1990-luvun lama iski kovaa Antti Tuiskun perheeseen.
Julkkikset

Antti Tuisku paljastaa rankat lapsuusmuistot kirjassaan – pakeni riitoja naapuriin nukkumaan

Tuoreessa Antti Tapani -elämäkerrassaan laulaja Antti Tuisku kertoo, miten lama ja isän alkoholinkäyttö varjostivat hänen lapsuuttaan. Rahasta oli tiukkaa ja vanhempien riidat äitiyvät välillä niin koviksi, että lapset lähtivät naapuriin nukkumaan.
Teksti: Anniina Nirhamo Kuvat: Pekka Nieminen/Otavamedia

Poptähti Antti Tuisku, 34, kertoo vastikään julkaistussa Antti Tapani -elämäkerrassa avoimesti lapsuudenperheensä köyhyydestä ja vanhempiensa parisuhdeongelmista.

Tuiskun, Antti Aron ja Anton Vanha-Majamaan kirjoittamassa kirjassa on haastateltu myös Antin vanhempia Tuulaa ja Markkua sekä isosiskoa Hennaa.

Vanhemmat olivat 17- ja 19-vuotiaat, kun Henna syntyi. Antti syntyi viisi vuotta myöhemmin. Kirjassa kerrotaan, miten vanhempien nuori ikä ja kokemattomuus näkyivät parisuhteessa.

Mustasukkaisuutta ja rahavaikeuksia

1990-luvun lama iski perheeseen lujaa ja rahasta oli tiukkaa. Äiti menetti työpaikkansa ja isän työpaikalla autokaupassa meni huonosti.

Antin isä oli mustasukkainen ja alkoholi maistui. Viikonloppuisin isän meno äityi railakkaaksi ja silloin hän sai mustasukkaisuuskohtauksia.

”Äiti oli kaunis nainen ja suosittu, eikä isä tiennyt, miten suhtautua siihen. Vaikka ei äitillä koskaan ollut mitään kenenkään kanssa”, Antti kertoo kirjassa.

Silloin vanhemmat riitelivät niin, että Antti ja Henna lähtivät välillä naapuriin yöksi. Isän veli ja tämän vaimo asuivat samassa talossa.

Melskaus kuului naapuriin asti

Viisi vuotta Anttia vanhempi sisko muistaa tilanteet paremmin.

”Kun iskä tuli työreissulta, sitä osasi odottaa, että viimeistään seuraavana iltana räjähtää”, Henna kertoo kirjassa.

Henna kertoo, että välillä melskaus kuului sedän asuntoon asti. Silloin setä tai tämän vaimo saattoivat mennä rauhoittelemaan lasten vanhempia.

Myös Tuula-äiti ja Markku-isä muistelevat kirjassa menneitä ongelmia. He riitelivät, huusivat ja tappelivat siitä, kumpi ottaa lapset.

”Muistan, miten Henna itki ja huusi siellä Kuukkelintien alakerrassa. Sanoin sinulle, että jos me aiotaan jatkaa tätä elämää yhdessä, yks asia on saatava selväksi: vaikka pappi on sanonut aamenen, sinä et omista minua”, sanoo Tuula kirjassa.

Vanhemmat ovat pyytäneet anteeksi

Antin ollessa melkein kouluikäinen, äiti kyllästyi isän viikonloppujuhlimiseen sekä höveliin rahankäyttöön ja halusi erota.

Antti ei osaa sanoa, miten vanhemmat saivat asiat kuntoon, mutta eroa ei tullut ja taloustilannekin helpotti.

”Lopulta sitä tykkäsi toisesta niin helvetisti, että oli pakko muuttua”, Markku sanoo.

Myöhemmin vanhemmat ovat pyytäneet Antilta anteeksi noita aikoja. Koko perhe on läheinen ja paljon tekemisissä keskenään.

”Antti on pannut meijät monta kertaa vastakkain pöydän ääreen. Me ollaan puhuttu asioista, joista me ei oltais ehkä alettu keskenään puhua. Ollaan opittu pyytämään anteeksi. Antti on hyvä puhumaan ja kuuntelemaan”, Tuula-äiti kertoo.

X