Julkkikset

Laura Tuomarila avioliitostaan Samuli Edelmannin kanssa: ”Läheltä piti, etten kävellyt onneni ohi”

Laura Tuomarilan ja näyttelijä Samuli Edelmannin ensimmäinen seurustelu johti eroon. Toisesta kohtaamisesta alkanut yhteiselämä on kestänyt jo lähes 20 vuotta. Maltan-vuosina he keskittyivät olemaan perhe. Nyt vyöhyketerapeuttina työskentelevä Laura on opetellut ottamaan myös omaa aikaa.

Teksti:
Sanna Wirtavuori
Kuvat:
Kristiina Kurronen/Otavamedia

Laura Tuomarilan ja näyttelijä Samuli Edelmannin ensimmäinen seurustelu johti eroon. Toisesta kohtaamisesta alkanut yhteiselämä on kestänyt jo lähes 20 vuotta. Maltan-vuosina he keskittyivät olemaan perhe. Nyt vyöhyketerapeuttina työskentelevä Laura on opetellut ottamaan myös omaa aikaa.

Hei Laura!” Tuttu ääni huikkaa kadulla Laura Tuomarilan perään.

Koulunsa Sibelius-Akatemian juhlista kavereidensa luo jatkoille kiirehtivä Laura pysähtyy ja ilahtuu, kun huomaa, että huutelija on hänen tuttunsa, näyttelijä Niko Saarela. Mutta kuka partasuuäijä Nikon seurassa on, Laura ihmettelee ennen kuin tunnistaa miehen: ”Ei voi olla totta. Sinäkö se todella olet?”

Mies Nikon seurassa on Häjyt-elokuvan roolin vuoksi partaa kasvattava näyttelijä Samuli Edelmann – Lauran entinen poikaystävä, jonka kanssa hän seurusteli 18-vuotiaana ennen kuin lähti opiskelemaan näyttelemistä muutamiksi vuosiksi ulkomaille. Sillä välin Samuli on luonut näyttelijän uraa Suomessa ja tehnyt ulkoisen muodonmuutoksen.

Molemmat ilahtuvat nähdessään toisensa pitkästä aikaa.

Lue myös: Samuli Edelmann Vain elämää -ohjelmasta: ”Psyyke oli koetuksella”

Laura on ylpeä Samulin elämänmuutoksesta

45-vuotias Laura muistelee 1997 tapahtunutta jälleennäkemistä vieläkin hymyillen. Siitä alkoi hänen ja Samulin yhteiselämä. Nyt he ovat olleet yhdessä lähes 20 vuotta, joista 17 naimisissa.

– Läheltä piti, että en kävellyt onneni ohi. Onneksi pysähdyin silloin, kiitos Nikon, Laura sanoo.

Hän muutti viime kesänä perheineen takaisin Suomeen yhdeksän Maltalla asutun vuoden jälkeen. Koti on nyt Espoossa, jossa lapset, 16-vuotias Venla ja 11-vuotias Ilmari, käyvät koulua.

– Maltalle jäi paljon ystäviä, joten lähtö oli lapsille tiukka paikka. Varsinkin Ilmari vastusti aluksi muuttoa. ”Äiti, sä et ymmärrä, mun koko elämä on Maltalla”, hän sanoi. Onneksi molemmat ovat jo sopeutuneet hyvin uusiin kaveriporukoihin.

Lauran aviomies Samuli on kertonut julkisesti, että raitistui ja valitsi päihteettömän elämän 16 vuotta sitten. Miehen toipuminen vei aikansa, mutta Laura oli näyttelijän puolisona jo tottunut siihen, että taiteilija tarvitsee omaa tilaa, vetäytymistä ja asioiden sulattelua rauhassa.

– Samulin elämänmuutos tapahtui vuonna 2000, ja samana vuonna syntyi esikoisemme. Äidiksi tulo oli iso asia, ja minä keskitin kaiken tarmoni siihen.

– Olen onnellinen, että Samulilla on kaikki hyvin. Se oli hieno päätös; olen ylpeä Samulin elämänmuutoksesta.

