Hannu Lintu
Kesällä kapellimestari Hannu Lintu lomailee, mutta ei mökkeile. – Olen tällainen kaupunkilaishiiri.
Julkkikset

Hannu Lintu maineestaan ankarana kapellimestarina: ”Nykyään­ olen useammin hyvällä tuulella kuin ennen”

Kapellimestari Hannu Linnulle rauhallisesta pandemia-ajasta ja säännöllisestä elämästä on ollut myös hyötyä. – Olen fyysisesti paremmassa kunnossa kuin pitkään aikaan.
Teksti: Sanna Wirtavuori Kuvat: Sampo Korhonen

Mikähän pöytä olisi mahdollisimman kaukana musiikista? Hannu Lintu saapuu helsinkiläiseen ravintola Farougeen ja pudistelee päätään. Taustamusiikki häiritsee.

Muutoin paikka on mukava. Ravintola aloitti aikoinaan Mannerheimintiellä, ja Hannu kävi usein siellä konserttien jälkeen. Hintataso sopi opiskelijan kukkarolle. Sittemmin tutut omistajat muuttivat ravintolan Yrjönkadulle, ja nyt ollaan isossa, ylellisessä tilassa Fabianinkadulla. Ravintola on kehittynyt samaa tahtia kapellimestarin uran kanssa.

Aluksi tilataan kuivaa valkoviiniä. Hannu Lintu on lomalla, ja edessä on vielä monta vapaata viikkoa.

– Ennen viime kevättä olin edellisen kerran oikeasti vapaalla opiskeluaikoina. Sen jälkeen minulla on yleensä ollut viikko lomaa talvella ja viikko kesällä.

Aiemmin Hannu luki lomillaankin partituureja ja valmisteli tulevia töitä hotellissa.

Viime vuoden maaliskuussa kapellimestarin elämä mullistui täysin. Hän oli tullut Chicagosta kotiin, ja matkan olisi pitänyt jatkua muutaman päivän päästä Pariisiin.

– Hämmentävää oli se, että yllättäen ja pyytämättä saatu vapaa ei kääntynyt luovuudeksi, enkä osannutkaan tehdä kaikkea, mitä olin suunnitellut joskus tekeväni, kun olisi aikaa. Yhtäkkiä oli aikaa ja suunnaton väsymys.

Sekä Hannu että hänen puolisonsa Pekka Mattila olivat tottuneet reissaamaan ”hysteerisen paljon”, ja nyt molemmat olivat enimmäkseen kotona.

Usein Hannu heräsi aamulla paniikissa ja mietti, missä hän on ja missä hänen pitäisi olla. Hän oli kotona.

– Nukuin pois vuosien jet lagin, tein pitkiä lenkkejä koiran kanssa ja laihduin kymmenen kiloa. Kehoni siirtyi Suomen aikaan. Oli uusi kokemus olla puolison kanssa koko ajan yhdessä. Onneksi meillä on iso asunto, ja hyvin tämä on mennyt, Hannu sanoo.

Hannu Lintu: ”Sille en voi mitään, että ulkonäköni on joidenkin mielestä pelottava”

Talvella ilmestyneessä kirjassa Linnun­radallaKapellimestari Hannu Linnun matkassa Pekka Hako kirjoittaa, että ankarana pidetty kapellimestari on lammas suden vaatteissa. Hannu itse näkee ankaralle maineelleen useammankin syyn.

– Ensinnäkin olen vanhan polven kasvatti. Opin, että kapellimestarin pitää olla vahva visionääri. Minun sukupolveni muusikot kasvatettiin usein jopa huutamalla, ja monet esikuvani saavuttivat asioita olemalla ankaria.

Ajat ovat onneksi muuttuneet, samoin Hannu Lintu, ainakin vähän.

– Sille en voi mitään, että ulkonäköni on joidenkin mielestä pelottava. Ei tällä naamalla voi noin vain hönkiä suurta positiivisuutta.

Amerikkalaisten ystävien mielestä Hannun pitäisi hymyillä enemmän.

– Mutta ei se olisi luontevaa. En jaksa hymyillä, jos ei hymyilytä. Tosin olen vähän iän karttuessa kehittynyt, nykyään­  olen useammin hyvällä tuulella kuin ennen.

Hannu Lintu johti Radion sinfonia­orkesteria virallisesti vuodesta 2013, mutta todellisuudessa yhteistyö on ollut vielä pidempi, sillä se alkoi jo 1980-luvun lopulla.

Elokuussa Lintu aloittaa Suomen kansallisoopperan ja -baletin ylikapellimestarina. Maantieteellisesti etäisyys vanhan ja uuden työpaikan välillä on kilometri, mutta taiteilijalle muutos on iso.

– Tavallaan opettelen uuden ammatin. Koneisto on suurempi, ihmisiä on enemmän, jokaista produktiota rakennetaan monta viikkoa, enkä minä ole samalla tavoin kokonaisvastuussa kuin konsertissa.

Hannulle rauhallisesta pandemia-ajasta ja säännöllisestä elämästä on ollut myös hyötyä. Keho kiittää.

– Olen fyysisesti paremmassa kunnossa kuin pitkään aikaan. On liikaa väitetty, että olisin rentoutunut, mutta välillä osaan jo ajatella, että hällä väliä.

Lue myös: Kotiliesi.fi: Ylpeästi omanlainen Hannu Lintu: ”Nöyryydellä ei pärjää”

Kapellimestari Hannu Lintu, 53, aloittaa Suomen kansallisoopperan ylikapellimestarina. Ensimmäinen ensi-ilta on Cavalleria rusticana & Pajatso 20.8. 

X