jutut täyttävät tilan, jos malttaa laskea haarukat hyppysistään. Ravintolan monipuoliselta listalta löytyy purilaisten lisäksi burritoja, fajitaksia ja pihvejä. Mikäli annoksen saa valita pienen ja suuren väliltä, kannattaa pitäytyä pienessä. Suuri on totisesti suuri!

Tiiliholvi
Kauppakatu 10
(03) 272 0231

Pikemminkin kotimaista mutta taiten tehtyä päivällistä toivovan kannattaa kohdentaa kulkunsa Tampereen tunnelmallisimpaan pankkiholviin. Vanhan jugendtalon holvistoon rakennettu ravintoja tarjoilee tiiliseinineen, holvikaarineen ja kynttilöineen historiallista tunnelmaa, sellaista, josta ei tahtoisi talsia pois.

Vaikka Tiiliholvi on omiaan kahdenkeskisille kynttiläillallisille, se toimii tyttöjenkin kesken. Hämärässä kuluu kepeästi koko ilta, vaikkapa kaupungin ainoan samppanjabaarin antimia siemaillen.

Menomestat musiikkimaun mukaan

Teksti ja kuvat: Jonna Hietala

X