Lue myös kirjailija Kalle Lähteen raitistumistarina: ”Raitistumisen jälkeen oli tulla ero”

Lauran ja Samulin liiton salaisuus on luottamus

Perheen muutto Maltalle yhdeksän vuotta sitten tapahtui intuitiopohjalta. Samuli on Suomen seuratuimpia miesnäyttelijöitä, ja päätökseen liittyi halu keskittyä perhe-elämään julkisuudelta rauhassa.

– Kun lapset olivat vielä pieniä, oli helppo repäistä ja ottaa sapattivuosi. Halusimme etelään. Malta valikoitui paikaksi englannin kielen takia. Tyttäremme oli silloin kuusivuotias, joten hän pääsi englantilaiseen kouluun, ja poikakin aloitti esikoulun jo parivuotiaana.

– Kun lähdimme Suomesta, keskityimme ensin olemaan perhe. Huolehdimme lapsista ja nautimme elämästä ja toisistamme. Se oli hiukan kuin ennakkoa eläkeajasta, Laura muistelee.

Tarkoitus oli pitää välivuosi, mutta vuoden jälkeen perhe päätti jäädä toiseksi vuodeksi, sen jälkeen vielä seuraavaksikin ja niin edelleen.

Uusi asuinmaa tarkoitti Lauralle luopumista kulttuurituottajan työstä. Samuli matkusti Maltalta tekemään elokuvahommia ja keikkoja ja oli välillä pitkiäkin aikoja työreissuilla. Laura joutui kantamaan päävastuun perheestä, ja välillä hänen piti olla lapsille sekä äiti että isä.

– Olen varmasti ollut aika tiukka äiti, koska minulla ei ole ollut varaa löysäillä – minun on pitänyt huolehtia arjen sujumisesta. Samulin kunniaksi täytyy sanoa, että kun hän on paikalla, hän osallistuu täysillä kaikkeen. Hän on todella hyvä isä.

Luottamus on Lauran mielestä yksi hänen ja Samulin pitkän liiton salaisuuksista.

– Osaamme antaa toisillemme tilaa ja hyväksymme toisemme sellaisina kuin olemme. Kun Samuli on välillä pitkiäkin aikoja työreissussa, totta kai ikävöimme toisiamme, mutta toisaalta tiedän, että meillä ei ole mitään hätää.

Lue myös terapeutti Kari Kiianmaan haastattelu: Näin vältät pitkän parisuhteen ”varmat” kriisit

Laura opiskeli vyöhyketerapeutiksi

Mikä on minun urani? Sitä Laura alkoi Maltalla miettiä pikkuhiljaa; mitä hän todella haluaisi tulevaisuudessa tehdä.

Laura on ollut aina kiinnostunut ravitsemuksesta. Kasvissyöjänä hän on kärsinyt ajoittain anemiasta, joten hän hakeutui ensin ravitsemustieteen kursseille. Sieltä hän lipsahti puolivahingossa hierontakouluun. Hän innostui alasta ja opiskeli sen jälkeen myös vyöhyketerapiaa.

– Aluksi hoidin vain tuttuja, mutta sittemmin aloin pitää Maltalla omaa vastaanottoakin, hän sanoo ja kuvailee innostuneesti uutta ammattiaan. Tosin muutto Suomeen sekoitti taas yrittäjän elämän.

Nyt Lauralla on vahva visio siitä, että hän jatkaa hoitoalalla ja hänen mielestään vaihtoehtohoidot pitää saada yhä selkeämmin osaksi suomalaisia terveydenhoitopalveluja.

– Minulla on erittäin hyviä kokemuksia siitä, miten vyöhyketerapia on auttanut esimerkiksi fibromyalgia-, mykoplasma- ja migreenipotilaita. Haaveilen, että voisin tulevaisuudessa tehdä enemmän yhteistyötä lääkärien ja terveydenhoitajien kanssa, toinen toisiamme tukien.

Lue myös vyöhyketerapiaa opiskelleen näyttelijä Pamela Tolan haastattelu: ”Yllätyin terapian voimasta”

Katkelma Annan kansijutusta 15/2016.

X