Julkkikset

Puoli seitsemän -juontaja Susani Mahadura omaksui aikuisena isänsä buddhalaisen elämänkatsomuksen: ”En omista juuri mitään”

Srilankalaiselta isältä omaksutut buddhalaisuuden opit ovat kirkastaneet toimittaja Susani Mahaduralle, ettei hän tarvitse uusia tavaroita, isompaa asuntoa tai uramenestystä.

Teksti:
Annan Toimitus
Kuvat:
Liisa Valonen, Susani Mahaduran Kotialbumi

Buddhalainen maailmankuva tuo Susani Mahaduralle tasapainoa ja lohtua.

Srilankalaiselta isältä omaksutut buddhalaisuuden opit ovat kirkastaneet toimittaja Susani Mahaduralle, ettei hän tarvitse uusia tavaroita, isompaa asuntoa tai uramenestystä.

Ylellä Puoli seitsemän -ohjelmaa juontavan Susani Mahaduran, 31, srilankalainen isä ja suomalainen äiti tapasivat toisensa, kun Susanin äiti lomaili Sri Lankassa 1980-luvulla. Susanin vanhemmat erosivat lama-aikaan 90-luvun alussa.

Vanhempien erosta huolimatta perheenjäsenten välit pysyivät läheisinä. Isä ja Susani soittelivat usein ja tapasivat viikonloppuisin. Isän buddhalainen ajattelumaailma näkyi myös isän suhtautumisessa äitiin eron jälkeen.

– Isä sanoi, että minun pitää kunnioittaa äitiäni, pitää hänestä huolta ja totella. Hän puhuu äidistä hyvin kauniisti, vaikka he eivät enää ole yhdessä.

Omiin taustoihin perehtyminen tuli Susanille ajankohtaiseksi, kun hän ryhtyi tekemään turkkilaissyntyisen Yagmur Özberkanin kanssa Yle Puhe -kanavalle radio-ohjelmaa vuonna 2016. Yhdessä naiset tutkivat omia identiteettejään ja syventyivät ihmisiin, jotka kokivat ulkopuolisuutta suomalaisessa yhteiskunnassa. Kaksikko teki radio-ohjelmaa neljän vuoden ajan.

– Menin julkisessa työssä syvälle itseeni. Ohjelma käynnisti minulla vahvan halun selvittää omaa identiteettiäni ja samalla se toi minut hyvin lähelle isääni.

Hyvin pian Susani huomasi toistavansa lausetta: ”Iskä, kerro mulle lisää”. Hän janosi tietoa Sri Lankasta, buddhalaisuudesta ja hänen isänsä matkasta Hikkaduwan kylästä maaseudulle Savoon.

Susani oppi, että isää oli kannatellut buddhalainen ajattelutapa: kaiken elämän arvostus, muiden kunnioittava kohtelu, läsnäolon merkitys ja luopuminen kaikesta turhasta – erityisesti materiasta.

Viimeisten parin vuoden aikana nuo keskustelut ovat alkaneet vaikuttaa yhä voimakkaammin.

– Koen monesti ahdistusta siitä, että elämme niin yksilö- ja suorituskeskeisessä yhteiskunnassa. Buddhalaisuudesta sain jonkinlaista lohtua ja tasapainoa elämään ja uskallusta haastaa opittuja ajatuksia siitä, miten elämää tulisi elää ja mikä on tärkeää.

Susani Mahadura isänsä Delshanin kanssa.
Susani isänsä Delshanin kanssa. Keskustelut isän kanssa ovat auttaneet Susania monissa elämän ongelmatilanteissa.

”En kuluta enää pikamuotia, vaan valitsen boikotoinnin”

Buddhalaisten oppien mukaan ihmisen tulee pyrkiä sammuttamaan itsekkäät halut ja ahneus maailman nautinnoille ja materialle. Opit kehottavat luopumaan kaikesta, mitä et tarvitse.

Nyt kolmikymppisenä Susani on huomannut, että tuo maailmankuva tuntuu hyvältä ja omalta.

– En omista juuri mitään. Kuluttaminen on saastuttavaa, ja vaatteiden valmistuskin loukkaa erityisesti ruskeiden naisten ihmisoikeuksia globaalissa etelässä. Pyrin ostamaan vain käytettyä, vastuullista ja kotimaista. En enää kuluta pikamuotia vaan valitsen henkilökohtaisen boikotoinnin.

Myös hänen ja avopuoliso Benjamin Lehden aiempi yhteinen haave yksiötä suuremmasta kodista on hiipumassa.

– Tarvitseeko minun pyrkiä jatkuvasti kartuttamaan varallisuuttani? Tarvitsenko oikeasti isomman kodin? Olemme päätyneet siihen, että nykyinen asunto riittää meille oikein hyvin. Sen sanominen ääneen tuntuu vapauttavalta. En tarvitse mitään enempää.

Aiemmin Susanilla oli voimakas tarve edetä urallaan. Keskustelut isän kanssa muuttivat ajatusmaailman.

– Miksi minun olisi pakko saavuttaa ja tavoitella koko ajan jotain uutta ja enemmän? Isäni kautta olen ymmärtänyt, miten paljon stressiä tällaiset ajatukset tuovat mukanaan. Minä riitän juuri näin, ja sen oivaltaminen on ollut tärkeää.

Luit juuri lyhennelmän Annan kansijutusta 30/2021, jonka on kirjoittanut Anneli Juutilainen. Mitä Susani ajattelee buddhalaisuuteen kuuluvasta uskosta jälleensyntymään? Millä suloisella tavalla hänen ja puolisonsa Benjaminin suhde alkoi? Mitä Susani toivoo tulevaisuudeltaan nyt, kun oma uramenestys ei enää ole ajatuksissa päällimmäisenä? Lue koko juttu numerosta 30/2021 tai digilehdestä! Voit tilata digilehden täältä! 

X