Julkkikset

Fitness-tähti Eevi Teittinen: Maidoton ruokavalio poisti vatsan turvotuksen

Maidoton ruokavalio on tämän hetken trendi. Mutta mitä hyötyä maidottomuudesta todella on, ja kenen sitä kannattaisi kokeilla? Maidotonta ruokavaliota noudattavalla fitness-tähti Eevi Teittisellä on asiasta selkeä näkemys.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Ava/Mtv

Maidoton ruokavalio on tämän hetken trendi. Mutta mitä hyötyä maidottomuudesta todella on, ja kenen sitä kannattaisi kokeilla? Maidotonta ruokavaliota noudattavalla fitness-tähti Eevi Teittisellä on asiasta selkeä näkemys.

Toistuvia kurkunpääntulehduksia ja vatsaongelmia. Siinä tärkeimmät syyt sille, miksi bikinifitness-kilpailija, peronal trainer ja bloggaaja Eevi Teittinen päätti kokeilla maidotonta ruokavaliota.

– Noudatin ennestään laktoositonta ruokavaliota, koska minulla oli todettu laktoosi-intoleranssi, mutta se ei poistanut esimerkiksi vatsan turvotusta, Eevi kertoo.

Myös jatkuva sairastelu herätti kysymyksiä.

– Olin tosi paljon kipeänä, minkä uskon liittyneen maitotuotteisiin. Maito aiheuttaa limaa kurkun alueelle, jolloin bakteerit pääsevät pörräämään siellä rajummin.

Eevin neuvo: Kokeile maidottomuutta, jos oireilet

Nyt Eevi on noudattanut maidotonta ruokavaliota parin vuoden ajan. Vatsan toiminta on parantunut, ja turvotus on kadonnut.

– Kurkunpääntulehdukset ovat vähentyneet jopa 70 prosentilla, mikä on oltu tosi iso muutos, Eevi sanoo.

Yhden teorian mukaan maidon homogenoinnin on epäilty olevan syynä maidon aiheuttamiin oireisiin. Homogenointi on liitetty esimeriksi allergiatyyppiseen nuhaan, poskiontelontulehduksiin, vatsavaivoihin ja jopa nivelsärkyihin. Tieteellinen näyttö homogenoinnin ja maidon aiheuttamien oireiden ympäriltä kuitenkin puuttuu.

Suomessa luomumaitoja lukuun ottamatta kaikki maidot, myös laktoosittomat, homogenoidaan eli maidon rasva pilkotaan ja jaetaan tasaisesti maidon sekaan.

– Minulla oli selkeät syyt kokeilla maidottomuutta. Jos maidosta ei aiheudu itselle vatsavaivoja, tulehduksia tai muuta vastaavaa, ei maidottoman ruokavalion aloittamisessa ole mielestäni pointtia, Eevi sanoo.

Jos outoja oireita sen sijaan ilmenee, maidosta luopumista kannattaa Eevin mielestä ainakin kokeilla.

– Uudelle ruokavaliolle pitää antaa kuusi viikkoa aikaa. Siinä ajassa muutokset pitäisi jo huomata.

Lue myös: Ruokakirjailija Virpi Mikkonen: ”Tajusin, että gluteeni ja maito eivät sovi minulle”

Eevi korvasi lehmänmaidon kananmunilla, heralla ja kasvimaidoilla

Jos rahkat ja raejuustot kuuluvat päivittäiseen ruokavalioon, maidosta luopuminen voi kuulostaa haastavalta. Eevin oman kokemuksen mukaan maidottomuuteen kuitenkin tottuu nopeasti.

– Meni pari viikkoa, ja olin sujut asian kanssa. Alkuun ruoat ja välipalat piti toki miettiä tarkemmin, mutta ei siinä sen suurempaa ongelmaa oikeasti ollut.

Eevi on korvannut maitotuotteet muun muassa kasvipohjaisilla maidoilla, proteiinijauheella, heralla ja kananmunilla. Kalsiumia hän saa tavallisesta ruokavaliostaan.

– Suomalaisiin on iskostettu ajatus, että ainoastaan maidosta saa kalsiumia, mutta on paljon muitakin ruoka-aineita, joista sitä saa.

Kalsiumia on esimerkiksi herajauheessa, lehtivihanneksissa, palkokasveissa, tofussa ja vitaminoiduissa kasvimaidoissa.

Vaikka maidottomuus on toiminut Eevin kohdalla hyvin, yksi asia naista harmittaa.

– Se huono puoli tässä on, että kesällä ei voi syödä tavallista jäätelöä!

Lue myös: Kauramaito, soijamaito vai mantelimaito? Testasimme, mikä kasvimaito sopii kahviin

Eevi nähdään parhaillaan AVA-kanavalla pyörivällä Fitnesspäiväkirjat-tv-sarjan toisella tuotantokaudella.

X