Julkkikset

Naisen tie politiikan eliittiin: Ursula von der Leyenin, Sanna Marinin ja 3 muun politiikan kiintotähden vaikuttava tarina

Millainen on naisen tie politiikan eliittiin? Ursula von der Leyen ja muut politiikan kiintotähdet ovat matkan varrella saaneet kukin omat kolhunsa.

Teksti:
Mirva Saukkola
Kuvat:
Getty Images, MVPhotos, OM-arkisto

Ursula von der Leyen raivasi tiensä politiikan huipulle vasta keski-iässä.

Millainen on naisen tie politiikan eliittiin? Ursula von der Leyen ja muut politiikan kiintotähdet ovat matkan varrella saaneet kukin omat kolhunsa.

Ursula von der Leyen kohosi ministerinpestiin vasta 47-vuotiaana

Euroopan komissiota johtava saksalainen Ursula von der Leyen, 64, tunnetaan maanosamme vaikutusvaltaisimpana poliitikkona. Onpa kyse sitten Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaan tai energian hinnan huolestuttavasta noususta, media haluaa kuulla hänen näkemyksensä.

Miten Ursula von der Leyen sitten kipusi asemaansa? Toisin kuin moni voisi kuvitella, hän ei kilvoitellut politiikan kentillä nuorena, vaan kohosi ensimmäiseen ministerinpestiinsä vasta 47-vuotiaana. Sitä ennen hän keskittyi uraansa lääkärinä ja äitiyteen seitsenpäisen lapsikatraansa kanssa.

Kutsumuksena lääketiede

Euroopan komissiossa työskentely tuntuu olevan Ursula von der Leyenille sukuvika, sillä myös hänen isänsä Ernst Albrecht toimi sen huipulla virkamiehenä. Ursula syntyi Brysselissä ja asui siellä teini-ikään asti. Lapsuus oli tasapainoinen, mutta sitä varjosti suru.

Ursulan pikkusisko Benita-Eva kuoli syöpään vain 11-vuotiaana, eivätkä vanhemmat kyenneet koskaan kunnolla toipumaan menetyksestä. Ursulan mieleen tragedia kylvi halun auttaa, minkä vuoksi hän myöhemmin hakeutui työskentelemään lääketieteen pariin.

Ursula von der Leyen tulee politiikan vaikuttajasuvusta. Sellon ääressä kuvattu isä Ernst Albrecht työskenteli Euroopan komission huipulla.
Ursula von der Leyen tulee politiikan vaikuttajasuvusta. Sellon ääressä kuvattu isä Ernst Albrecht työskenteli Euroopan komission huipulla.

Turvallisuutensa takia Ursula opiskeli salanimellä ja oli jatkuvan tarkkailun kohteena.

Opintonsa Ursula aloitti kuitenkin saksalaisessa Göttingenin yliopistossa taloustieteen parissa. Hän joutui vaihtamaan opinahjoa London School of Economicsiin sangen dramaattisen syyn vuoksi: poliisi sai selville, että äärivasemmistolainen Baader–Meinhof-terroristiryhmä suunnitteli Ursulan sieppaamista voidakseen kiristää perheen isää.

Vuoden ajan Ursula opiskeli salanimellä Rose Ladson ja oli turvallisuutensa takia Scotland Yardin jatkuvan tarkkailun kohteena.

Nuori Ursula von der Leyen keskittyi perheen hoivaamiseen ja väitöskirjan tekemiseen. Politiikka astui kuvioihin vasta myöhemmin.
Nuori Ursula von der Leyen keskittyi perheen hoivaamiseen ja väitöskirjan tekemiseen. Politiikka astui kuvioihin vasta myöhemmin.

Palattuaan Saksaan vuonna 1980 hän vaihtoi alaa ja seurasi nuoruuden kutsumustaan. Hän alkoi opiskella lääkäriksi Hannoverissa. Tällöin hän kohtasi työn tuoksinassa lääkäri Heiko von der Leyenin, joka oli vanhan saksalaisen aatelissuvun vesa.

Nuoret rakastuivat ja avioituivat vuonna 1986. Vuosien 1987 ja 1999 välillä parille syntyi seitsemän lasta: David, Sophie, Donata, kaksoset Victoria ja Johanna, Egmont sekä Gracia.

Elämä Hannoverissa oli rauhallista, ja Ursula saattoi keskittyä hänelle rakkaaseen esteratsastukseen silloin, kun perheeltä ja työltä naistenklinikalla liikeni aikaa. Ursula myös työsti väitöskirjaansa, johon myöhemmin kohdistetut plagiointisyytökset olivat ensimmäinen hänen uraansa mustannut skandaali.

