Julkkikset

Kiira Korpi: ”Edes parhaimpina hetkinäni en tuntenut olevani hyvä”

Taitoluistelija Kiira Korpi, 27, on helpottunut siitä, ettei hänen enää tarvitse olla paras. Huippu-urheilijan elämä johti siihen, ettei Kiira mielestään koskaan ollut tarpeeksi hyvä. Onneksi hänellä on aina ollut tukena isosisko Petra, joka on luistellut itsekin.

Teksti:
Sanna Wirtavuori
Kuvat:
Heli Hirvelä

Taitoluistelija Kiira Korpi, 27, on helpottunut siitä, ettei hänen enää tarvitse olla paras. Huippu-urheilijan elämä johti siihen, ettei Kiira mielestään koskaan ollut tarpeeksi hyvä. Onneksi hänellä on aina ollut tukena isosisko Petra, joka on luistellut itsekin.

Istumme Kiira Korven isosiskon Petra Korven kanssa helsinkiläisessä kahvilassa ja odotamme Kiiraa, joka on tulossa kotoaan Milanosta työmatkalle Suomeen.

Kiira ilmestyy paikalle hymyilevänä. Petra halaa Kiiraa, joka aikoo majoittua isosiskonsa ja tämän avomiehen olohuoneeseen viikoksi.

– Mielestäni kodin pitää olla tiptop, mutta Kiiran mukana tulevat iso ilmapatjasänky, vaatteet ja avonainen matkalaukku, Petra sanoo naureskellen.

Kiira epäili kykyjään

Kiira lopetti kilpauransa viime elokuussa, eikä hän ole katunut päätöstään vielä kertaakaan. Kilpaura on ohi, mutta se on opettanut paljon.

– En halua enää omistaa elämääni kilpailemiselle. Mitä tahansa tulevaisuudessa teen tai jätän tekemättä, niin varmaa on, että en koskaan sido omanarvontuntoani yhden hetken pärjäämiseen. Elämäni ja identiteettini eivät saa olla kilpailumenestyksen varassa.

Hän nautti kilpailemisesta, mutta onnistumisen huuma haihtui yleensä nopeasti.

– Koskaan, edes parhaimpina hetkinä, en tuntenut olevani tarpeeksi hyvä. Koko ajan piti olla parempi ja parempi. Parannettavaa riitti, ja piti harjoitella yhä vaikeampia liikesarjoja. Se oli loppumaton sykli, Kiira muistelee päätään puistellen.

Kiira luistelee edelleen lähes päivittäin ja nauttii esiintymisestä jopa enemmän kuin ennen.

– Kilpailevan taitoluistelijan työ oli yksinäistä puuhaa, joten nyt näytöksiä harjoitellessa tuntuu hienolta olla osa tiimiä. Tärkeintä on yhteinen lopputulos.

Petra oli Kiiran mielestä lahjakkaampi kuin hän

Tyttärien isä, nykyisin yrityskonsultin töitä tekevä Rauno Korpi, oli aiemmin jääkiekkovalmentaja, joten jäähallit tulivat siskoksille tutuiksi jo varhain. Isä ja ala-asteen opettajana työskentelevä äiti eivät kuitenkaan tuputtaneet luisteluharrastusta eivätkä roikkuneet kaukalon reunalla kannustamassa tyttäriään, vaan luisteleminen oli pitkään vain tyttöjen omaa leikkiä, hauskaa perhosliitelyä. Sisaruksista tuli yhteisen harrastuksen myötä entistä läheisempiä toisilleen.

Ensimmäiset piruetit ja kaatumiset kokeiltiin jo isän Itävallan-työvuoden aikana, jolloin Kiira oli neljä- ja Petra viisivuotias. Myöhemmin harjoittelu jatkui Tapparan jäällä Tampereella.

– Petra oli meistä teknisesti lahjakkaampi ja taitavampi, Kiira sanoo.

– Olen vartaloltani luistelijaksi sopivampi, mutta Kiiralla on aina ollut enemmän rämäpäisyyttä ja kilpailuviettiä, Petra jatkaa. Hän lopetti harrastuksen jo 15-vuo­tiaana loukkaantumisen jälkeen.

– Minulta revähti takareisi jää­treeneissä. Palasin sairausloman jälkeen vielä jäälle, mutta huomasin, että intoni oli hiipunut. Minulla ei ollut tarpeeksi voittamisen tahtoa.

Petra ei halunnut huipulle, joten hän ei ole koskaan kadehtinut siskonsa menestystä. Sen sijaan hän on jännittänyt kaikissa kisoissa Kiiran mukana.

– Kun on luistellut itsekin, tietää, miltä esimerkiksi pitkä pi­ruetti tuntuu, kuinka iso riski jokainen vaativampi hyppy on ja mitkä asiat voivat mennä pieleen. Se on kihelmöivän jännittävää, hän sanoo.

Isosisko on ollut Kiiran tärkein tuki myös loukkaantumisten ja esimerkiksi viimekeväisen epäonnistumisen

Miesystävä on espanjalais-suomalainen

Toinen iso muutos Kiiran elämässä on uusi koti Italiassa Milanossa. Espanjalais-suomalainen avopuoliso Arthur Borges tekee sieltä käsin kansainvälistä bisnestä, ja Kiira kertoo, että pariskunta on kotiutunut uuteen kotimaahansa hyvin.

Viisi vuotta sitten Plan-gaalassa Anna Abreu ehdotti Kiiralle, että tämän pitäisi tavata hänen miesystävänsä komea kaveri.

– Tapasimme ensimmäisen kerran Torinossa, kun hän tuli katsomaan kilpailujani, ja kyllä se oli niin sanotusti rakkautta ensi silmäyksellä, Kiira muistelee.

Sittemmin Petra puolestaan ”löysi” puolisonsa Markku Wettenrannan Arthurin kaveripiiristä. Siskosten miehet olivat jo valmiiksi tuttuja toisilleen, joten ei siis ole ihme, että nelikko poseeraa iloisena samoissa Instagram-kuvissa milloin missäkin päin maailmaa.

Katkelma Annan kansijutusta 50/2015

Lue lisää entisistä huippu-urheilijoista:

Teemu Selänne: ”On yksi, jolle annan aina periksi”

Sari Multala: ”Maailma muuttui lapsen myötä”

X