– Olen oppinut ottamaan aikaa eri asioille, Baba sanoo.
Julkkikset

Jatkuva työnteko sai Baba Lybeckin voimat loppumaan: ”Minun oli pakko hidastaa tahtia”

Pitkään jatkunut väsymys sai Baba Lybeckin, 55, tekemään elämänmuutoksen. Vuosien tiukan työputken jälkeen hän luopui ylimääräisistä projekteista ja lisäsi vapaa-aikaa.
Teksti: Annan toimitus Kuvat: Liisa Valonen

Pitkästä aikaa tasapainoinen. Sellaiseksi olotilaansa ja arkeaan kuvailee toimittaja, juontaja ja yrittäjä Baba Lybeck. Työt ja vapaa-aika ovat löytäneet vihdoin sopivan balanssin.

Tunne on vielä uusi vahvasti työorientoituneelle naiselle, joka on tullut suomalaisille tutuksi niin uutisankkurina kuin Uutisvuoto– ja Viiden jälkeen -ohjelmien juontajanakin.

Monien vuosien ajan omaa media- ja tuotantoalan yritystään pyörittävä Baba painoi täysillä. Päällekkäisiä projekteja saattoi olla kolme tai neljäkin samaan aikaan. Seminaareja, televisiotöitä, ohjelmien ja dokumenttien tuottamisia.

Vaikka Baba on aina pitänyt terveydestään hyvää huolta, vuosi sitten hän havahtui huonoon oloon. Oli aika tehdä muutos. Nyt Baba kertoo, miksi hän voi tällä hetkellä paremmin kuin pitkään aikaan.

– Yritän mukauttaa kaiken tekemiseni siihen, että olen jo 55-vuotias, Baba kertoo.

”Enää en rohmua projekteja”

”Olin kahdeksan vuoden ajan aina töissä. Kesäisin pakotin itseni pitämään loman, mutta käytännössä tein silti jatkuvasti kirjanpitoa ja yrittäjyyteen liittyviä hommia. Kaikenlaista sälää oli hirveästi. Se alkoi tuntua hajottavalta.

Luonteeseeni kuuluu, että innostun valtavasti uusista projekteista ja lähden niihin vauhdilla mukaan. Työnteko on ihanaa ja kivaa. Suunnittelen tulevaa niin, että tulovirtani pysyy tasaisena. Joskus se menee vähän yli. Sen seurauksena teen herkästi liikaa töitä.

Vuosi sitten ymmärsin, miten paljon jatkuva työnteko on kuluttanut minua – aivan valtavasti. Olin koko ajan väsynyt eikä mikään lepo vienyt sitä tunnetta pois. Tunsin, että mittarini olivat punaisella ja voimat loppuivat. Palautuminen kaikesta kesti yhä pidempään. Silloin sanoin itselleni: Nyt hyvä nainen sinun on pakko hidastaa.

Päätin rauhoittaa tahtia. Olin juuri tuottanut Kelet-dokumenttielokuvan. Projekti oli suuri ja vaativa. Sen päätyttyä luovuin vuokratyöhuoneestani ja aloin työskennellä kotoa. Vein hiljalleen projektit ja sopimukset loppuun, mutta en enää ideoinut niiden tilalle yhtä paljon uusia.

Viime syksynä minusta tuntui ensimmäistä kertaa siltä, että ehdin nauttimaan samaan aikaan töistä ja vapaa-ajasta yhtä paljon. Olen oppinut ottamaan aikaa eri asioille enkä heti lähde uusien hommien kimppuun pää höyryten. Enää en rohmua suuria määriä projekteja vaan keskityn tarkemmin niihin, jotka olen valinnut.

Yritän mukauttaa kaiken tekemiseni siihen, että olen jo 55-vuotias. Olen aina ollut erittäin hyvässä kunnossa, mutta minun on hyväksyttävä, että kehoni ei ole enää kolmekymppisen. Se on joskus haastavaa, kun mieli on nuoren naisen – täynnä virtaa ja intoa.”

Luit juuri lyhennelmän Annan kansijutusta 4/2022, jonka on kirjoittanut Anneli Juutilainen. Hyvinvoinnin avaimet -sarjan jutussa Baba kertoo ihmisistä ja asioista, jotka tekevät hänet onnelliseksi. Miten hän järjestää kiireisessä arjessaan aina aikaa liikunnalle? Miksi Baba ja hänen puolisonsa Pekka eivät ole menneet naimisiin? Tai miksi he eivät ole koskaan ostaneet omistusasuntoa? Lue koko juttu numerosta 4/2022 tai digilehdestä. Voit tilata digilehden täältä!

X