Perhe asui myös nelisen vuotta Heikon tutkimustyön vuoksi Stanfordissa Kaliforniassa. Tällöin Ursula keskittyi täysipäiväisesti äitiyteen.

Politiikassa ensimmäinen harppaus vuonna 2005

Ursula oli liittynyt Saksassa kristillisdemokraattiseen puolueeseen. Hänen poliittinen uransa alkoi paikallisten asioiden parissa, etenkin terveys- ja sosiaaliasiat kiinnostivat häntä.

Valtakunnallisessa politiikassa hän otti ensimmäisen harppauksen vuonna 2005, kun liittokansleri Angela Merkel nimitti hänet Saksan perhe-, vanhus-, nais- ja nuorisoasioista vastaavaksi ministeriksi.

Seuraavien vaalien jälkeen vuonna 2009 hänestä tuli työvoima- ja sosiaaliministeri. Tässä tehtävässä Ursula laittoi hihat heilumaan ja ajoi läpi esimerkiksi päivähoitotakuun, jonka perusteella kaikille yli yksivuotiaille lapsille pitää taata päivähoitopaikka.

Neljä vuotta myöhemmin hänestä tuli maansa ensimmäinen puolustusministeri. Sen myötä hän päätyi julkisuuden valokeilaan ja sai osakseen kritiikkiä esimerkiksi käyttämiensä konsulttipalveluiden vuoksi. Viimeistään silloin Ursulan oli opittava, ettei häntä milloinkaan enää käsiteltäisi silkkihansikkailla.

Ursulalla ja Heikolla on seitsemän lasta. Suurperhe oli pitkään Ursulalle kaikkein tärkein asia.
Ursulalla ja Heikolla on seitsemän lasta. Suurperhe oli pitkään Ursulalle kaikkein tärkein asia.

Vuonna 2019 Ursula kohosi ensimmäisenä naisena Euroopan komission johtoon. Pesti on arvostettu, mutta vaativa. Tähän mennessä yksi pahimmista Ursulan kohtaamista kriiseistä on ollut maailmanlaajuinen pandemia, jonka hallitsemisessa hän on voinut kiittää onneaan lääketieteen tuntemuksestaan.

Kamala Harris: Lain parista politiikkaan

Jos Ursula von der Leyeniä pidetään Euroopan vaikutusvaltaisimpana naisena, Yhdysvalloissa vastaavaa viittaa kantaa varapresidentti Kamala Harris, 58. Intialais-jamaikalaiseen perheeseen syntynyt Kamala on Yhdysvaltojen ensimmäinen naispuolinen varapresidentti.

Puhumattakaan siitä, että hän on korkeimmalle maansa politiikan hierarkiassa kohonnut afroamerikkalainen nainen.

Kamala Harris ei elänyt lapsuuttaan pumpulissa

Kaliforniassa syntynyt Kamala Harris ei elänyt lapsuuttaan pumpulissa. Vanhemmat erosivat, kun hän oli seitsemänvuotias, ja sen jälkeen perhe muutti tiuhaan Kamalan äidin, biologina tutkimustyötä tekevän Shyamalan työn perässä.

He asuivat vuosia Montrealissa, jossa Kamala kävi koulua ranskaksi. Usein akateeminen perhe päätyi asumaan a­lueille, joiden kaikki muut asukkaat olivat valkoisia. Sen ajan Pohjois-Amerikassa rasistinen ajattelu kukoisti nykyistäkin vuolaampana, ja monesti naapurustossa asuvien lasten vanhemmat kielsivät jälkikasvuaan leikkimästä Kamalan ja tämän pikkusiskon Mayan kanssa.

Ei siis ihme, että sisaruksille kasvoi vahva tarve oikeudenmukaisuuteen. Kumpikin heistä suuntautui lain pariin, mutta myös politiikkaan. Molemmat ovat vannoutuneita demokraattipuolueen kannattajia. Kun Kamala tunnetaan Joe Bidenin oikeana kätenä, Maya puolestaan työskenteli aktiivisesti Hillary Clintonin presidentinvaalikampanjassa.

Huhtikuussa Kamala Harris piti puheen ekologisemman maatalouden puolesta.
Huhtikuussa Kamala Harris piti puheen ekologisemman maatalouden puolesta.

Kamala Harris osoitti jo uransa alkuvaiheissa, ettei arastele koviakaan otteita.

