Julkkikset

Laura Lepistö ehti jo pelätä, ettei tulisi äidiksi: ”Unelma lapsesta opetti pysähtymisen tärkeyden”

Ex-taitoluistelija Laura Lepistölle oli yllätys, että hänen kehonsa kävi ylikierroksilla vielä vuosia urheilu-uran jälkeenkin. Hän ehti jo pelätä, ettei ehkä koskaan saisi lasta. Siksi kesällä syntyvä vauva on erityisen toivottu.

Teksti:
Annan Toimitus
Kuvat:
Sampo Korhonen

Laura Lepistön esikoinen syntyy kesällä.

Ex-taitoluistelija Laura Lepistölle oli yllätys, että hänen kehonsa kävi ylikierroksilla vielä vuosia urheilu-uran jälkeenkin. Hän ehti jo pelätä, ettei ehkä koskaan saisi lasta. Siksi kesällä syntyvä vauva on erityisen toivottu.

Ex-taitoluistelija Laura Lepistön ja hänen aviomiehensä Tommi Huovisen esikoisen laskettu aika on heinäkuussa, ja tulevat vanhemmat odottavat jo malttamattomina tämän syntymää. Raskaus lähestyy viimeistä kolmannesta, ja se on tähän mennessä edennyt hyvin.

– Kropassani tuntuu yllättävän hyvältä. Minulla ei ole toistaiseksi ollut mitään kipuja tai vaivoja, mutta asia voi toki muuttua, kun maha tästä vielä kasvaa, Laura kertoo.

Raskaus ei ole Lauralle itsestäänselvyys. Kun pariskunnan yhteinen lapsihaave parin viime vuoden aikana alkoi tuntua ajankohtaiselta, Lauran keho olikin eri mieltä.

Ensimmäistä kertaa elämässään Laura alkoi pohtia, voisiko huippu-urheilutaustasta olla hedelmällisyydelle haittaa. Entä jos hän oli tietämättään aiheuttanut keholleen peruuttamatonta vahinkoa?

– Pelkäsin, saanko koskaan lasta. Hakeuduin lääkäriin, mutten saanut sieltä sellaista apua, jota olisin tarvinnut. Heillä kun ei ollut tarpeeksi tietoa huippu-urheilun vaikutuksista naiskehoon.

Keho jäi vuosiksi ylivirittyneeseen tilaan

Urheilu-uralla Lauran kalenterissa vaihtelivat vuorotellen treeni- ja kisakaudet. Huilihetkiä kertyi vuodessa muutaman viikon verran. Aina välillä, kun kuormitustila oli erityisen kova, Lauran kuukautiset loppuivat. Se kuitattiin lääkärin määräämillä e-pillereillä, jotka tekivät kierrosta taas säännöllisen. Tämän tarkemmin hormonimuutoksista ei Lauralle puhuttu, kerrottiin vain, että käytäntö oli todella yleinen ja normaali naisurheilijoilla.

– Joillakin naishuippu-urheilijoilla voi olla riski, että kehon normaali toiminta häiriintyy, kun kroppa on viritetty äärirajoille. Kuormituksen vaikutuksista kehoon ja hedelmällisyyteen ei kuitenkaan ollut minun aikanani tarjolla mitään tietoa. Eikä minulla tullut silloin mieleen sellaista vaatiakaan, Laura sanoo.

Vuonna 2012 Laura lopetti kilpauransa ja alkoi työskennellä yrittäjänä pitkiä työviikkoja. Sen lisäksi hän osallistui useisiin luottamustehtäviin esimerkiksi yhdistysten hallituksissa. Useimmiten työpäivän jälkeen työkone aukesi vielä uudestaan illalla ja viikonloppuisin.

Lauralle oli tärkeää myös pitää edelleen huolta hyvinvoinnistaan ja fyysisestä kunnostaan. Hän nautti treenatessaan kovatehoisesti ja kävi yhdessä kavereidensa kanssa juoksemassa puolimaratoneja.

Laura Lepistö nauttii raskaudestaan.

Kun raskaaksi tuleminen ei onnistunutkaan, Laura yritti etsiä Suomesta asiantuntijaa, joka olisi erikoistunut aihepiiriin, mutta tutkimustietoa hedelmällisyyden ja huippu-­urheilun yhteydestä ei löytynyt kotimaasta ollenkaan. Lopulta muutama aihetta käsittelevä tutkimus sekä vertaistukea löytyi Yhdysvalloista.

”Olin painanut uran jälkeenkin täysillä menemään”

Viimein Laura löysi avukseen myös hormoniepä­tasapainotiloihin erikoistuneen asiantuntijan, jonka kanssa hän lähti selvittämään tilanteensa juurisyitä. Tutkimuksissa selvisi, että Lauran keho oli edelleen ylikuormitus­tilassa, vielä vuosia urheilu-uran jälkeen.

– Oli pysäyttävää, että kroppani oli edelleen ylivirittyneessä tilassa. Aloin hiljalleen ymmärtää, että arkeni oli ollut aikamoista juoksemista. Kehoni toiminta ei ollut päässyt urheilu-uran jälkeen palautumaan normaali­tilaan, koska olin painanut uran jälkeenkin täysillä menemään melkein kymmenen vuotta, Laura sanoo.

Asiantuntija kehotti Lauraa jättämään kokonaan pois kovatehoisen treenaamisen ja neuvoi tätä nostamaan rasvaprosent­tiaan. Laura totteli, vaikka se tuntuikin aluksi vaikealta.

– Sekä hikiliikunnan vähentäminen että lisäkilojen hankkiminen oli minulle urheilijana epämukavuusalueelle menoa. Kun ympäröivä yhteiskunta korostaa hyvinvointikulttuuria, treeniä, dieettejä ja painonhallintaa, tuntuu vaikealta ja ristiriitaiselta tehdä päinvastoin, Laura pohtii.

Laura ei usko, että palaa enää ikinä yhtä hektiseen arkeen kuin ennen.

– Unelma lapsesta opetti minulle pysähtymisen tärkeyden, vaikka se pitikin opetella kantapään kautta.

Luit juuri lyhennelmän Annan 16/2021 kansijutusta, jonka on kirjoittanut Rosanna Marila. Haastattelussa Laura Lepistö kertoo, miksi elämäntapojen rauhoittaminen tuntui isolta muutokselta ja mitä muutoksia hän lopulta teki. Miksi vertaistuki jäi puuttumaan? Mitä Laura ajattelee urheilu-urastaan nyt ja suosittelisiko hän huippu-urheilua lapselleen?  Entä miten pariskunta on valmistautunut vauvan syntymään? Lue koko juttu numerosta 16/2021 tai digilehdestä! Voit tilata digilehden täältä! 

X