Julkkikset

Näyttelijä Anu Sinisalo: ”Kaikki parisuhteeni ovat olleet rakkaussuhteita”

Näyttelijä Anu Sinisalon, 53, mukaan rakkaus antaa energiaa. – Sehän on kaikki – eikä pelkästään parisuhteessa vaan myös suhteessa lapsiin ja ystäviin. Ilman rakkautta ei olisi syytä elää, Anu sanoi Annan haastattelussa syksyllä 2018.

Teksti:
Sanna Wirtavuori
Kuvat:
Niclas Mäkelä

– On tärkeää muistaa, että seksuaalisen häirinnän kohteeksi joutuvat sekä miehet että naiset – ja muillakin aloilla kuin elokuva-alalla, Anu Sinisalo sanoo.

Näyttelijä Anu Sinisalon, 53, mukaan rakkaus antaa energiaa. – Sehän on kaikki – eikä pelkästään parisuhteessa vaan myös suhteessa lapsiin ja ystäviin. Ilman rakkautta ei olisi syytä elää, Anu sanoi Annan haastattelussa syksyllä 2018.

Mihin kiinnität miehessä ensimmäiseksi huomiota?

Suuhun. Suu ja silmät ovat tärkeitä sekä konkreettisesti että symbolitasolla.Mitä puhetta suusta tulee, ja mitä silmistä näkyy, kuka siellä takana on. Myös äänen väri on todella tärkeä.

Millainen on miehekäs mies?

Oleellista on, että miehellä on hyvä olla itsensä kanssa. Hän on rohkeasti sitä mitä on. Raamikkuus tai perinteinen komeus ei tee miehekkääksi. Sen sijaan tasapaino näkyy ulospäin. Ujo mies voi olla hyvin miehekäs.

Miten sinut voi hurmata?

Älyllä ja huumorilla, korvien välin kautta. Arvostan sitä, että asiat sanotaan suoraan ja mielipiteistä uskalletaan väitellä. Erimielisyys ja haastaminen on kiinnostavaa.

Saa minua kernaasti miellyttääkin, mutta minun on aina ollut vaikea suhtautua kehuihin ja kohteliaisuuksiin. Kiusaannun niistä, menen helposti puihin ja pienennän itseni. Pikkuhiljaa olen oppinut olemaan iloinen kehuista ja kauniista sanoista.

”Heräävässä miehessä on jotain hyvin eroottista”

Mitä yhteistä elämäsi miehissä on?

Kaikilla heillä on ollut rohkeutta elää. Heissä on myös jokin syvyys ja mysteeri, jotain salattua. On kiinnostava, että ihmisessä on tasoja ja elämää: jotain mitä voi vähitellen löytää. Eräs ystäväni kuvaa tätä asiaa tosi kauniisti. Hän sanoo, että ihmisen sisätilan avaruus on suuri ja syvä.

Ulkoisia yhtäläisyyksiä elämäni miehistä en löydä. Olen kovin utelias, ja olisihan se surullista, jos hakisin samanlaisuutta.

Milloin mies on parhaimmillaan?

Aamulla. Heräävässä miehessä on jotain hyvin eroottista, läsnä on vielä yön tuoma viattomuus.

Samoin on mielestäni koskettavaa ja kaunista, kun mies puuhaa keskittyneesti jotain omaansa. Siinä on jotain ehdottoman vilpitöntä ja puhdasta.

Onko olemassa naisten asioita, joita miehet eivät ymmärrä?

Ehdottomasti. Kun vatvon ja analysoin milloin mitäkin naisen elämän juttua, se onnistuu parhaiten tiettyjen naisten kanssa.

Toisaalta on monia niin sanottuja miesten juttuja, joista olen utelias. Haluan esimerkiksi kuulla yksityiskohtia minulle hankalista teknisistä jutuista, kuten autojen moottoreista tai kaukosäätimen erityistoiminnoista. Ne ovat kiinnostavia, vaikka en jaksa tai osaa niihin perehtyäkään.

