Julkkikset

Oulun teatterin johdosta irtisanoutunut Kari-Pekka Toivonen: ”Hienoa kääntää uusi lehti elämässä”

Kari-Pekka Toivonen ja Merja Larivaara viihtyvät hyvin yhdessä sekä töissä että vapaalla, mutta tietävät myös, milloin toiselle on parempi antaa omaa tilaa. – Kumpikin meistä osaa aina välillä myös lähteä.

Teksti:
Johanna Yrjölä
Kuvat:
Vesa Ranta

Merja Larivaara ja Kari-Pekka Toivonen ovat innoissaan uudesta elämänvaiheestaan.

Kari-Pekka Toivonen ja Merja Larivaara viihtyvät hyvin yhdessä sekä töissä että vapaalla, mutta tietävät myös, milloin toiselle on parempi antaa omaa tilaa. – Kumpikin meistä osaa aina välillä myös lähteä.

Näyttelijä–ohjaajapariskunta Kari-Pekka Toivonen ja Merja Larivaara ovat aloittamassa uutta vaihetta elämässään. Vuosia yhdessä viihtynyt pari on palannut takaisin etelään sen jälkeen, kun Kari-Pekka irtisanoutui syksyllä Oulun teatterin taiteellisen johtajan pestistä.

Teatterin eri työntekijäryhmät ovat kritisoineet Kari-Pekkaa aiemmin muun muassa huonosta johtamisesta ja siitä, että näytelmien avainroolit menevät toistuvasti joko hänelle tai Merja-puolisolle. Myös pariskunnan Meeri-tyttären palkkaaminen Peppi Pitkätossu -näytelmän päärooliin neljänsadan hakijan joukosta herätti ihmisissä närää. Julkisuuteen ei ole kuitenkaan kerrottu, oliko kritiikillä yhteyttä eropäätökseen.

– Oulussa oli oikein mukava tehdä hommia, mutta on myös hienoa palata takaisin ja kääntää uusi lehti elämässä. Kyllähän se helpottaa, kun ei tarvitse reissata niin paljon edestakaisin, Kari-Pekka kertoo Annalle.

Läsnäolon opettelua

Vuonna 2014 Oulussa työskentelyn aloittanut pariskunta on pitänyt Porvoon kotinsa, jota heidän vanhimmat lapsensa ovat asuttaneet kuluneet vuodet. Katseensa jo tulevaisuuteen suunnanneen parin mukaan seuraavaksi on edessä vaihe, jolloin he alkavat kartoittaa uusia työmahdollisuuksia.

– Kunhan nyt ensin asetumme aloillemme, voimme taas miettiä töitä. Olemme joutuneet sanomaan monta vuotta ’ei’ kaikelle, mikä liittyy kameraan ja kuvaamiseen. Toivottavasti nyt tapahtuu paluu myös kameratöiden pariin. Teatteri, elokuvat ja tv ovat tulevaisuudessakin meidän juttumme, Merja sanoi.

Kari-Pekka ei halua sanoa, voisiko hän vastaisuudessa ottaa jonkin toisen teatterin johtotehtävät harteilleen. Ennen Oulun teatteria hän toimi Turun Linnateatterin taiteellisena johtajana. Hän on myös porvoolaisen Jokiteatterin perustaja.

– En ole koskaan halunnut asettaa jotakin tiettyjä tähtäimiä uralleni. Katson mieluummin, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, enkä mieti uraani sen tarkemmin. Olen opetellut pikemminkin läsnäolon taitoa, Kari-Pekka sanoo.

Kari-Pekka Toivonen ja Merja Larivaara ymmärtävät antaa myös tilaa toinen toiselleen

Vaikka Kari-Pekka Toivonen ja Merja Larivaara näkevät toisiaan paljon sekä töissä että vapaalla, he eivät ole kokeneet sitä rasitteeksi. Tarpeen tullen pariskunta osaa antaa myös tilaa toinen toiselleen.

– Olemme viihtyneet kaikki nämä vuodet hyvin yhdessä sekä töissä että vapaalla. Osaamme myös aina itse lähteä välillä. Se on hyvä taito hallita, ennen kuin tila käy liian ahtaaksi. Toista ei tarvitse työntää pois, jos tarvitsee omaa rauhaa, vaan itsekin voi siirtyä muualle, Kari-Pekka toteaa.

X