Julkkikset

Hannu-Pekka Björkman muistelee myllerryksen vuosia: ”Tuntuu, että nenä pysyi juuri ja juuri veden pinnalla”

Näyttelijä Hannu-Pekka Björkman erosi neljä vuotta sitten Minna Haapkylästä. – Jos tapahtuneesta haluaa hyviä puolia hakea, ainakin ero lähensi minua ja lapsia.

Teksti:
Sanna Wirtavuori
Kuvat:
Heli Hirvelä/Otavamedia

– Mottoni on viime aikoina ollut, että opettele kärsivällisyyttä, jotta oppisit paremmin sietämään omaa epätäydellisyyttäsi, Hannu-Pekka Björkman pohdiskelee.

Näyttelijä Hannu-Pekka Björkman erosi neljä vuotta sitten Minna Haapkylästä. – Jos tapahtuneesta haluaa hyviä puolia hakea, ainakin ero lähensi minua ja lapsia.

Puhumalla selviää, sen opin jo kotoa keskisuomalaiselta isältäni, sanoo Hannu-Pekka Björkman, supliikkimies itsekin.

– Juttelen mielelläni kaikenlaisten ihmisten kanssa. Höpötän ja pelleilen. Toisaalta minussa on myös vahva hengellinen puoli. Tosin hartaudella ei ole mielestäni mitään tekemistä vakavuuden kanssa. Ilo kuuluu hengellisyyteen.

Vanhemmiten Hoopee on opetellut ilmaisemaan, mitä mieltä oikeasti on. Sen sijaan riiteleminen on hänelle yhä vaikeaa.

Ero otti koville

”En muista ensimmäisestä avioeron jälkeisestä vuodesta juuri mitään. Tuntuu, että nenä pysyi juuri ja juuri veden pinnalla. Samoihin aikoihin tapahtui paljon: muutin asumaan yksin, tuli vuoroviikot poikien kanssa, aloitin professorina, eikä tarjolla ollut enää näyttämön suomaa vapauden tunnetta.

Joku on sanonut, että erosta selviytyminen kestää kolmasosan siitä, mitä suhde on kestänyt. Tapasimme Minnan (Haapkylä) kanssa jo parikymppisinä ja ehdimme olla yhdessä 20 vuotta.

Sikäli eromme on ollut hyvä, että olemme pystyneet puhumaan. Meillä on suorat välit, emmekä ole tarvinneet juristeja tai muitakaan sovittelijoita.

Asuin eron jälkeen monessa paikassa mutta nyt olen asettunut Munkkiniemeen Helsingissä. Asun lähellä poikien koulua, joten heidän on helppo tulla sinne. Kotini on hyvin erilainen kuin avioliiton aikainen koti puuhuvilassa Helsingin Linnunlaulussa. Minulla on tosi paljon kirjoja, ja olen kalustanut vanhan asunnon oman näköisekseni: on funkkishuonekaluja, paljon pyöreitä pintoja eikä lainkaan teräviä kulmia. Kotona on kaunista ja käytännöllistä.”

Luit lyhennelmän Annan jutusta, jossa näyttelijä Hannu-Pekka Björkman kertoo muun muassa siitä, miten hän huomasi Teatterikorkeakoulun professorina, että kiltin ja miellyttämään tottuneen on vaikea sietää johtajan stressiä. Lue juttu Annasta 1/2019. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X