Vielä uteliaampi olen miesten tunnekokemuksista. Miten äijäilmapiiri vaikuttaa – puhuvatko miehet parisuhdejutuistaan tai läheisen poismenosta yleisessä saunassa vai onko heidän helpompi paeta yksin vaikka kuntosalille? Molempia tapoja on.

– Ilahdun, jos minulle on laitettu ruokaa tai jos mies haluaa viedä minut syömään. Paras lahja on kuitenkin läsnäolo, Anu Sinisalo sanoo.
– Ilahdun, jos minulle on laitettu ruokaa tai jos mies haluaa viedä minut syömään. Paras lahja on kuitenkin läsnäolo, Anu Sinisalo sanoo.

”Huonoon vallankäyttöön syyllistyvät sekä miehet että naiset”

Oletko joutunut seksuaalisen häirinnän kohteeksi?

Olen pitkän urani aikana kokenut kaikenlaista, mutta en tunne itseäni uhriksi enkä halua nostaa nimiä esiin. On tärkeää, että seksuaalisesta häirinnästä puhutaan, mutta mielestäni tilanne ei parane vanhoja tapauksia kaivelemalla.

Kannattaa myös pohtia, kuinka pitkä julkisuuden tuomio on riittävä. Annetaanko syyllisten yrittää parantaa tapansa, vai onko tuomio auttamatta elinkautinen? Varsinkin sosiaalinen media toimii välillä hyvinkin julmana pyövelinä.

On vaara, että keskustelu menee mustavalkoiseksi leimaamiseksi: jos et ole vastaan, olet puolella. Tässä jyrkässä jaossa kärsimään joutuvat myös ulkopuoliset, esimerkiksi syyllisiksi nimettyjen lapset ja läheiset.

Sitä paitsi ei pidä unohtaa, että huonoon vallankäyttöön syyllistyvät sekä miehet että naiset. On tärkeää, että myös miehet kertovat ikävistä kokemuksistaan.

Eikä elokuva-ala ole mikään erikoisuus, vaan seksuaalista häirintää esiintyy muillakin hierarkkisilla aloilla, kuten kirkossa, virastoissa ja hoitotyössä. Paiseet pitää puhkaista kaikkialla.

Ja sen jälkeen, kun asia on nostettu pintaan, pitäisi syyllisten hiillostamisen sijasta keskittyä käytäntöjen korjaamiseen. Toisen ihmisen kunnioittamisen tulee olla selkeä normi. Jokaisen pitää voida sanoa ei ja tulla kuulluksi.

”Olen ankara itseäni kohtaan ja sopivasti vatuloiva”

Oletko koskaan ihastunut vastanäyttelijääsi?

Joskus joo, mutta ihastuminen liittyy usein siihen, että hän pääsee ikään kuin pääni sisälle ja hänestä vain viehättyy valtavasti. Olen hyvin lojaali kulloisellekin kumppanilleni, eikä varsinaisesta ihastumisesta ole pelkoa.

Näyttelijöiden työporukat ovat tiiviit, joten työpaikkaromansseja tapahtuu varmasti meillä kuten muissakin kiinteissä projekteissa. Näyttelijä joutuu myös olemaan fyysisesti kosketuksissa toiseen ja päästämään toisen sitä kautta iholle. Siksi keskinäinen luottamus on erityisen tärkeää. Varsinkin sänkykohtaukset ovat haasteellisia, koska niissä ollaan erittäin yksityisillä alueilla.

Mitä olet oppinut päättyneistä parisuhteista?

En osaa eritellä, mitä olisin oppinut kumppaneiltani mutta olen oppinut paljonkin ajanjaksoista, jotka olen jakanut elämäni toisen ihmisen kanssa.

Ainakin olen oppinut tuntemaan itseäni. Kuulun ihmistyyppiin, joka yliajattelee aika ajoin kaikkea. Olen ankara itseäni kohtaan ja sopivasti vatuloiva. Mietin, että mitä, miten ja miksi.

