Julkkikset

Jenni Haukiolla on Mona Lisan hymy – mitä sen takana piilee? ”Hymy kätkee taakseen vahvatahtoisemman ihmisen kuin arvaisikaan”, sanoo lähipiirin jäsen

Suomalaiset rakastavat häntä, koska hän ei tee itsestään numeroa. Hän varjelee yksityisyyttään tarkasti ja taitavasti. Silti hän yllättää välillä radikaaliltakin tuntuvilla mielipiteillä. Kuka oikeastaan on Suomen ensimmäinen nainen, rouva Jenni Haukio?

Teksti:
Annan Toimitus
Kuvat:
Om-Arkisto, Tasavallan Presidentin Kanslia

Suomalaiset rakastavat häntä, koska hän ei tee itsestään numeroa. Hän varjelee yksityisyyttään tarkasti ja taitavasti. Silti hän yllättää välillä radikaaliltakin tuntuvilla mielipiteillä. Kuka oikeastaan on Suomen ensimmäinen nainen, rouva Jenni Haukio?

Jenni Haukiolla on Mona Lisan hymy.

Silmät ovat hieman raukeat ja huulet kevyesti yhteen puristetut. Suupielet nousevat aavistuksen ylöspäin niin, että poskilihaksissa nykii pieni, pidättyväinen jännitys. Hänen hymystään on kymmenen viime vuoden ajalta satoja samanlaisia kuvia.

Renessanssimaalari Leonardo da Vincin tekemä vanha muotokuva sopii muutenkin hyvin vertauskuvaksi, kun puhutaan Jenni Haukiosta, sillä kuuluisuudestaan huolimatta molemmista tiedetään hyvin vähän. Kuka oli Mona Lisa? Millainen ihminen on julkisuuskuvaansa tiukasti säätelevä Jenni Haukio?

Jenni Haukio astui täydellisestä tuntemattomuudesta valtakunnan superjulkkikseksi samalla hetkellä, kun hän tammikuun 3. päivänä vuonna 2009 asteli ulos Reposaaren kirkosta silloisen eduskunnan puhemiehen Sauli Niinistön käsipuolessa. Hän ei juuri anna haastatteluja, ja hänen yksityisyyttään varjellaan tarkasti ja taitavasti. Entiset luokkatoverit Porissa tai opiskelukaverit Turun yliopistossa eivät jakele vanhoja kaverikuvia somessa, ja jopa Google on niukka tietolähde. Jenni Haukion vanhemmista ei juuri löydy kuvia tai mainintoja. Koulukuraattorina Porissa työskentelevää Teemu-veljeä paikallinen maakuntalehti on jututtanut Linnan juhlien yhteydessä lyhyesti kerran.

Nykytermejä käyttäen voisi sanoa, että Jenni Haukiolta puuttuu tarina, ja hän itse toimii julkisuudessa niin, että tarinaa ei synny. Hän kirjoittaa kolumneja lehtiin ja pitää presidentin puolison, maan ensimmäisen naisen roolissa puheita erilaisissa tilaisuuksissa. Se on yksisuuntaista viestintää, sillä häneltä päästään vain harvoin kysymään jatkokysymyksiä.

Jenni Haukio
Presidentin puolisolla ei ole virallista asemaa eikä määriteltyjä tehtäviä. ”Oma rooli pitää rakentaa itse. Muuta mallia minulla ei ole. Olen halunnut kunnioittaa minua edeltäneiden presidenttipuolisoiden työtä jatkamalla heidän aikanaan vakiintuneita perinteitä”, sanoi Jenni Haukio sanoi Seura-lehdessä vuonna 2017.

Pidättyväinen esiintyminen julkisuudessa viehättää suomalaisia

Kaikesta päätellen suomalaiset rakastavat ja ihailevat 42-vuotiasta Jenni Haukiota. Hänestä käytetään usein adjektiiveja herttainen, fiksu, älykäs, tyylikäs. Pidättyväinen, jopa vaivaantuneen oloinen esiintyminen julkisuudessa koetaan vaatimattomuudeksi, ja sehän miellyttää suomalaisia. Presidentin puoliso ei tee itsestään numeroa.

Sen sijaan hän vaikuttaa usein jopa tarkoituksellisen tavanomaiselta kuin varmistaakseen, että häneen on helppo samastua. Kun Apu-lehti muutama vuosi sitten Turun kirjamessuilla haastatteli rouva Haukiota lukemisharrastuksesta, hän muisteli lapsuuden Neiti Etsiviä sekä Anni Swanin ja Anni Polvan tyttökirjoja. Lista jatkui Aleksis Kiven Seitsemällä veljeksellä, ja yöpöydällään hän kertoi juuri silloin olevan ruotsalaisen dekkarin. Samassa haastattelussa Haukio kertoi, että leikki lapsena käpylehmillä ja rakenteli majoja.

Viime aikoina esiintymiseen on tullut enemmän särmää. Hetki sitten hän sai lihan- ja maidontuottajat kiihdyksiin sanoessaan Eläinsuojelugaalassa, että jos [lihan ja maidon] kulutus ehtyy, ehtyy myös tarjonta.

Entä se Jennin hymy? Olisiko se ehkä tarkkailijan katse?

Jenni Haukio on kokenut viestinnän ammattilainen. Hänestä ei tullut presidentin puolisoa vastentahtoisesti tai yllättäen, vaan hän oli tekemässä miehestään presidenttiä eturivissä kokoomuksen viestintäpäällikkönä.

– Jenni Haukio on luonteeltaan pidättyväinen, mutta hän on hyvin vahva persoona. Hymy kätkee taakseen vahvatahtoisemman ihmisen kuin arvaisikaan. Hänellä on vahvoja näkemyksiä ja vahvat mielipiteet. Hänellä on maailmanparantamisen vietti, sanoo eräs hänet tunteva.

Keskenään Niinistöt ovat toisiinsa luottava työpari. He sparraavat mieluummin toisiaan kuin kysyvät neuvoa edes lähipiiriltään. Sauli Niinistöä ei ole koskaan pidetty varsinaisena tiimipelaajana. Silloin kotona on hyvä olla osaava pallottelija.

Luit juuri lyhennelmän Annan kansijutusta, jonka on kirjoittanut Minna Juti. Miksi Jenni Haukion valitsema julkisuusstrategia on mahdollinen vain harvoille? Voidaanko eläinsuojeluaatetta ajavaa Jenni Haukiota kutsua ”Suomen Michelle Obamaksi”? Millaisen roolin presidentin puolisona Jenni Haukio on ottanut verrattuna tunnettuihin edeltäjiinsä? Miksi äitiys ei ole muuttanut juuri mitenkään Jenni Haukion julkisuuskuvaa? Lue koko juttu Annan numerosta 49/2019 tai digilehdestä! Voit tilata digilehden täältä!

X