Kamala Harrisin ura lain parissa alkoi San Franciscossa ensin piirisyyttäjänä, sitten Kalifornian osavaltion oikeusministerinä. Vaikka demokraattipoliitikkojen arvot nähdään meillä Suomessa republikaanien näkemyksiä pehmeämpinä, Kamala Harris osoitti jo uransa alkuvaiheissa, ettei hän arastele koviakaan otteita.

Tasa-arvoinen yhteiskunta on Kamala Harrisille sydämenasia. Tässä hänet nähdään San Franciscon Pride-juhlassa, jossa tuodaan esiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen sanomaa.
Tasa-arvoinen yhteiskunta on Kamala Harrisille sydämenasia. Tässä hänet nähdään San Franciscon Pride-juhlassa, jossa tuodaan esiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen sanomaa. © ᅢツᅡᄅ 2019 Bloomberg Fin

Hän ajoi kovempia rangaistuksia esimerkiksi väkivaltarikollisille. Osa tiukoista otteista sai kritiikkiä osakseen. Yksi niistä oli niin sanottu lintsaamislaki. Mikäli lapset jättivät saapumatta kouluun, vanhemmat saivat tästä tuntuvat rapsut.

Sittemmin huomattiin, että laki kuritti armottomasti esimerkiksi arkensa kanssa kamppailevia afroamerikkalaisia yksinhuoltajaäitejä, joita Kamalan olisi voinut olettaa suojelevan ja tukevan. Toisaalta hän kamppaili sinnikkäästi seksuaalivähemmistöjen oikeuksien ja esimerkiksi sukupuolineutraalin avioliittolain puolesta.

Yhdysvaltain varapresidentti Kamala Harris kantaa huolta etenkin tasa-arvo- ja ilmastoasioista.
Yhdysvaltain varapresidentti Kamala Harris kantaa huolta etenkin tasa-arvo- ja ilmastoasioista. © ᅢテᅡツᅢツᅡᄅ2023 Lo

Vuonna 2020 Kamala Harris pyrki demokraattisen puolueen presidenttiehdokkaaksi. Kisan voitti kuitenkin Joe Biden ja Kamalasta tuli tämän myötä varapresidentti.

Bonusäiti

Kamala Harris on satsannut aikaansa ennen kaikkea uraansa. Vuonna 2014 hän avioitui juristikollegansa Doug Emhoffin kanssa. Avioliitto teki hänestä myös puolison kahden lapsen, Ellan ja Colen, bonusäidin.

Kamala Harrisin elämänkumppani on Douglas Emhoff.
Kamala Harrisin elämänkumppani on Douglas Emhoff. © 2019 Getty Images

Sanna Marin: Yllättäjä Suomesta

Ursula von der Leyen ja Kamala Harris tunnetaan molemmat poliitikkoina, jotka ovat kohonneet taloutensa puolesta maailman vaikuttavimpien alueiden johtopesteihin. Kuitenkin kriisiajat ovat nostaneet myös pienten maiden naispoliitikkoja kansainvälisen huomion kohteeksi.

Hyvä esimerkki tästä on Suomen Sanna Marin, 37, joka pääministerinä onnistui luotsaamaan maamme ensin pandemian läpi ja sitten puolustusliitto Naton jäseneksi. Sateenkaariperheen kasvattina Sanna Marin on myös puolustanut pelottomasti tasa-arvoa yhteiskunnassamme.

Kuvassa Sanna Marin.
Pääministeri Sanna Marin.

Maailmalla Sanna Marinin edesottamuksia on seurattu liki yhtä tarkkaavaisesti kuin täällä kotikulmilla. Usein huomio on ollut positiivista.

Vuonna 2021 Time-lehti nosti hänet sadan merkittävimmän tulevaisuuden vaikuttajan joukkoon, ja viime vuonna Financial Times listasi hänet 25 maailman vaikutusvaltaisimman naisen joukkoon.

Aina julkisuus ei ole ripotellut polulle ruusun terälehtiä

Aina julkisuus ei ole ripotellut hänen polulleen ruusun terälehtiä. Näin tapahtui varsinkin viime vuoden elokuussa, kun julkisuuteen levisi kuva-aineistoa rempseistä juhlista. Tosin silloin sosiaalisessa mediassa syntyi lyhyeksi aikaa liike, jossa tunnetut naiset kannustivat omilla videoillaan Sanna Marinia jatkamaan tanssimista.

Toukokuussa hän puolestaan päätyi myrskyn silmään avioeronsa vuoksi. Liki jokaisella tuntui riittävän siitä mielipiteitä.