Olen aina halunnut kohdata pelkoni enkä juokse itseäni karkuun. Pääsen eteenpäin ja pystyn hengittämään vasta, kun uskallan käydä tunteeni läpi enkä säilö niitä sisääni.

Virheitä olen tehnyt rutkasti. En todellakaan ole täydellinen.

Voiko eksänsä kanssa olla ystävä?

Joidenkin kanssa ystävyys voi säilyä, joidenkin kanssa ei. Eikä se suinkaan ole aina itsestä eikä edes siitä eksästä kiinni.

”Siedän aika paljon kaikenlaista”

Millainen miehen käytös saa sinut hämmentymään?

En kestä ylimielisyyttä, epäoikeudenmukaisuutta, tunnemaailman köyhyyttä ja empatian puutetta. Toisten vähättely, itsensä nostaminen, kaikkitietävyys ja egopullistelu ärsyttävät.

Entä milloin pinnasi palaa varmasti?

Koen olevani hirvittävän pitkäpinnainen: siedän aika paljon kaikenlaista. Huono puoli on, että huomaamattani kerään räjähdyksen aineita ja lopulta täysin mitätön asia saattaa kaataa kupin nurin. Silloin ei ole terveellistä olla lähelläni. Siispä yritän opetella räjähtämään vähän useammin ja pienemmin.

Paras mieheltä saamasi kohteliaisuus?

Parhaimpiin kohteliaisuuksiin liittyy aina jokin tilanne tai tapahtuma, ja ne kuulostavat ulkopuoliselle kerrottuna hyvinkin arkisilta ja latteilta. Jos sellaisen kertoo, tapahtuma typistyy ja taianomaisuus katoaa. Mutta tuntui esimerkiksi kivalta kuulla, että minulla on ihana nauru.

Sinua koskeva totuus, jota et halua kuulla miehen suusta?

Minulla on tiettyjä hetkiä ja lyhyitä mielentiloja, jolloin heittäydyn marttyyriksi, mutta en todella haluaisi kumppanini huomauttavan siitä.

Ja vaikka äiti on minulle rakas, en missään nimessä halua kuulla, että ’sähän oot kuin äitisi’. Tahdon ehdottomasti olla oma erityinen yksilöni.

”Pidän kiinni omasta vapaudestani”

Millaisia lahjoja olet saanut miehiltä?

En ole fanaattinen yllätysten rakastaja, eikä lahjan tarvitse olla mitään erityistä. Se voi olla vaikka rannalta kerätty kivi, ajatus on tärkein. Ilahdun, jos minulle on laitettu ruokaa tai jos mies haluaa viedä minut syömään. Paras lahja on kuitenkin läsnäolo.

Viihdyn hyvin yksin, ja minulla on taipumus vaipua hiljaisuuteen. Joskus mies voi kokea, että häviän häneltä. Uppoudun välillä kulloisiinkiin projekteihini, mutta arvostan suunnattomasti, jos mies saa minut hetkeksi ulos sieltä.

Mikä miehen kanssa elämisessä on vaikeinta?

Koska työni on epäsäännöllistä, minun on toisinaan vaikeaa päästä samaan rytmiin kumppanin kanssa. Toinen voi olla täynnä energiaa, ja itse olen lopen uupunut.

Pidän kiinni omasta vapaudestani ja annan sen myös toiselle. Olen itsellinen ja itsenäinen, ja joidenkin miesten mielestä se voi olla jopa pelottavaa.

En elä nyt parisuhteessa. Olen siis sinkku mutta vierastan sitä sanaa. Sinkkuuteen sisältyy ajatus pyrkimyksestä sitoutumiseen, johonkin normitilaan.

Minulla ei ole koskaan ollut tarvetta täyttää mitään normaaliutta, enkä pyri mihinkään. On hyvä olla juuri tässä, ihan vain minuna.

Mitä et tekisi miehen puolesta?

Aika paljon voisin tehdä, ja joskus olen tehnyt liikaakin.

Olen hoivaaja ja pidän hoivaamisesta, mutta hoivani ei voi olla vain pelkkä mukava riippumatto, johon toinen lösähtää.

