Julkkikset

Laura Malmivaara: ”En halunnut perustaa uusperhettä liian nopeasti”

Juuri vapaaksi näyttelijäksi jättäytyneen Laura Malmivaaran, 42, yksityiselämässäkin on tapahtunut isoja muutoksia. Yksin elettyjen vuosien jälkeen hän on muuttanut kuvataiteilijamiehensä kanssa avoliittoon ja on nyt kolmilapsisen uusperheen äiti.
Teksti: Sanna Wirtavuori Kuvat: Pekka Holmström

Muuttomiehet-näytelmän viimeinen näytös on juuri päättynyt aplodeihin Kom-teatterissa Helsingissä. Näyttelijä Laura Malmivaara palaa kollegoidensa kanssa lavalle loppukumarruksia varten. Viimeisten vuorosanojen aikana liikutus tuntui palana Lauran kurkussa, nyt se purkautuu kyynelinä. Tämä oli hänen jäähyväistyönsä vakituisena teatterinäyttelijänä. On uuden elämänvaiheen aika.

– Vedin esityksen kunnialla läpi, mutta kiitosten aikana en enää pysynyt kasassa vaan itku tuli. Siinä purkautui moni asia: tunsin helpotusta ja onnea päätöksestäni. Toisaalta tunsin haikeutta, kun ajattelin työkavereita ja pitkää yhteistyötä heidän kanssaan. Esityksen jälkeen istuimme teatteriravintolan kulmapöydässä muistelemassa ja fiilistelemässä. Se oli tunteellinen hetki, Laura kertoo uudessa kodissaan, omakotitalossa Itä-Helsingissä.

Harppaus vakinaisesta näyttelijästä freelanceriksi on iso, mutta yhtä iso muutos Lauralle on tapahtunut yksityiselämässä. Hän muutti syksyllä myös kotia ja asuu nyt yhdessä rakastettunsa kanssa. Laurasta on tullut uusperheen äiti. Kuvataiteilijamiehen lisäksi perheeseen kuuluvat Lauran kaksi tytärtä Alma, 11, ja Aino, 9, sekä avomiehen 6-vuotias tytär.

Uuden miehensä Laura tapasi pari vuotta sitten helsinkiläisessä baarissa. Hän ihastui ensin miehen hymyyn ja sitten tämän kykyyn kuunnella, keskustella ja kyseenalaistaa asioita. ”Miehellä oli kaunis villapaita, ja hän oli jotenkin salaperäinen ja melankolinen. Hän ei ole mikään perinteinen seuramies vaan pikemminkin hieman tarkkailija ja epäilijä, kiinnostavasti hieman ulkopuolinen, taiteellinen persoona”, Laura kuvaili uutta rakastettuaan Annan haastattelussa vuosi sitten.

– Nyt olemme seurustelleet yli kaksi vuotta, joten oli luonnollista muuttaa yhteen. En osaa edes sanoa tarkkaa muuttopäivää – näin on vain käynyt. Olemme viettäneet paljon aikaa yhdessä ja liukuneet vähitellen entistä tiiviimmin yhteen. Olen vihdoin valmis uusperheeseen, Laura kertoo.

Tytöillä ja Lauralla oli pitkään oma koti, mutta nyt Helsingin Ullanlinnan asunto on luovutettu kokonaan pois ja muutto yhteiseen kotiin on virallinen.

Uusperheen perustaminen ei pelottanut Lauraa. Hänen edellisellä puolisollaan oli jo lapsia, kun Laura tuli perheeseen, joten hän on tottunut äitipuolen rooliin. Kahden perheen yhdistäminen on sujunut mutkattomasti nykyisen puolison kanssa.

– Mieheni on lapsirakas ja leikkisä, hänellä on mielikuvitusta ja pilkettä silmäkulmassa, joten hän pärjää hyvin lasten kanssa. Tytöt ovat hyväksyneet hänet ja uuden siskonsa loistavasti. Meillä oli jo takana monia yhdessä koettuja matkoja, iloja ja pettymyksiä, joten uusperheen arjella on vakaa pohja.

Uusperheen äitinä Laura on lähinnä käytännöllinen. Hän ei ota äidin roolistaan paineita.

– Yritän huolehtia siitä, että kaikilla on hyvä olla, asiat sujuvat ja arki rullaa eteenpäin.

Lauran tyttärien isän, Aku Louhimiehen, ohjaaman Levottomat-elokuvan ensi-illasta tulee tammikuussa kuluneeksi 16 vuotta. Laura teki siinä ensimmäisen ison elokuvaroolinsa. Leffan kuvauksissa hän myös tutustui Akuun, tulevaan mieheensä.

Pariskunta piti yhtä kymmenen vuotta, ja niinä vuosina Lauran elämässä tapahtui paljon: jaettiin yhteinen intohimo elokuvan tekemiseen, mentiin naimisiin, syntyi kaksi ihanaa tyttöä ja erottiin. Laura muuttui ja kasvoi paljon jo suhteen aikana, mutta erityisesti hän on tutkinut itseään avioeron jälkeen.

Ensimmäiset pari vuotta meni toipuessa. Hän eli yksin lasten kanssa, eikä hänellä ollut halua uuteen suhteeseen. Kun hän kohtasi nykyisen miehensä, hän halusi edetä varovasti itseään ja toista kuunnellen.

– Minulle oli tärkeää, että sain miettiä uutta suhdetta kaikessa rauhassa. En halunnut hätiköidä, enkä sekoittaa lasten elämää perustamalla uusperhettä liian nopeasti.

Katkelma Annan kansijutusta 1/2016.

X