Kaja Kallas: Viron rautarouva

Viron Kaja Kallas, 45, on maansa ensimmäinen naispääministeri. Viron reformipuolueen puheenjohtaja työskenteli ennen politiikkaan astumistaan juristina kotimaansa lisäksi muun muassa Ranskassa ja Suomessa.

Hän tuli kansainvälisesti tunnetuksi varsinkin, kun Venäjä aloitti hyökkäyssotansa Ukrainaan. Silloin Kaja Kallas ei säästellyt sanojaan, vaan kertoi suoraan, mitä ajattelee Venäjästä. Hän myös kannusti Suomea liittymään pikaisesti Natoon.

Euroopan tahtonaiset kohtasivat energiakokouksessa Kööpenhaminassa 2022. Vasemmalta oikeal­le: Sanna Marin, Kaja Kallas, Ursula von der Leyen ja Tanskan pääministeri Mette Frederiksen.
Euroopan tahtonaiset kohtasivat energiakokouksessa Kööpenhaminassa 2022. Vasemmalta oikeal­le: Sanna Marin, Kaja Kallas, Ursula von der Leyen ja Tanskan pääministeri Mette Frederiksen.

Tiukka asenne poiki lisänimen

Tiukka asenne poiki hänelle lisänimen Euroopan uutena rautarouvana – aiemminhan rautarouvana tunnettiin Ison-Britannian pääministerinä vuosina 1979–1990 toiminut Margaret Thatcher.

Varsinkin brittilehdistö, kuten The Telegraph, viljeli nimitystä Kaja Kallaksen kohdalla. Nyt, kun norjalaisen Jens Stoltenbergin kausi Naton pääsihteerinä lähestyy loppuaan, arvausruletti uudesta viranhaltijasta käy kuumana ja Kaja Kallas mainitaan aprikoinneissa tiuhaan.

Kaja Kallas on ollut vuodesta 2018 naimisissa rahoitusalalla työskentelevän Arvo Hallikin kanssa, ja heidän uusperheeseensä kuuluvat Kajan poika edellisestä liitosta ja Arvon kaksi lasta.

Marina Ovsjannikova: Toimittaja, joka vaaransi henkensä

Pitkään poliittisella kentällä toimineet naiset muuttavat maailmaa, mutta toisinaan myös vakiintuneiden kuvioiden ulkopuolelta pujahtanut toimija voi vaikuttaa.

Esimerkkinä tästä on venäläis-ukrainalainen toimittaja Marina Ovsjannikova, 45, joka vaaransi henkensä heiluttamalla maaliskuussa 2022 sodanvastaista, Putinin hallinnon valheista varoittavaa kylttiä uutisankkurin selän takana valtakunnallisessa lähetyksessä.

Marina Ovsjannikovaa pidetään toisaalta sankarina, toisaalta Ukrainassa hänen tarkoitusperiään myös epäillään.
Marina Ovsjannikovaa pidetään toisaalta sankarina, toisaalta Ukrainassa hänen tarkoitusperiään myös epäillään. © 1TV

Se ehkä havahdutti joitakin, mutta Marinan oman elämän se mullisti lopullisesti. Hän joutui pakenemaan 11-vuotiaan tyttärensä kanssa maasta. Liki mielikuvitukselliseen pakomatkaan liittyi pitkää tarpomista jalan, vaihtuvia autoja ja lopulta turvapaikka Saksasta.

Toimittaja Marina Ovsjannikova joutui pakenemaan Venäjältä ilmaistuaan mielipiteensä sodasta.
Toimittaja Marina Ovsjannikova joutui pakenemaan Venäjältä ilmaistuaan mielipiteensä sodasta.

Oliko kaikki sen arvoista? Ehkä, sillä pienikin teko voi saada jonakin päivänä aikaan muutoksen. Tosin ukrainalaiset toimittajat ovat kyseenalaistaneet Ovsjannikovan teon ja epäilleet tämän mahdollisesti pelaavan Kremlin pussiin.

Lue myös Kotilieden artikkeli: Toimittaja Marina Ovsjannikova heilutti sotaa vastustavaa kylttiä Venäjän televisiossa – nyt hän kertoo, mitä sen jälkeen tapahtui

Lähteet: Ulrike Demmer & Daniel Goffart: Ursula von der Leyen: Die Biografie. Piper 2019. Malaika Adero: Vice President Kamala Harris: Her Path to the White House. Union Square & Co 2021.

Juttu on julkaistu alun perin Anna-lehdessä 25-26/23.

X