Anu Sinisalo
– Saatan tuntea itseni hyvinkin sensuelliksi ihan arkisissa tilanteissa, vaikka ollessani lenkillä koiran kanssa tai tanssitunnilla vanhoissa trikoissa, Anu Sinisalo kertoo.

”Poikani on opettanut minua miljoonasti enemmän kuin minä häntä”

Millaisen miehen olet kasvattanut pojastasi?

Olen yrittänyt kasvattaa lapseni mahdollisimman tasa-arvoisesti, mutta kyllä se, että hän on poika, näkyi jo varhain. Valitsin lelut varsinkin ensimmäisinä vuosina varsin sukupuolineutraalisti, mutta hän nakersi aseen vaikka näkkileivästä.

Aleksi on nyt jo kolmekymppinen, aikuinen mies, joka elää omaa elämäänsä. Meillä on hyvät välit ja suora kommunikointi. Juttelemme paljon, mutta minulla ei ole tarvetta sekaantua hänen elämäänsä.

Olen aina korostanut puhumisen tärkeyttä, rehellisyyttä, toisten kunnioittamista ja hyviä käytöstapoja sekä näyttänyt myös esimerkilläni, että virheitä saa tehdä.

Uskoisin olleeni turvallinen aikuinen mutten mikään kaiken tietävä auktoriteetti. Ennen luultiin, että liiasta kiitoksesta ylpistyy, mutta minä olen aina kehunut ja kannustanut poikaani.

Totuus on, että poikani on opettanut minua miljoonasti enemmän kuin minä häntä. Ihailen esimerkiksi hänen loistavaa itseprojisiointikykyään: hän pystyy näkemään omat kompastuskivensä.

Mitä äitisi ja isäsi opettivat sinulle miehistä?

En muista, että meillä olisi pidetty ”nyt puhutaan miehistä” -hetkiä, mutta tietysti vanhempani olivat minulle malleja. Isä ja äiti erosivat, kun olin pieni. Äiti on itsellinen ja vahva nainen, joka on antanut minun tehdä omat virheeni. Isä taas on ollut kallio, joka on antanut turvan ja luottamuksen. Juttelen yhä molempien kanssa paljon, ja asiat sujuvat pakottamatta.

Vanhemmat opettavat lapsilleen paljon myös tiedostamattaan ja geeniperimän kautta. Yllättävästi piirteet vain siirtyvät sukupolvelta toiselle.

On järkyttävää huomata esimerkiksi itsellä samoja eleitä kuin äidillä. Välillä oikein pysähdyn miettimään jotain omaa puheenpoljentoa tai huokaisua, että mistä tuo tuli. Joskus tajusin, että poikani elehtii aivan kuin isänsä, vaikka hän ei ole koskaan varsinaisesti elänyt isänsä kanssa.

”Ehdottomasti rakkaus antaa energiaa”

Milloin tunnet itsesi naiselliseksi?

Saatan tuntea itseni hyvinkin sensuelliksi ihan arkisissa tilanteissa, vaikka ollessani lenkillä koiran kanssa tai tanssitunnilla vanhoissa trikoissa. Se on sellainen hyvän olon aalto.

Vahvimmillani tunnen olevani silloin, kun arkeni on tasapainossa tai kun tapaan ystävän, jolla on kyky voimaannuttaa. Onneksi on ystäviä, jotka tuntuvat jakavan energiaa – lyhyenkin kohtaamisen jälkeen olen paljon energisempi, vahvempi ja luottavaisempi.

On myös mystinen tunne, kun on samassa henkisessä tilassa vastanäyttelijän kanssa ja molemmat oivaltavat sen. Se on jotain yhteistä flowta, kemiaa tai värähtelyä – kumpikin nostaa toistaan.

Antaako rakkaus energiaa työhön vai syökö se naista?

Ehdottomasti rakkaus antaa energiaa. Sehän on kaikki – eikä pelkästään parisuhteessa vaan myös suhteessa lapsiin ja ystäviin. Ilman rakkautta ei olisi syytä elää.

