Satu Silvo antoi äänensä uudelle Muumimammalle.
Satu Silvo antoi äänensä uudelle Muumimammalle.
Julkkikset

Muumimamman roolissa loistava Satu Silvo: ”Kaipaan sitä, että voisin ruveta elämään sellaista Muumimamman elämää”

Muumimammaksi heittäytyvä Satu Silvo haaveilee mamman roolista myös omassa elämässään.
Teksti: Anu Räsänen Kuvat: Ilmari Fabritius/Yle

Näyttelijä Satu Silvo, 56, riemuitsee siitä, että on päässyt uudessa roolissaan Muumimammana ensi kertaa tutustumaan kunnolla Tove Janssonin luomaan satumaailmaan. Omille lapsilleen Silvo ei koskaan lukenut muumikirjoja.

– Kun lapseni olivat pieniä 1980–90-luvun vaihteessa, tein vuodesta toiseen elokuvaa, tv-sarjoja ja isoja rooleja teattereissa. Kaikkea en siis ehtinyt heille lukea, vaikka paljon luimmekin. Muumeja lapseni katsoivat VHS-kaseteilta, jotka ilmestyivät juuri silloin, Silvo kertoo.

Silvon lapset Vilma Kinnunen ja Paavo Kinnunen ovat jo aikuisia, ja hän ryhtyisi mielellään hoivaamaan seuraavaa sukupolvea.

– Toivoisin jo lapsenlapsia, vaikka en tietenkään tiedä, tuleeko minusta koskaan isoäitiä. Kaipaan sitä, että voisin ruveta elämään sellaista Muumimamman elämää, Silvo pohtii.

”Muumimammalla on sydämen sivistystä”

Etukäteen Silvoa vähän mietitytti, onko Muumimamma riittävän itsenäinen hahmo näyteltäväksi. Nopeasti hänelle kuitenkin valkeni, että tämä on itse asiassa hyvinkin keskeinen ja vahva toimija laaksossaan.

– Muumimamma on ihailtava persoona. Hänellä on sellaista vähän suomenruotsalaista pitkämielistä ymmärrystä ja sydämen sivistystä. Kun tulee vastoinkäymisiä, hän osaa virittää aivonsa sellaiselle alueelle, että pystyy käsittelemään niitä, Silvo tiivistää.

Satu Silvo antoi äänensä uudelle Muumimammalle.

Kuin kaksi marjaa? Satu Silvo haaveilee Muumimammamaisesta arjesta. Satu Silvon lisäksi Muumilaakson suomenkielisinä ääninä kuullaan esimerkiksi Joonas Nordmania Muumipeikkona ja Ville Haapasaloa Muumipappana. Kiti Kokkonen on ärhäkkä Pikku Myy.

Silvo naurahtaa olevansa roolityötä tehdessään Muumimamman koulussa.

– Muumimamma sanoo aina, että pää on täynnä asioita, jotka eivät löydä paikkaansa; silloin pitää lähteä tekemään jotain konkreettista.

Viisaiden ajatusten lisäksi Silvoa ihastuttaa Muumilaakson maailman leikillisyys.

– Arjen leikillisyys ja huumori ovat aina olleet elämässäni hyvin voimakkaita tekijöitä ja kuuluneet kaikkiin ihmissuhteisiini. Työssänikin olen komediantekijä, vaikka olen toki näytellyt paljon draamoissakin.

Silvo rakastaa myös satuja, ja Janssonin luoma maailma valloitti hänet täysin.

– Tämä uusi animaatio on aivan lumoava. Kun näin ensimmäisen pätkän siitä, kyyneleet alkoivat valua. Varmasti ihmiset saavat kauheita halvauksia siitä, että muumit tehdään taas uudella tavalla. Mutta miten onnellinen minä olen siitä, että tämä sarja tehtiin!

Muumilaakso, MA 20.00 TV2

 Lue myös:

Minkä muumimukin valitset? Tämän valintasi kertoo sinusta

Satu Silvo etäsuhteesta avoliittoon: ”Rakastuneena tunnen vain nuorentuvani”

Satu Silvo ja Reidar Palmgren muuttivat yhteen 7 vuoden seurustelun jälkeen: ”Toisen temperamenttiin on ollut totuttelemista”

X