Julkkikset

Huumeet jättänyt ja rakkauden valinnut Jukka Orma: ”Olen vaimolleni elämäni velkaa”

Kun muusikko Jukka Orma, 59, lopetti huumeidenkäytön, hän joutui opettelemaan kokonaan uuden kulttuurin. Kotouttajana toimi vaimo, Anja Snellman.
Teksti: Sanna Wirtavuori Kuvat: Heli Hirvelä/Otavamedia

Kun levyn nimi on Orman oppivuodet, on pakko kysyä, mitä on tullut opittua.

– Siellä ne ovat kaikki levyllä, Jukka Orma sanoo mutta tiivistää sitten oleellisimmat.

– Ainakin olen oppinut olemaan. Voi kuulostaa helpolta, mutta se vasta vaatiikin taitoa. Minun ei ole ollut helppo pysähtyä, enkä ole ehtinyt nauttia tässä hetkessä elämisestä, kun on ollut niin paljon suunnitelmia ja tekemistä koko ajan.

Jukka puhuu kohteliaasti ja vaikuttaa enemmän intellektuellilta kuin rokkarilta. Hän siteeraa vanhaa viisautta, jossa sanotaan, että kun ihmiset suunnittelevat niin jumalat nauravat. Hän on juuri palannut keikkamatkalta Pohjois-Suomesta ja istuu toukokuun auringossa terassilla Helsingin Kruununhaassa, lähellä kotiaan.

– Uudella levyllä on niin paljon henkilökohtaista, ja olen työstänyt sitä niin pitkään, että se on ollut tukkeena muulle tekemiselle. Nyt kun vuosien puurtaminen on paketissa, olo on vapautunut ja tie avoin vaikka mille.

Ensin tuli alkoholi, sitten Jukkaa veivät huumeet

Rakkaus voi pelastaa ihmisen. Se on ehkä suurin Jukan, 59, elämän opeista.

– Vaimoni pelasti minut, olen hänelle elämäni velkaa. Se on klisee mutta totta. Rakkaus on kaikkein suurin voima.

Alkoholin käytön Jukka aloitti nuorena – ja joutui jo viisitoistavuotiaana tiputukseen sairaalaan, jossa hänen isänsä oli lääkärinä. Sekoilu loppui silloin vain hetkeksi, ja viinan lisäksi mukaan tulivat huumeet. Hän soitti ensimmäiset keikkansa jo 1970-luvulla ja pääsi alaikäisenä tutustumaan Helsingin klubielämään ja rytmimusiikkikulttuurin monenlaisiin houkutuksiin. Elämäntavaksi muodostui Sex & Drugs & Rock’n’Roll.

Jukka esittelee oikeaa etusormeaan, joka ei taivu kunnolla. Hän leikkasi sen joskus leipäveitsellä päihdepäissään, mutta siitäkin hän selvisi. Samoin kuin tokeni tapauksesta, kun hän hyppäsi juhlahumalassa Vanhan Ylioppilastalon parven alapuolelle pingoitetun koristelakanan päälle ja putosi neljä metriä kovalle lattialle.

Viinan käyttö loppui jälkimmäiseen säikähdykseen, vuonna 1985.

Huumeet Jukka jätti vasta vuonna 2005, kun vaimo Anja Snellman vaati häntä valitsemaan roinan ja rakkauden välillä. Päihteiden jättäminen edellytti sopeutumista, jota Jukka vertaa maahanmuuttoon.

– Olin elänyt 30 vuotta turtuneessa maailmassa, ja nyt oli opeteltava täysin erilaiseen kulttuuriin. Oli totuttava uudenlaiseen tapaan olla. Onneksi minulla on ollut hyvä paluumuutto-opas, Anja. Uuteen elämääni kuuluvat rakkaus, hyvät keskustelut ja kaikenlainen kulttuuri.

Lue lisää rakkaudesta ja päihteistä: Alkoholismistaan kirjoittanut Kalle Lähde: Raitistumisen jälkeen oli tulla ero

Jukka ja Anja tapasivat ensi kerran jo nuorina

Olisiko sinua voitu auttaa jo aiemmin? Miten opastaisit nykyisellä kokemuksellasi sitä kulosaarelaiskodin poikaa, joka halusi kokeilla ihan kaikkea?

– Ehkä vain hymyilisin lämpimästi ja sanoisin kuten rollari Keith Richards nuorille rokkareille: Grow up, kasva aikuiseksi. Minulta aikuiseksi kasvamiseen meni yli neljäkymmentä vuotta, Jukka sanoo.

Uudella levyllä kerrataan Jukan selviytymistarina, jossa olisi aineksia vaikka rakkauselokuvaan. Jukka ja hänet sittemmin pelastanut Anja nimittäin tapasivat jo parikymppisinä. Katseet kohtasivat taiteilijoiden Rauhanjunassa ja klik! Silloin he muun muassa keskustelivat paljon ihmismielestä, joka kiinnosti heitä molempia. Maailma kuitenkin kuljetti eri suuntiin, molemmille tuli omat liitot ja heille syntyi tahoillaan yhteensä kuusi lasta. Kaikki muuttui, kun he tapasivat vajaat kymmenen vuotta sitten. Jukka oli kutsuttuna vieraana esiintymässä Anjan 50-vuotisjuhlissa. Edessä oli molemmille rankkoja valintoja. Vuonna 2007 uudenvuodenyönä Jukka sanoi Anjalle ”tahdon” Taivaskallion huipulla ilotulitusten räiskyessä.

Yhäkin he puhuvat paljon ihmisenä olemisen ongelmista, sillä kirjailijan työnsä lisäksi Anja on nykyään myös terapeutti. Aihe kiinnostaa myös Jukkaa, joka muun ohessa ohjaa korvaushoidossa olevien musiikkiryhmiä Helsingin Diakonissalaitoksella.

Anja julkaisi viime vuonna kirjan, jossa hän kertoo erityisherkkyydestään.

Lue lisää erityisherkkyydestä: Saatat olla erityisherkkä

Jukka, oletko yhtä herkkä kuin vaimosi?

– En todellakaan. Minä olen jästi, tällainen realisti, hän sanoo ja naurahtaa.

X