Julkkikset

JP Leppäluoto havahtui olemukseensa palatessaan kostealta keikkamatkalta: ”Silloin päätin, että nyt tämä loppuu”

Kymmenen vuotta sitten JP Leppäluoto jätti itsetuhoisen elämäntavan ja raitistui. Selvin päin tekemisiin on löytynyt ihan uusi vaihde.

Teksti:
Miia Siistonen 
Kuvat:
Sampo Korhonen

JP Leppäluodolla on kaksi lasta. Lisääkin saisi siunaantua. – Olen haastatellut Herra Ylppöä ja Marco Hietalaa, joiden mukaan isäksi tuleminen varttuneella iällä on ihan parasta.

Kymmenen vuotta sitten JP Leppäluoto jätti itsetuhoisen elämäntavan ja raitistui. Selvin päin tekemisiin on löytynyt ihan uusi vaihde.

Otetaanko alkuun mocktail? JP Leppäluoto ehdottaa. Tilataan siis alkoholittomat cocktailit.

Olemme lounaalla musiikkimuseo Famen ravintolassa Helsingin Pasilassa. Museossa JP ei ole vieraillut, niin musiikkimies kuin onkin. Takavuosien metalliyhtye Charonin keulakuva on kuluvana syksynä tullut tutuksi suurelle yleisölle Elämäni biisi -ohjelman solistina.

– Kun kutsu kävi, pystyin pidättelemään ehkä viisi sekuntia ennen kuin vastasin, että joo, voin mää tulla. Se on ihan unelmapesti!

Ilmastointiasentajana, nosturinkuljettajana ja radion kanavatuottajana työskennellyt 48-vuotias JP tohti heittäytyä musiikin ammattilaiseksi vasta kymmenen vuotta sitten. Samoihin aikoihin hän luopui alkoholista, joka oli hallinnut elämää nuoresta asti.

Viidentoista vanhana alkoivat alkoholikokeilut

Tuomittu juomaan. Niin JP ajatteli pitkään, sillä alkoholi oli ollut jo useamman sukupolven ongelma. Kotona Raahessa joutui pelkäämään, ja pikkupoikana hänet vietiin joskus keskellä yötä alakerran naapuriin turvaan. Vanhemmat erosivat Juha-Pekan ollessa kuuden. Äiti ja poika muuttivat äidin lapsuudenkotiin, jossa asui isovanhempien lisäksi viisi enoa ja kaksi tätiä.

Jostakin aina raavittiin rahat harrastuksiin. Äiti kuljetti JP:tä pyöräntarakalla lätkätreeneihin, ja myöhemmin poika aloitti kilpatanssin.

– Äiti näki paljon vaivaa, että pysyisin poissa pahanteosta.

Viidentoista vanhana alkoivat alkoholikokeilut. Suvun juhannusjuhlissa JP kävi enon kanssa salaa vessassa naukkailemassa lonkeroa ja päätyi hilpeään pikkuhuppeliin. ”Menkööt tämän kerran”, sukulaiset tuumivat. Oltiinhan yhdessä turvallisten aikuisten kanssa.

Myöhemmin juominen arkipäiväistyi. Humalassa JP oli edelleen hilpeä: desibelit nousivat ja nauru raikui. Mutta tuli myös sekoilua ja pettämistä. Krapulassa tunnelma laski jyrkästi.

– Juomista seurasi henkisesti niin karmea olo, että se lähenteli depressiota. Laiminlöin itseäni ja sitä kautta läheisiäni. En halunnut olla sellainen paskiainen.

JP oli mennyt naimisiin ja saanut esikoispojan 2005. Tytär syntyi neljä vuotta myöhemmin. Nuori isä ymmärsi, että perhe ansaitsi parempaa.

Monen raitistumisyrityksen jälkeen ratkaiseva päätös syntyi Raskasta joulua -kiertueella 2012. JP palasi risteilyltä, jolla oli kaksi vuorokautta ryypätty huolella. Astuessaan kotiin Tampereelle menevään junaan hän uskoi kaikkien näkevän, että tuossa istuu moraaliton ja paha ihminen.

– Silloin päätin, että nyt tämä loppuu.

Ja se loppui, kertaheitolla.

JP Leppäluoto jännitti esiintymistä selvin päin

Kymmenessä vuodessa moni asia on mennyt uusiksi. Avioliitto päättyi eroon. Puoliso toki iloitsi raitistumisesta, mutta JP oli yllättäen aivan eri mies.

– Entinen riehakkuus oli poissa, ja minusta tuli hiljainen hissukka. Olin kuin lyöty koira.

Uusi kumppani löytyi viitisen vuotta sitten. Nyt 17- ja 13-vuotiailla lapsilla on kaksi kotia, joissa heitä rakastetaan.

Työrintamalla oli aluksi takkuista. Ennen JP oli kirjoittanut laulunsa humalassa, ja luovuus tuntui tyrehtyneen. Myös yleisön eteen hirvitti mennä selvin päin, olo tuntui alastomalta.

Mies jättikin toviksi bänditouhut ja siirtyi esiintymään musikaaleihin. Aiemmin hän ei olisi voinut kuvitellakaan menevänsä ”pelleilemään lavalle peruukki päässä”.

– Aloin ymmärtää, ettei itseään tarvitse ottaa niin vakavasti.

Parin vuoden kuluttua lauluja alkoi taas syntyä ja tuntui luontevalta nousta lavalle omana itsenä. Kun keikat aiemmin soljuivat eräänlaisessa sumussa, nyt esiintymisestä pystyy nauttimaan terävin aistein. Ja sen jälkeen ajaa omalla autolla kotiin.

X