Julkkikset

Bloggaaja Natalia Salmela toipui yllätysraskauden aiheuttamasta järkytyksestä: ”Vauvakuumeeseen vaadittiin se, että olen ollut neljä ja puoli kuukautta raskaana”

Bloggaaja ja yrittäjä Natalia Salmela ei koskaan suunnitellut hankkivansa lasta, kunnes viime joulukuussa sai tietää odottavansa vauvaa. Raskausuutinen ajoi Natalian kriisiin, jossa hän joutui pohtimaan, riittävätkö omat voimavarat vauva-arjen pyörittämiseen.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Janita Autio

Natalia Salmela kertoo potevansa ensimmäistä kertaa elämässään vauvakuumetta.

Bloggaaja ja yrittäjä Natalia Salmela ei koskaan suunnitellut hankkivansa lasta, kunnes viime joulukuussa sai tietää odottavansa vauvaa. Raskausuutinen ajoi Natalian kriisiin, jossa hän joutui pohtimaan, riittävätkö omat voimavarat vauva-arjen pyörittämiseen.

Helmikuun 12. päivänä suosittua White Trash Disease -blogia pitävä Natalia Salmela, 32, julkaisi blogissaan kirjoituksen, jota hän ei olisi koskaan uskonut kirjoittavansa. Päivityksessä Natalia kertoi odottavansa esikoistaan yhdessä miesystävänsä kanssa.

Raskaus oli Natalialle itselleen järkytys, kuten hän sen blogikirjoituksessaankin muotoilee. Syyksi Natalia arvelee sen, ettei hän ole koskaan mieltänyt itseään äidilliseksi ihmiseksi tai suunnitellut lasten hankkimista.

– En ole koskaan haaveillut perhe-elämästä. Ambitiot elämässäni ovat olleet muualla kuin perinteisen perhearjen rakentamisessa. Ura ja työ sekä itseni toteuttaminen ovat olleet minulle niin tärkeitä asioita, ettei elämääni ole mahtunut mitään muuta niiden lisäksi. Tuntui, ettei lapsi mahtunut näihin suunnitelmiin, Natalia kertoo.

 ”Makasimme viisi päivää hotellihuoneessa miettien, että mitä oikein teemme”

Raskaudestaan Natalia sai tietää viime joulukuussa. Tapahtumarikkaan vuoden päätteeksi positiivinen raskaustesti laittoi kaikki suunnitelmat kertaheitolla uusiksi.

Natalia on seurustellut miesystävänsä kanssa viime kesästä lähtien. Perheen perustaminen ei ollut asia, joka olisi ollut suhteen keskiössä hetken yhdessäolon jälkeen.

– Lähdimme mieheni kanssa heti raskausuutisten jälkeen Riikaan hotellilomalle, jonka olimme varanneet kauan sitten. Siellä makasimme viisi päivää hotellihuoneessa miettien, että mitä hittoa me oikein teemme. Silti alusta saakka oli selvää, että katsomme, mitä tästä tulee ja koitamme rakentaa elämämme nykyisten korttiemme varaan.

”Silti alusta saakka oli selvää, että katsomme, mitä tästä tulee ja koitamme rakentaa elämämme nykyisten korttiemme varaan.”

”Raskausuutisten takia olin neljä viikkoa nukkumatta”

Aluksi ajatus lapsen saamisesta synnytti Nataliassa kuitenkin paljon huolta. Hän kertoo tammikuun vierähtäneen sohvan nurkassa itkeskellen. Kriisin keskellä Natalia pohti esimerkiksi taloudellista tilannettaan sekä sitä, kuinka sovittaisi vauva-arjen yhteen yrittäjyytensä kanssa.

– Olen kahdessa yrityksessä yrittäjänä ja minun on mahdotonta pitää äitiyslomaa. Rahatilanne ei ollut myöskään paras mahdollinen, sillä olen viime syksynä ostanut kaksi asuntoa ja remontoinut ne. Asioiden päällekkäisyys jännitti ja aiheutti paniikkimomentin, sillä en ollut varautunut tilanteeseen yhtään.

