Julkkikset

Masterchefin tuomarista Tommi Tuomisesta piti tulla hävittäjälentäjä – toisin kävi: ”Olin levoton nuori”

Masterchefin uusi tuomari, keittiömestari Tommi Tuominen, on kova tekemään töitä. Alun perin ravintola-ala ei kiinnostanut häntä lainkaan.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
MTV

Tommi Tuominen toimii tuomarina MasterChef Suomi: Professionals -ohjelmassa.

Masterchefin uusi tuomari, keittiömestari Tommi Tuominen, on kova tekemään töitä. Alun perin ravintola-ala ei kiinnostanut häntä lainkaan.

Uudella Masterchef -kaudella tuomaristossa on uusi jäsen, keittiömestari Tommi Tuominen, 46, joka tunnetaan muun muassa Demo ja Finnjävel -ravintoloistaan. Tommi toimii tuomarina kauden puoliväliin asti, jonka jälkeen tuomarina jatkaa aiemmilta kausilta tuttu Helena Puolakka.

Selvitimme Tommista viisi faktaa. Tiesitkö hänestä seuraavia asioita?

Tommi Tuominen haaveili lentäjän urasta

Kokin työ ei ollut Tommin haaveammatti. Hänestä piti alun perin tulla hävittäjälentäjä.

– Ilman koulunkäyntiä siihen ei kuitenkaan ollut mitään saumaa. Olin levoton nuori, joka ei jaksanut keskittyä oppitunneilla ainakaan pitkiä aikoja, Tommi Tuominen kertoo.

Tommi olisi halunnut myös ammattilumilautailijaksi, mutta hänen äitinsä oli sitä mieltä, että johonkin kouluun olisi mentävä. Tommi valitsi isoveljensä jalanjäljissä kokkikoulun, kun se sattui vielä sijaitsemaan kohtuullisen matkan päässä kotoa.

– Se oli kätevä ja helppo, laiskan nuoren miehen valinta, Tommi naurahtaa.

Alkuun kokkikoulu ei kuitenkaan innostanut Tommia ollenkaan. Vasta kun hän pääsi ensimmäiseen työharjoitteluunsa Jyrki Sukulan ravintola Helmeen ja näki, mitä työ voi parhaimmillaan olla, palo ammattia kohtaan syttyi.

– Ja sillä tiellä ollaan.

Ensimmäisen ravintola 25-vuotiaana

Tommi Tuominen perusti ensimmäisen ravintolansa, Helsingissä Uudenmaankadulla sijaitsevan Demon, vain 25-vuotiaana.

– Se on ollut isoin ja hullunrohkein tekoni urallani. Minulla ei ollut mitään käsitystä yrittäjyydestä eikä siitä, mitä se vaatii, mutta into lähteä tekemään omaa ravintolaa oli suuri.

Demosta tuli menestystarina. Se palkittiin Michelin-tähdellä vuonna 2007.

Lue myös Kotilieden artikkeli: Tässä ovat Suomen 50 parasta ravintolaa 2023 – ykkössijalle äänestetty Michelin-tähtipaikka on vuodesta toiseen voittamaton

Tommi Tuominen haaveilee vähentävänsä työntekoa

Tommi Tuominen työskentelee tällä hetkellä kolmen eri ravintolan parissa. Tommi on keittiömestarina ja ravintoloitsijana sekä Demossa että Finnjävelissä, ja lisäksi hän on omistajana ravintola Groteskissa. Työntunteja kertyy viikossa huima määrä, noin seitsemänkymmentä.

– Minulla on ollut monta vuotta projektina vähentää työntekoa, mutta en ole onnistunut. Välitön palaute, jota ravintolassa joka päivä saa, pitää liikkeellä. Minulla on intoa pyrkiä tekemään asioita paremmin ja paremmin. Vaatii myös tiukkaa työntekoa, jotta tiukassa kilpailutilanteessa pystyy pärjäämään vuodesta toiseen.

– Mutta haaveilen siitä, että voisin tehdä jonain päivänä 4050 tuntisia työviikkoja.

Tämä on Tommi Tuomisen bravuuri

Yhtä tiettyä bravuuriaan keittiössä Tommi Tuominen ei osaa nimetä. Niitä on miehen mukaan ”aikamoinen läjä”.

– Jos joku pitää sanoa, niin ehkä kastikkeissa pidän itseäni keskivertoa taitavampana. Esimerkiksi klassinen punaviinikastike on bravuurikastikkeitani.

Lue myös: Ruskistettu voi on helppo trendiherkku – Henri Alénilta yllättävä vinkki sen käyttöön: ”Hemmetin hyvää”

Läskisoosi on Tommin suomalaisia ruokasuosikkeja – näin siitä tulee maukasta

Ravintola Finnjävelissä vaalitaan suomalaista ruokaperinnettä. Yksi Tommin omista suomalaisista ruokasuosikeista on läskisoosi.

Herkullisen läskisoosin salaisuus on Tommin mukaan hyvälaatuisessa raaka-aineessa.

– Kannattaa uskaltaa ostaa sellaista possunkylkeä, jossa on reilusti läskiä. Vaikka läski voi näyttää hurjalta raa’assa lihassa, sitä ei kannata pelätä. Se sulaa valmistuksen aikana pois ja antaa makua kastikkeeseen sekä tekee lihasta mehevää.

X