Ihmiset ja suhteet

Varatun miehen lumo

Teksti:
Anna.fi

Mikä kumma varatuissa miehissä kiehtoo? Harvoin mies itse, vaikka hän olisi varsinainen catch. Jos nainen ei osoita minkäänlaista kunnioitusta miehen parisuhdetta kohtaan, hän on todennäköisesti liikkeellä kilpailunhalunsa pakottamana.

Varatun miehen lumo

Tuttu sinkkunainen sanoi minulle kerran, että kaikki hyvät miehet on jo varattu. ”Vapailla markkinoilla liikkuu vain omituisia hyypiöitä”, hän valitti. Sinkkumiehissä on siis pakko olla jotain vikaa, koska he eivät ole muille kelvanneet. Tässä noidankehässä sinkut jäävätkin aina sinkuiksi.

Useimmat naiset nostavat kiinnostavien varattujen miesten edessä kädet pystyyn, mutta eivät kaikki. Jos nainen jahtaa varattua miestä, ensimmäinen selitys on, että hän on mieheen syvästi rakastunut. Se, että mies on jo toisen oma, merkitsee päättäväiselle naiselle, että mies on väärän naisen kanssa. Mies ei vain itse tiedä sitä.

Yleensä ihmiset haluavat sitä, mitä muutkin. Monet naiset haluavat miehiä, jollaisia muutkin naiset haluavat. Varattuja miehiä saalistava nainen vie kuitenkin pelin askelta pidemmälle: hän haluaa sitä, mitä toinen nainen on jo saanut. Joidenkin varattuja miehiä jahtaavien naisten toimia sanelee rakkaus, mutta useimmiten kyseessä on vallanhimo ja korostunut kilpailuvietti. Kilpailevat naiset saavat suoranaista tyydytystä kaapattuaan toisen naisen miehen. Toisen menetys lisää omaa valtaa.

Haluat sitä, mitä et voi saada

Joillekin naisille on elintärkeää voittaa hinnalla millä hyvänsä ja seurauksista välittämättä. Heille luonnollinen kilpakumppani on toinen nainen, ja erityisesti sellainen, jonka voi kokea vertaisekseen. Toisen naisen mies on palkinto, joka on arvokas, koska mies on varattu. Miehessä on yksinkertaisesti pakko olla sitä jotain, kun kerran toinen nainen on ottanut hänet.

Suvin, 33, ihmissuhdehistoriasta löytyy paljon varattuja miehiä. ”Varatussa miehessä on kielletyn hedelmän hohtoa. Täytyy myöntää, että vaikea saatavuus tekee miehestä kiinnostavamman”, hän sanoo. Sitä Suvin onkin jo vaikeampi tunnustaa, että itse asiassa juuri miehen saavuttamattomuus saattaa olla ratkaiseva tekijä, joka saa hänet haluamaan miestä. Kilpailevat naiset haluavat yleensä sitä, mitä eivät voi saada.

Suvi sanoo olleensa pienestä pitäen kilpailunhaluinen. ”Koulussa minun piti olla aina paras. Huonot arvosanat olivat kriisin paikka. Työelämässä olen saavuttanut kaiken ylikehittyneen kunnianhimoni takia. Kaipa sama piirre näkyy myös ihmissuhteissani.” Hän myöntää avoimesti kilpailevansa muiden naisten kanssa. ”Kaikki naiset vertailevat itseään muihin naisiin ja haluavat olla näitä parempia tai enemmän huomiota, kuin muut. Sitä ei vain uskalleta sanoa ääneen”, Suvi perustelee.

Saalis palaa pesäänsä

”Jos huomaan, että mies on parisuhteessaan onnellinen, jätän hänet rauhaan. En lähde leikilläni pilaamaan kenenkään suhdetta”, Suvi toteaa. Tätä varatun ja houkutuksille alttiin miehen tulisikin miettiä: onko nainen todella kiinnostunut minusta vai pelaako hän vain kieroutunutta peliä kustannuksellani?
Eikö Suvi tunne minkäänlaista solidaarisuutta toisia naisia kohtaan? ”Miksi tuntisin? Ei ihmisiä voi luokitella sukupuolensa mukaan. Kahta naista ei yhdistä muu kuin samanlaiset sukupuolielimet”, Suvi paukauttaa.

Suvi menettää usein kuitenkin nopeasti kiinnostuksensa, kun varattu mies on saatu haaviin. ”Sen jälkeen mies luikkii yleensä takaisin exänsä helmoihin ja anelee anteeksi”, Suvi sanoo halveksuen. ”Jos nainen ottaa miehen takaisin, hän tekee sen koston takia. Mies on naiselle ikuisessa kiitollisuudenvelassa ja saa hyvitellä pitkään harharetkeään. Itse en ottaisi missään nimessä takaisin karannutta miestä.”

Voiton jälkeen pettymys

Jostain syystä varattu mies ei tunnukaan enää arvokkaalta, kun se on vapaa. ”Kun täydellinen mies on viimeinkin oma, siinä alkaa kummasti nähdä puutteita. Mihin katosi se kiehtova uros, joka sai sukat pyörimään jaloissa?” Suvin on vaikeata iloita voitostaan: ”Olen huomannut muutenkin, että kun lopulta saan sen, jonka vuoksi taistelin, petyn yleensä siihen mitä sain. Sitten petyn itseeni. Ajattelen, että jos kerran minä sain sen aarteen, kuka tahansa muukin voi sen saada.”

Luulisi, että voitontahtoinen nainen arvostaa itseään yli kaiken, mutta totuus näyttääkin päinvastaiselta. Korostunut kilpailunhalu onkin epävarmuudesta kumpuavaa näyttämisen pakkoa. Jatkuva vertailu muihin puolestaan on sen epäilyä, onko sittenkään muita parempi. Suvi sanoo kokevansa ajoittain arvottomuuden tunnetta. Siitä hän pääsee eroon vain kilpailemalla ja voittamalla, mistä taas seuraa pettymys jne.

Suvi näyttää tiedostavan itsetuhoisen toimintatapansa, mutta voiko kierteestä päästä? Kilpailuviettiä ja itsensä vertailua muihin on vaikea kitkeä. Sitä paitsi yhteiskunta näyttää jopa tukevan Suvin kaltaisten naisten toimintatapaa. Eivätkö kilpailevan naisen luonteenpiirteet – määrätietoisuus, päättäväisyys, sinnikkyys – ole yleisesti arvostettuja ominaisuuksia, myös työelämässä?

Teksti: Herman Raivio / A4 Media Oy (27.9.2005)
Kuva: A4 Media Oy

X