Toisaalta mielessä on ollut myös oma jaksaminen. Yhdeksän vuoden ajan Natalia on tehnyt kahta työtä päällekkäin. Fyysisen ja henkisen taakan takia hän on kärsinyt viime vuosien aikana myös uupumuksesta. Yksi suurimmista huolenaiheista onkin ollut omien voimavarojen riittäminen.

– Raskausuutisten takia olin neljä viikkoa käytännössä nukkumatta. Pelkään, että vauva-arki syöksee minut taas pahaan unettomuus- ja uupumustilaan.

Myös kysymys uudesta arjesta ja sen mielekkyydestä ovat käyneet Natalian mielessä. Entä jos perhe-elämä ei sujukaan halutulla tavalla?

– Lasta ei voi palauttaa mihinkään. Aluksi pelkäsin, että mitä jos alan katua uutta tilannetta. Tässä vaiheessa pelko tuntuu kuitenkin järjettömältä. Usein tuttu ja turvallinen on todella helppo ymmärtää, mutta jokin uusi ja tuntematon on aina haastavampi kohdata.

”Raskausuutisten takia olin neljä viikkoa käytännössä nukkumatta.”

Natalia Salmela haluaa tarjota vertaistukea muille äideille

Vauvauutisista lähtien Natalia on myös kirjoittanut raskauden etenemisestään avoimesti blogiinsa. Kirjoituksillaan hän haluaa tarjota vertaiskokemusta samassa tilanteessa oleville äideille.

– Alkuraskauden tunteista oli tosi hankala löytää samaistumispintaa netissä. Päätin, että jos omat kirjoitukseni jotain auttavat, niin sen verran olen valmis laittamaan itseni likoon.

Raskausuutisten julkistaminen ei siitä huolimatta ollut helppoa. Yhdeksän blogivuoden aikana Natalia on oppinut suodattamaan kritiikkiä hyvin, mutta viime kesänä juorupalstoilla käyty spekulointi hänen avioeroonsa liittyen loi pelkoa myös siitä, millaisia kommentteja hän tulisi raskaudestaan saamaan.

– Avioeron aikana juorupalstojen kommentointi meni ensimmäisen kerran ihon alle. Silloin ihmiset olivat spekuloineet etukäteen ja bongailleet minua kaupungilta ennen kuin olin itse avioerouutisia julkaissut missään. Raskauden alkukriisin keskellä en halunnut, että vielä tuntemattomat ihmiset tulivat siihen jakamaan omia näkemyksiään.

Loppujen lopuksi pelko osoittautui kuitenkin vääräksi. Viimeisten kuukausien aikana saatu positiivinen palaute on ollut ainutlaatuista ja upeaa. Natalia uskoo kirjoittavansa perhearjesta myös vauvan syntymisen jälkeen.

– Blogini elää arkea, mitä minäkin elän. Olisi tosi hankalaa keksiä jotain muuta sisältöä kuin sitä, mitä kunakin hetkenä tapahtuu. Toisaalta olen huomannut sen, että vaikka itse vauva ei näy vielä missään, aiheen ympäriltä saa paljon jutun juurta. Perheen kasvamiseen ja vauvan saamiseen liittyy niin paljon muita asioita, jotka vaikuttavat omaan elämään.

Natalia on jakanut kuvia odotusajastaan myös Instagram-tilillään. Kuvasarjassa Natalia arvuuttelee seuraajiensa kanssa, onko vatsojen välillä kuusi kuukautta, päivää vaiko tuntia. 

”Mieheni tuki on ollut kaikki kaikessa”

Raskaus on tuonut mukana monia muutoksia.  Niistä merkittävin on tapahtunut Natalian mukaan hänen parisuhteessaan. Nykyinen suhde on ensimmäinen, jossa hän kokee todellista tiimihenkeä.

– Meillä on raskauden myötä esimerkiksi kaikki riitely loppunut. Emme ole kinastelleet, vaikka istummekin kolmatta viikkoa suljettujen seinien sisällä. Yritän varjella yhteishenkeämme parhaimpani mukaan.

Epävarmuuden ja huolien keskellä Natalia kertoo miesystävänsä tuen olleen hänelle kaikki kaikessa.

