Julkkikset

Lenita Airisto, 80: ”Naisen ei tarvitse yrittää miellyttää miestä”

Lenita Airisto ei ole ikinä suostunut palvelemaan miehiään. Itsellisen naisen elämästä nauttiva, suorapuheinen nainen on sitä mieltä, että yhdenkään naisen ei pitäisi antaa kenenkään kävellä ylitseen. – Ole se, kuka olet, ja anna se, mitä annat, Lenita neuvoo naisia ja muistuttaa, että hyvä suhde on parhaimmillaan poikkeuksellinen elämys.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Hilppa Alanko

Lenita Airisto ei ole avioeronsa jälkeen ajatellut koskaan menevänsä uudelleen naimisiin.

Lenita Airisto ei ole ikinä suostunut palvelemaan miehiään. Itsellisen naisen elämästä nauttiva, suorapuheinen nainen on sitä mieltä, että yhdenkään naisen ei pitäisi antaa kenenkään kävellä ylitseen. – Ole se, kuka olet, ja anna se, mitä annat, Lenita neuvoo naisia ja muistuttaa, että hyvä suhde on parhaimmillaan poikkeuksellinen elämys.

Tammikuussa 80 vuotta täyttänyt diplomiekonomi, liikenainen, toimittaja, tietokirjailija ja tyyli-ikoni Lenita Airisto on aina tunnettu suorasanaisena ja itsenäisenä naisena.

Tänään ilmestyneessä omaelämänkerrassa Elämäni ja isänmaani (Bazar) Lenita kirjoittaa avoimesti elämästään ja siitä, miten hän perinteisen perhe-elämän sijaan valitsi eloisan sinkkuelämän ja loi mittavan uran.

Lenita kertoi Annalle elämänvalinnoistaan, suhteistaan ja siitä, mikä häntä on itsenäisen naisen elämässä viehättänyt eniten.

”Määrään itse, mitä teen”

Ihan ensimmäiseksi nykynaisten kannattaisi Lenitan mukaan ymmärtää sama, minkä hän itse on sisäistänyt: naisen ei tarvitse yrittää miellyttää miestä.

– Ole se, kuka olet, ja anna se, mitä annat: täyspäisen, älykkään ja fiksun elämänkumppanin. Jos se ei riitä, niin painukoon hiivattiin. Näin minä olen ajatellut. Mitä älykkäämpi mies on ollut, sitä kiitollisempi hän on ollut ja tajunnut sen, millainen lahja hänen elämälleen olen, Lenita sanoo.

Lenitan mukaan häntä ei ole ikinä ajanut parisuhteeseen läheisyyden tai minkään muunkaan kaipuu. Lenitan parisuhteista julkisuudessa eniten esillä on ollut suhde taiteilija Vesa-Matti Loiriin. Lenitan mukaan yhteistä hänen elämän miehissä on ollut se, että parisuhde on alkanut ainutlaatuisesta keskinäisestä yhteydestä.

– Miehet, joiden kanssa olen aloittanut suhteen, ovat vain tulleet elämääni. He ovat hurmanneet minut hetkessä. Se on ollut poikkeuksellinen elämys, kertoo nyt jo edesmenneen kansanedustaja Ingvar S. Melinin kanssa naimisissa ollut Lenita.

Lenita sanoo, että avioliitto Melinin kanssa vuosina 1961–1971 oli ihan hyvä, mutta että eron jälkeen hänelle ei tullut enää mieleenkään mennä naimisiin.

– Avioeron jälkeen koin, että elämä jatkuu ja minä saan toteuttaa itseäni. Sen takia olen voinut tehdä niin paljon työtä.

”En ole piika omassa talossani”

Lenitan mielestä sinkkuelämän parhaita puolia on, että kaikki kontrolli on yksin hänen omissa käsissään.

– Määrään itse, mitä teen. Kukaan ei esimerkiksi tule kysymään minulta, kestääkö töideni tekeminen vielä kauan tai olenko taas lähdössä jonnekin. Ja jos joku kyselee, minä voin sanoa, että mitä helkkaria se sinulle kuuluu.

Lenita sanoo, että hän ei ole koskaan suostunut palvelemaan miehiään.

– Melin ei koskaan vaatinut minulta mitään, Lenita sanoo entisestä aviomiehestään.

– Kun Melinin ystävät kehottivat häntä pyytämään minua laittamaan ruokaa tai hoitamaan kotia, kuulin hänen sanovan, että ei, ei, ei, Lenitalle ei voi sanoa mitään, hänen täytyy antaa elää omaa elämäänsä, Lenita muistelee.

Kaikille miehille asia ei aina ole ollut yhtä selvä.

– Asuin avioeron jälkeen yhden miehen kanssa. Kun tulin kotiin, hän istui sohvallani ja kysyi, koska syödään. Minä sanoin, että sulje ovi ulkoa päin. En voi olla piika omassa talossani.

”Naisen pitää aina pitää itse huolta itsestään”

Lenitan elämäkertaan valikoituneet miehet kuvataan kirjassa poikkeuksetta älykkäinä, hurmaavina, kohteliaina ja ahkerina. Onko Lenita koskaan joutunut pettymään miesasioissa?

– Hulttiomiehiäkin on ollut, mutta he eivät päässeet kirjaan. On hirveän tärkeää tehdä virheitä, koska niistä oppii eniten. Nykyään osaan tunnistaa varoittavat signaalit. Jos joku tyyppi esimerkiksi sanoo, että hän pitää sinusta huolta, niin juoksukengät jalkaan ja ulos saman tien. Tällaiset tyypit ovat pahimpia alistajia. Naisten pitää aina pitää itse huolta itsestään.

Jos asiat eivät suhteessa mene toivotulla tavalla, Lenita osaa viheltää pelin poikki. Hänen ylitseen ei kävele kukaan.

– En ole lainkaan uhrautuvainen. Jos minulla on paha olo, kerään kampsuni ja lähden pois. En ymmärrä naisia, jotka antavat kävellä ylitseen.

Lenitan Airiston omaelämäkerta Elämäni ja isänmaani (Bazar) julkaistiin 8.3.

Lue myös:

Nämä merkit paljastavat, että sinut on kasvattanut vahva nainen

Laulaja Johanna Pakonen: Ero opetti, että kannattaa pysyä itsenäisenä

Maria Veitola: ”Nykyisin olen parisuhteessa, jossa ei tarvitse miellyttää”

X