Ihmiset ja suhteet

Näyttelijä Sinikka Sokka, 68: ”Olen onnellinen, että töitä on riittänyt”

Näyttelijä Sinikka Sokka, 68, on saanut viime rooleissaan deittailla, mutta tosielämässä häntä inspiroi eniten isoäidin rooli. Kesällä hän matkustaa lapsenlapsensa kanssa Pariisiin.

Teksti:
Sanna Wirtavuori
Kuvat:
Ella Karttunen

Näyttelijä Sinikka Sokka on tavallaan jo eläkkeellä, mutta nainen tekee edelleen freelancer-töitä.

Näyttelijä Sinikka Sokka, 68, on saanut viime rooleissaan deittailla, mutta tosielämässä häntä inspiroi eniten isoäidin rooli. Kesällä hän matkustaa lapsenlapsensa kanssa Pariisiin.

Oi, oletko se sinä! Olit minun elämässäni ensin Agit Propin laulujen kautta, ja sitten kuuntelimme lukemiasi Grimmin satuja, kun lapset olivat pieniä. Näillä sanoilla tuntematon nainen pysähtyy Sinikka Sokan pöydän ääreen sodankyläläisessä kahvilassa. Hän haluaa elokuvafestivaaleille tulleelta näyttelijältä nimikirjoituksen.

Tänä kesänä Sinikka on ollut monen tv-katsojan elämässä deittailemalla Rakkautta vain -ohjelmassa. Ja sama meno jatkuu syksyllä, kun Sinikka esittää myös Tampereen Työväen Teatterin näytelmässä seuraa etsivää aikuista naista. Tämän treffi-ilmoituksessa lukee:

”Haluaisin ennen kuin täytän 67 – ensi maaliskuussa – harrastaa paljon seksiä sellaisen miehen kanssa, josta pidän.”

– En ikipäivänä voisi kuvitella itse hakevani miessuhdetta mistään sivustoilta tai treffipalvelusta, Sinikka sanoo ja naurahtaa.

Hän kuitenkin täsmentää heti, että varmasti se sopii joillekin, mutta ei hänelle.

”Taidan olla vähän roikkuvaa lajia”

Eikä Sinikan ole tarvinnut moneen vuoteen miesseuraa etsiäkään, sillä hänellä on ollut jo pitkään väljä etäsuhde jääkiekkovalmentaja Alpo Suhosen kanssa.

Alpo on ollut viimeiset viisi vuotta Itävallan jääkiekkoliiton urheilujohtajana. Ja koska myös Sinikka tekee paljon töitä, yhteistä aikaa on jäänyt harmittavan vähän.

– Kyllähän suhde siitä kärsii, eikä se ole helppoa. Mutta taidan olla sisimmässäni vähän roikkuvaa lajia, Sinikka kuittaa tilanteen.

Sinikka Sokan pitkäaikainen kumppani on jääkiekko-valmentajana tunnettu Alpo Suhonen. Kuva on Linnan juhlista 2003.

Nyt kesälomalla pariskunta on ehtinyt olla yhdessä esimerkiksi Alpon kauniissa huvilamaisessa kodissa Forssassa. Kesä–heinäkuun vaihteessa siellä järjestettiin Musica Kalevi Aho -kamarimusiikkifestivaalit.

– Se oli todella ihana, pieni tapahtuma, jossa yhdistyivät kamarimusiikki ja jazz sekä hyvä ruoka ja yhdessäolo. Etäsuhteen tilanne on tosin sikäli muuttunut, että Alpon pesti Itävallassa loppui keväällä, ja hän on asettunut asumaan pysyvästi Suomeen. Ainakin toistaiseksi.

”Olen vähän kiertolainen luonnoltani”

Freelancerin työt pitävät huolen siitä, että Sinikka ei ehdi pysähtymään, vaikka hän onkin tavallaan jo eläkkeellä.

– Nautin eläkekertymästä, se on vähän kuin taiteilija-apuraha, mutta olen onnellinen, että töitä on riittänyt, hän sanoo ja kertoo jatkavansa niin pitkään kuin terveyttä piisaa.

Sinikka asuu Roihuvuoressa Helsingissä, mutta esimerkiksi syksyllä hän työskentelee Tampereella.

– Reissaaminen ei minua haittaa. Olen kai vähän kiertolainen luonnoltani.

Sinikka yöpyy tiiviiden harjoitusviikkojen aikana hotellissa ja tulee Helsinkiin vain viikonloppuisin.

– Näytösten aikana olen välillä öitä kotona, välillä Tampereella, hän sanoo.

”Tyttäreni on aivan erilainen äiti kuin minä olin”

Onhan se sellainen bonus. Näin Sinikka kuvailee isoäitiyttään. Hänen tyttärellään Emilialla on kaksi lasta, joten Sinikka on 10-vuotiaan Cedrikin ja kolmivuotiaan Elielin isoäiti eli Mimma. Hän yritti ensin olla Mumi, mutta Cedrik keksi itse Mimman.

– Tyttäreni on aivan erilainen äiti kuin minä olin aikoinani. Minä olin urakeskeinen, hän puolestaan laittaa useimmiten lapset ja kodin edelle, Sinikka sanoo.

Eikä Sinikka ole isoäitinäkään ollut mikään pikahälytyksellä apuun rientävä, pelastava hoitomummo.

– Mutta nautin tästä roolistani suunnattomasti. Se on jotenkin ihmeellistä ja erityistä, täydellistä hyväksymistä, kunnioitusta ja yhdessä iloitsemista. Lapsenlapsen kanssa voi viettää aikaa eri tavalla kuin kenenkään muun kanssa. Jutella kaikesta, ihmetellä, olla tutulla mutta silti ihan uudella maaperällä.

Sinikka kertoo, kuinka Cedrik näytti hänelle tietokonepelejä ja selitti, että hän tietää, että Mimma on väkivaltaa vastaan, mutta tässä ei tapeta ketään.

– Ehkä olen yhteisinä hetkinä onnistunut välittämään hänelle jotain tärkeitäkin elämänarvoja, Sinikka sanoo.

Yhteisiä hetkiä ovat olleet esimerkiksi matkat: viime vuonna Sinikka oli vanhemman pojan kanssa Lontoossa, ja tänä kesänä kaksikon kohde on Pariisi. Poika valitsee nähtävyydet, isoäiti seuraa mukana. Muutaman vuoden kuluttua on nuoremman vuoro matkustaa kaksin isoäidin kanssa.

– Haluaisin, että lapsenlapseni muistaisivat minut tyttömäisenä ja innostavana isoäitinä, Sinikka toivoo.

Sinikka Sokka on isossa osassa Peter von Baghin ja Jouko Aaltosen ohjaamassa dokumentissa Lauluja Utopiasta. ”Agit Prop -yhtye on iso osa elämääni, ja kyllähän siinä tulee tippa silmään, kun katselee itseään eri-ikäisenä ja erilaisissa elämänvaiheissa.”

Juttu julkaistu Anna 29/2017 -lehdessä.

Lue myös:

Kotiliesi: Lena Meriläinen, 63, sairastui uupumukseen

Näyttelijä Terhi Panula pitkän liittonsa salaisuudesta: ”Emme ole säikähtäneet pienistä seikkailuista”

Pirkko Saisio sanoo olleensa itsekäs äiti: ”Olen isoäitinä huolehtivaisempi kuin olin äitinä”

Näyttelijä Elina Knihtilä: ”Tein pitkään, mitä käskettiin”

Näyttelijä Anu Sinisalo: ”Nyt ymmärrän, miksi uuvun niin helposti”

Lasillisella

X