– Hänen iloisuutensa ja intonsa loi alussa minuun varmuutta siitä, että tämä on hyvä juttu. Vaikka emme suunnitelleet tätä, kaikki kääntyi parhain päin.

Natalian yllätykseksi raskaus on myös toiminut yhdistävänä asiana hänen lähipiirissään.

– Esimerkiksi perheellisten ystävien kanssa en ole ollut niin paljon tekemisissä, mutta nyt raskauden myötä heidän kanssa onkin tullut paljon yhteisiä puheenaiheita.  Sama pätee myös omaan perheeseen. Olen viettänyt heidän kanssaan enemmän aikaa.

Viime viikolla Natalia jakoi Instagram-tilillään kuvan, jossa hän poseraa yhdessä miesystävänsä kanssa. ”Käsittämätöntä että 4kk päästä täällä on vauva, joka on saanut alkunsa kahden vuoden takaisesta työprojektista, ”  Natalia kirjoittaa. 

View this post on Instagram

Pakko postata yks vielä eiliseltä ku oltii ni fancy pantseja ekaa kertaa kolmeen viikkoon ja oli niin ihana päivä todistamassa hyvien ystävien vihkimistä ❤ Välillä on niin outoa ja jotenkin epäreilua muita kohtaan, että tässä sitä elää elämänsä onnellisinta aikaa hetkessä, kun maailma palaa ympärillä. Tuntuu jotenkin epäsopivalta tätä omaa onnea hehkuttaa mut ei vois kyllä asiat paremmin olla just nyt ❤ Käsittämätöntä että 4kk päästä täällä on vauva, joka on saanut alkunsa kahden vuoden takaisesta työprojektista. Kuka olis uskonut että mainostoimiston neukkarista päästään tähän pisteeseen tuon maailman rakkaimman Mr. Smilen kanssa. Taidan mennä antaa sille halin nyt kun tää on saatu pois systeemistä. Kivaa päivää sinne! #wtdbaby

A post shared by Natalia Salmela (@natasalmela) on

”Olen todella utelias, miten tämä tulee menemään”

Alkujärkytyksen jälkeen raskauden toinen puolisko on sujunut Natalian mukaan paremmin. Vauvan laskettu aika on elokuun puolessa välissä ja ensimmäistä kertaa elämässään Natalia kertoo potevansa vauvakuumetta.

– Vauvakuumeeseen vaadittiin se, että olen ollut neljä ja puoli kuukautta raskaana. Nyt käsi hakeutuu kaikkia vauvoja kohti ja katson innolla sosiaalisesta mediasta muiden lasten kuvia. Olen ymmärtänyt, että ehkä tältä ihmisistä oikeasti tuntuu ja tämä tunne on varmasti syy, miksi vauvaa aletaan suunnittelemaan.

”Vauvakuumeeseen vaadittiin se, että olen ollut neljä ja puoli kuukautta raskaana. Nyt käsi hakeutuu kaikkia vauvoja kohti ja katson innolla sosiaalisesta mediasta muiden lasten kuvia.”

Myös aikaisemmat huolet arjen sujuvuudesta ovat vähitellen kaikonneet. Natalia ja hänen kumppaninsa ovat ehtineet jo suunnitella vauvanhoitoon liittyviä asioita.

– Olen todella utelias, miten tämä tulee menemään. Hieman kauhuissani odotan kylläkin sitä, että on elävä ihminen vieressä ja nollakokemuksella pitäisi yhtäkkiä osata hoitaa sekä tehdä toimenpiteet. Onneksi miehelläni on yksi lapsi ja se on valtavan suuri helpotus, etten ole yksin tässä. Että edes toinen meistä on käynyt sen läpi.

Bloggaaja Natalia Salmela istuu asuntonsa keittiössä.
Natalia kertoo odottavansa vauva-arjelta etenkin yhteistä aikaa lapsen kanssa.

Lue myös: 

Raskaana! White Trash Disease -bloggaaja Natalia Salmela oli vapaaehtoisesti lapseton: ”Piti miettiä, jaksanko kantaa tämän viitan”

X