Ihmiset ja suhteet

Ulkona prinsessan kanssa

Teksti:
Anna.fi

Prinsessasyndroomasta kärsivät naiset ovat kuin kalliit urheiluautot, kirjoittaa Herman Raivio. Niillä on kiva ajella pitkin valtateitä, mutta huoltoon ja ylläpitoon menee kohtuuttoman paljon aikaa ja vaivaa. Tuntien puunaamisen jälkeen mieskuski kysyy itseltään: onko tämä kaiken vaivan arvoista? Vain parin ajelun tähden?

Ulkona prinsessan kanssa

Englanninkielisessä folkloressa tunnetaan termi ”high maintenance woman”, vaativa nainen. Tällainen nainen tarvitsee onnellisuutensa takeeksi materiaalista yltäkylläisyyttä ja jatkuvaa huomiota.

Vaativan naisen sängyn alla ei pölyty vanhoja jogurttipurkkeja eikä kylpyhuoneen peilissä näy sormenjälkiä. Hänen jääkaapistaan löytyy ainoastaan erikoiskauppojen herkkuja ja viinipullotelineestä vain yli 15 euron viinejä. Kun hän lähtee viemään roskia – ikävä kyllä hänen on joskus tehtävä se – hän laittaa kevyen meikin. Hän on niitä asiakkaita, joilla on tapana palauttaa ravintolassa annos takaisin keittiöön, koska se on liian sitä, ei tarpeeksi tätä.

Vaativa nainen on mielestään perfektionisti, koska se kuulostaa kauniimmalta kuin kontrollifriikki. Entä onko hän turhamainen? Kukapa ei olisi, mutta vaativa nainen tekee siitä keskeisen elämänsisällön.

Ei tyhjätaskuille!

Vaativa nainen on vaativa myös miehensä suhteen. Tämän pitää sopia sisustukseen, design-huonekalujen ja garderobin väliin. Hän ei koskaan tapaile miestä, joka on häntä alempana taloudellisesti, ulkonäöltään, koulutukseltaan tai älyltään. Jos mies ei täytä kaikkia asetettuja vaatimuksia, vaativa nainen yrittää parannella häntä. ”Näyttäisit kuule tosi hyvältä smokissa. Se saisi mut aivan varmasti kuumaksi.” Manipulointi tähtää lopputulokseen, jossa mies ”pääsee” vaativan naisen tasolle. Siitä paikasta kannattaakin taistella.

Parisuhdemarkkinoilla vaativat naiset ovat haluttua tavaraa, ainakin omasta ja joidenkin miesten mielestä. Kun mies on vaativan ja hyvännäköisen naisen kanssa ulkona, mieskin näyttää hyvältä. Sellaista naista kelpaa näytellä kavereillekin.

Kun mies palaa vaativan naisen kanssa neljän seinän sisälle, lottovoittajamiehestä tulee rutiköyhä sylkykuppi. Mies saa maksaa kalliin hinnan kalliilta näyttävän naisen seurasta. Seurallisuustilanteissa nainen on leppoisa ja ironista huumoria viljelevä, mutta kotioloissa hänestä tulee ilkeyksiä laukova tosikko, joka narisee pikkuasioista. Kun vaativa nainen siirtyy pois parrasvaloista, mikään ei ole enää hyvin. Mies kuulee olevansa moukka, kun ei tarjoillut samppanjaa oikein, kun ei kehunut tarpeeksi naista, kun tiputti ruokaa paidalleen… Epäkohtien lista on loputon. No, ainahan mies voi oppia, oppivathan koiratkin, vaativa nainen mutisee.

Kun mikään ei riitä

Jos mies pitää haasteista, vaativa nainen on oivallinen valinta. Haasteet pitävät miehen jatkuvassa hälytystilassa eikä hän pääse laiskistumaan. Vaativan naisen tarpeista jää harvoin epäselvyyttä. Hän on varsin suorasanainen, mikä voi olla piristävää vaihtelua. Suorasanainen hän on myös kritiikissään miestä kohtaan, mutta paksunahkainen mies ei pienistä hätkähdä. Vaativa nainen sanoo olevansa hankala, mutta perustelee sitä yltiörehellisyydellään. Tällä tavalla sekin huono puoli saadaan käännettyä hyväksi. Vaativalle naiselle ei tulisi mieleenkään, että hänessä olisi jotain vikaa.

Vaativa nainen potee ns. prinsessasyndroomaa. Hän on vakaasti sitä mieltä, että hänelle kuuluu prinsessan kohtelu, kuten täydelliselle ihmiselle kuuluu. Miehen näkökulmasta tämä tarkoittaa sitä, että vaativaa naista on mahdoton miellyttää. Aina se herne kuitenkin tuntuu sieltä patjojen alta.

H.C. Andersenin tunnetussa sadussa prinsessan herkkänahkaisuus on myönteinen asia, joka osoittaa, ettei nainen ole huijari, vaan oikea prinsessa. Jokainen vaativaa naista tapaileva mies voi itse päättää, pitääkö prinsessamaisuutta vaivan arvoisena vai turhana vaivannäkönä, haluaako oikean prinsessan vai oikean naisen. Moni mies lyö vaativan naisen kanssa hanskat tiskiin. Aina kuitenkin löytyy niitä miehiä, jotka nauttivat ylläpitäjän roolista. Heille se on kunniakas tehtävä.

Teksti: A4 Media Oy / Herman Raivio (2.8.2005)

X