Annika Saarikko treenaa itseään kestämään politiikan kolhut.
Annika Saarikko treenaa itseään kestämään politiikan kolhut.
Julkkikset

Annika Saarikko politiikan raadollisesta arjesta: ”Teen itseni kanssa koko ajan työtä, että puolustukseni on kunnossa”

Michelle Obaman muistelmat tekivät vaikutuksen ministeri Annika Saarikkoon. Michelle kertoo muistelmissaan, miksei hän voi sietää politiikkaa. Mitä Michellen ajatuksista sanoo ministeri Saarikko?
Teksti: Minna Juti Kuvat: Mirva Kakko, OM-arkisto

Michelle Obama oli suosionsa huipulla, kun hänen miehensä Barack Obama kahden vaalikauden jälkeen jätti Yhdysvaltojen presidentin tehtävät. Ihailu maan entistä ykkösnaista kohtaan oli niin suurta, että hänestä ruvettiin heti leipomaan tulevaa presidenttiehdokasta. Michelle kuitenkin hiljensi kannattajansa selväsanaisesti viime vuonna ilmestyneessä muistelmateoksessaan Minun tarinani.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko luki kirjan viime joululomallaan. Michelle Obaman tyly käsitys politiikasta kiinnitti hänenkin huomionsa.

”En ole koskaan ollut kiinnostunut politiikasta”, Michelle kirjoittaa.

Kahdeksan vuotta Valkoisen talon emäntä ja maansa ykkösnaisena ei muuttanut hänen käsitystään.

”Politiikan ilkeämielisyys tympäisee minua”, hän sanoo.

Peliä ja teatteria

Mitä vastaa Annika Saarikko? Onko politiikka tympäisevän ilkeämielistä?

Ministeri hymyilee kaikkea muuta kuin ilkeän näköisenä, kun hän miettii vastaustaan.

– En kiellä kokonaan Michellen väitettä. Peli ja teatteri ovat osa politiikan luonnetta. Politiikkaan ryhtyvällä ihmisellä täytyy olla vahvoja puolustusmekanismeja, joiden avulla hän suojelee itseään, eikä anna oman minäkuvansa vääristyä tai rakentua niistä ilkeämielisyyksistä, joita jokainen politiikassa väistämättä kohtaa. Teen itseni kanssa koko ajan työtä, että tunnistan itseni ja puolustukseni on kunnossa.

Annika myös puolustaa poliittista keskustelua. Nopeat sivallukset kuuluvat sen luonteeseen.

– Mutta on aivan eri asia sivaltaa oivaltavasti poliittisista näkemyksistä kuin syyllistyä vihapuheeseen, joka loukkaa ihmisarvoa. Sitä ei saa hyväksyä, hän sanoo.

Michelle Obama ei aio lähteä politiikkaan.

Michelle Obama ei aio lähteä politiikkaan.

Kukaan ei onnistu yksin

Entäpä Michellen toinen väite, että politiikassa on pakolla valittava puolensa ja siitä on pidettävä väkisin kiinni kuuntelematta vastapuolta tai kykenemättä kompromisseihin?

– Se onkin joskus politiikassa älytöntä, mutta pitkässä juoksussa politiikka on tässä mainettaan parempaa, ministeri sanoo ja perustelee ajatuksensa.

– Loppujen lopuksi kukaan ei saa aikaiseksi mitään yksin. Toimivaan päätökseen tarvitaan molempien puolien yhteinen näkemys.

– Aivan liian vähän politiikasta välittyy myös se, että esimerkiksi eduskunnassa syntyy hyviä ystävyyssuhteita yli puoluerajojen. Olen huomannut, että mitä läheisempi ihminen vastapuolella on, sitä helpompaa on sekä asioista riiteleminen että sopiminen.

Viimeiseksi Michelle sanoo suoraan, että politiikasta puuttuvat hyvät tavat.

– Tuo liittyy ilkeämielisyyteen. Toistan, että mikään poliittinen keskustelu ei saa loukata ihmisarvoa.

X