Pahimmat tuskasi, jotka olet kokenut miehen tähden?

Olen kokenut viallisuutta, turhautuneisuutta, raivoa, vihaa, surua, synkkyyttä… Ihmissuhteet ovat tärkeitä, ja olen hyvin emotionaalinen, jopa dramaattinen. Olen mennyt syteen ja saveen, mutta kaikesta olen selvinnyt.

Miten miestä voi loukata pahiten?

Jos mies on paljastanut naiselle sielunsa railoja, syviä heikkouksiaan ja haavojaan, ja nainen sitten ala-arvoisesti kaivaa ne ja käyttää riidan keskellä aseina – se on ala-arvoista ja tosi loukkaavaa.

Olen joskus syyllistynyt tähän itsekin. Ne ovat olleet epätoivon hetkiä, jolloin puhtaampi asearsenaali on ollut aivan lopussa.

Mitä mies ei saa sinulta anteeksi?

Luottamuksen pettämistä. Enkä puhu uskottomuudesta vaan siitä, että mikä tahansa yhteinen sopimus rikotaan. En koe olevani kovin pitkävihainen, mutta jos luottamukseni petetään, olen huomattavasti varovaisempi tulevaisuudessa. En halua kompastua kahta kertaa samaan kuoppaan.

”En halua piilotella mitään vaan voin paljastaa oudoimmatkin juttuni”

Mitä osaat paremmin kuin miehet?

Vaistonvaraisissa asioissa olen hyvin herkkä. Tuntosarveni ovat välillä turhankin auki tunnetilojen ja -tilanteiden havaitsemiseen. Mutta mielestäni läheisessä suhteessa ei ole merkityksellistä, osaanko asiat paremmin tai huonommin, vaan tärkeintä on vahvuuksien ja heikkouksienkin jakaminen.

Mitä olet oppinut miehiltä?

Rohkeutta. Kykyä olla rohkeammin oma itsensä. Miehet ovat auttaneet minua puhkeamaan kukkaan ja tuntemaan oloni ainutlaatuiseksi ja erityiseksi. Hetkittäin olen miesten avulla löytänyt parhaimman version itsestäni.

Onko sinulla miespuolisia ystäviä?

On tietenkin. Jokainen ystävä on ensisijaisesti ihminen ja vasta sitten jotain sukupuolta tai suuntaa, mutta kyllä miesten ja naisten sisäisissä maailmoissa on eroja.

Mihin tarvitset miestä?

Vaikka mihin. Elämään, yhteiseen arkeen ja matkaan. Keskustelukumppaniksi ja ihmiseksi, jonka kanssa voin jakaa yhteiset asiat.

Minulla ei ole koskaan ollut tarvetta ’päästä’ naimisiin, enkä ole ollut kenenkään kumppanini kanssa naimisissa.

Kaikki parisuhteeni ovat olleet rakkaussuhteita. Ja kun kaksi ihmistä välittää toisistaan, siunauksellisuus on läsnä ilman virallista vahvistusta. Ehkäpä vielä tulee mies, jonka kanssa voin vanheta yhdessä.

Millainen olisi Anun käyttöohje kumppanillesi?

Jos joku löytää minun käyttöohjeeni, voisiko sen postittaa minulle! Ihminen on erilainen jokaisessa suhteessaan ja eri elämäntilanteessa. Parisuhteen perimmäinen tarkoitus on, että kaksi ihmistä ymmärtää toisiaan. Tämän vuoksi molemmat tulevat vastaan ja yrittävät löytää yhteisen kielen. Toinen muokkaa aina toista.

Milloin et haluaisi miehen näkevän sinua?

Toivon, ettei sellaista hetkeä ole. Läheisessä suhteessa haluan olla näkyvä, paljaasti itsenäni. En halua piilotella mitään vaan voin paljastaa oudoimmatkin juttuni.

Mistä toivoisit miehen muistavan sinut?

Lapsenomaisesta optimistisuudesta. Ymmärtämisestä ja suuresta sydämestä.

Juttu on julkaistu Annassa 47/2018.

X