Julkkikset

Pamin puheenjohtaja Ann Selin keskellä syöpähoitoja: ”Pahimpien kipujen ja pelkojen kanssa ihminen on aina yksin”

Työmarkkinajohtaja Ann Selin, 56, sairastui viime syksynä aggressiiviseen rintasyöpään. Yksin pärjäämään tottunut nainen elää tällä hetkellä leikkauksen jälkeistä, rankkojen hoitojen rytmittämää arkea.

Teksti:
Sanna Wirtavuori
Kuvat:
Paula Kukkonen/Otavamedia

Joka kahdeksas nainen sairastuu rintasyöpään, ja hyvin moni paranee. – Haluan uskoa, minä kuulun selviytyjien joukkoon, Pamin puheenjohtaja Ann Selin sanoo.

Työmarkkinajohtaja Ann Selin, 56, sairastui viime syksynä aggressiiviseen rintasyöpään. Yksin pärjäämään tottunut nainen elää tällä hetkellä leikkauksen jälkeistä, rankkojen hoitojen rytmittämää arkea.

Tänään on hyvä päivä. Näin sanoo Pamin puheenjohtaja Ann Selin. Tapaamme Annin kotona Helsingin Herttoniemessä. Asunnon emännän kampaus on viimeistelty, meikki huoliteltu ja liikkuminen ripeää. Ei uskoisi, että hän elää rankkojen syöpähoitojen keskellä.

– Elämäni on hetkittäin epätodellista, en aina jaksa uskoa, että minulla todella on syöpä. Jonain päivänä saatan istua useammassakin työpalaverissa. Ja sitten on päiviä ja öitä, jolloin kaikkia luita ja lihaksia särkee. Pahimpina yksinäisinä tunteina olo on sietämättömän hankala. Päivät ja viikot eivät todellakaan ole veljeksiä, eivät edes hoitojaksot, hän sanoo.

Uutisista ja lehtikuvista tutulla naisella on takanaan lokakuussa tehty rintaleikkaus ja kolme jaksoa sytostaattihoitoja. Edessä on vielä toiset kolme hoitojaksoa ja niiden jälkeen sädehoidot.

– En voi tietää, millainen olo on huomenna. Viime viikolla veljeni vei minut sairaalaan, kun kuume yllättäen nousi ja vointi oli pelottavan huono. Seuraavana päivänä palasin kuitenkin jo kotiin.

Ann on asunut yksin koko aikuisikänsä, eikä hän ole ennen sairastumistaan pelännyt yksinäisyyttä.

– Nyt en selviydy kaikkina päivinä omin avuin, enkä esimerkiksi halua käydä kaupoissa ja liikkua ihmisjoukoissa infektiovaaran vuoksi. Olen tottunut auttamaan muita. Hoivattavaksi ryhtyminen ja avun pyytäminen ei ole ollut helppoa. On ollut kuitenkin hienoa huomata, että ihmiset haluavat auttaa, hän sanoo.

Annilla on tiivis hyvien ystävien joukko, joka on tukenut häntä. Työkavereiden lisäksi läheisimpään piiriin kuuluu veli perheineen sekä neljä ystävätärtä.

– Totta kai tilanne olisi erilainen, jos minulla olisi puoliso ja lapsia. Mutta pahimpien kipujen ja pelkojen kanssa ihminen on kuitenkin aina yksin, oli läheisiä kuinka paljon tahansa, hän sanoo.

Ann Selinin haastattelu on kokonaisuudessaan Annassa 4/2017. Sen ilmestymispäivä on 26.1.

Lue lisää:

Syöpää sairastava Sanna, 43: ”Sairastunutta ei saa kohdella kuin kuolemaantuomittua”

Kun syöpä osuu kohdalle – Hidasta elämää -sivuston Pequ Niemisen ja hänen ex-vaimonsa vinkit

Outoja oireita rinnoissa? Nämä merkit voivat olla rintasyöpää

Vappu Pimiä elämän pettymyksistä: ”Pahinta on jäädä jumittamaan mokaan”

X