Antti Ruuskanen toivoo, että tytärkin löytäisi liikunnan riemun. – Keihästä en aio hänen käteensä tyrkyttää.
Antti Ruuskanen ja pieni tytär.
Julkkikset

Antti Ruuskanen: ”Tyttäreni ylittää kirkkaasti kaikki urheilusaavutukseni”

Keihäänheittäjä Antti Ruuskasen elämä muuttui viime vuonna. Urheilu-ura jäi, esikoistytär syntyi.
Teksti: Riikka Heinonen Kuvat: Om-arkisto ja Iris Hahn

Yleisurheilija Antti Ruuskanen antoi Annalle valokuvan, jota hän voi luonnehtia elämänsä kuvaksi.

”Pitelen viime kesänä otetussa kuvassa sylissäni parikuista esikoistytärtäni. Valokuvaaja Iris Hahn oli saapunut kotiimme Pielavedelle ottamaan valokuvia elämäkertaani varten. Päivä oli helteinen, joten seisoskelin vauvan kanssa varjossa autotallin kupeessa.

Katselemme kuvassa toisiamme hymyssä suin ja yhtä hämmentyneinä kumpikin. Isän silmät olivat vielä tuoreet ja kirkkaat, kun takana ei ollut yhtä paljon yövalvomisia kuin nyt.

Elin tuolloin jännittäviä hetkiä, sillä tähtäsin Tokion olympialaisiin. Lapsen syntymä oli odotettu onni, mutta samalla tavoitteeni urheilijana olivat korkealla. Se oli aikamoista tunteiden vuoristorataa. Vauva-arjen ja huippu-urheilun yhdistäminen sujui ongelmitta, sillä avopuolisoni otti homman hienosti hoitoonsa.

En lopulta päässyt olympiakisoihin, ja viime syksynä päätin lopettaa urani keihäänheittäjänä.

Heitin keihästä ammatikseni 20 vuotta, ja ajalta on lämpimiä muistoja. Lopettaminen tuntui haikealta mutta oli myös helpotus. Saatoin vihdoin myöntää itselleni ja muille, että kehostani oli otettu irti kaikki mahdollinen, rajat olivat tulleet vastaan.

Lapsen ja yrittäjyyden ansiosta päivät kuluvat vauhdilla. Nykyisen yritykseni perustin uran päättymisen jälkeen entisen kilpakumppanini Tero Pitkämäen kanssa, ja sen päätoimialaa ovat puunkorjuu ja metsälannoitukset.

Vaikka arkeni on erilaista kuin huippu-urheilijana, tietyt asiat ovat ennallaan. Asetan itselleni tavoitteita, joita kohti pyrin. Välillä eteneminen sujuu vauhdikkaasti ja sitten mennään vastatuuleen, mutta sellaista elämä on.

On ollut hienoa seurata tyttären kasvua ja kehitystä. Hän on lyhyessä ajassa ottanut suuren harppauksen ja kävelee jo pian. Hänestä on tulossa ikiliikkuja.

Tyttäreni on arvokkain mitalini – hän ylittää kirkkaasti kaikki urheilusaavutukseni.

Odotan, että hän kasvaisi, jotta voisimme tehdä enemmän yhdessä, harrastaa liikuntaa ja oppia uutta. Lapsen ollessa pieni äidillä on suuri merkitys, mutta uskon, että isän rooli kasvaa lapsen varttuessa.”

Antti Ruuskasen, 38, elämäkerta Antti Ruuskanen – Rätingin paikka ilmestyi huhtikuussa.

Kotiliesi.fi: Oi, mitä lempeä! Muistatko nämä iki-ihanat suomalaiset tähtiparit ja heidän rakkaustarinansa?

Lue myös: Pitkästä liitosta eronnut muusikko Erja Lyytinen: Vauva-arki oli liikaa parisuhteelle

X