Satu Silvo
Satu Silvon 60-vuotis­juhlaesitys Näkymätön nainen saa ensi-iltansa 15. helmikuuta musiikkiteatteri Kapsäkissä Helsingissä.
Julkkikset

Satu Silvo Kotiliedessä: ”Pohdin usein, mikä minussa on vikana”

Satu Silvo kertoo uusimmassa Kotiliedessä kokeneensa koko elämänsä ajan ulkopuolisuuden tunnetta sekä kantavansa mukanaan ajatusta kahdesta enkelistä.
Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: Pekka Holmström

Näyttelijä Satu Silvo, 60, kertoo Kotiliedessä kokeneensa koko elämänsä ajan näkymättömyyttä ja ulkopuolisuuden tunnetta.

”Itsetunnon ja itsetunnottomuuden ristiriita on ollut minulla hyvin vahva läpi koko elämän. Pystyn ja teen ja olen rohkea, mutta sisäinen rakenteeni on aika haavoittuva ja herkkä”, Satu kertoo.

Yksin jäämisen kokemukset juontavat juurensa Sadun lapsuuteen. Vaikka viisilapsisen perheen herkällä kuopuksella oli paljon kavereita, hän jäi sekä kotipihalla että koulussa myös ulkopuoliseksi.

”Minulla oli paljon aikaa miettiä asioita itsekseni, ja pohdin usein, mikä minussa on vikana.”

Satu kertoo Kotilieden haastattelussa kantavansa mukanaan ajatusta enkeleistä, jotka opastavat häntä elämässä.

Satu oli jo jonkin aikaa kärsinyt aamuyön heräämisistä, jolloin hänen sydämensä hakkasi ja keho oli paniikissa varautumassa pahimpaan.

”Minulla on se ominaisuus edelleenkin. Neljän aikaan aamuyöllä kaikki huolet nousevat mieleen yhtä aikaa ja mietin, selviänkö niistä.”

Eräänä aamuna Satu kuitenkin heräsi mieli tyynenä. Nyt enkelit varmaan ovat paikalla, Satu mietti ja alkoi nuuhkia, mikä täällä tuoksuu.

”Sitten tajusin: jumankauta, rööki! Minun enkelini vetävät röökiä parvekkeella! Siitä asti olen kantanut mukanani ajatusta noista kahdesta vähän viistosta enkelistäni.”

Satu toteaa enkeleillä olleen hirveästi hommia.

”Satulinna-kartanoa ja Silvoplee-ravintolaa, aina jokin katas­trofi meneillään.”

Kymmenisen vuotta sitten Satu jätti emännöimänsä Satulinnan, joka tunnetaan Vain elämää -ohjelman kuvauspaikkana. 20 vuotta toiminut ravintola Silvoplee puolestaan ajautui tammikuussa konkurssiin.

Sadulla on ehtinyt olla monta muutakin uraa. Hän on ollut juontaja, toimittaja, vuoro­vaikutuskouluttaja, luennoitsija, spiikkeri, yrittäjä ja äänimaljahoitaja.

Satu ei oikein itsekään tiedä, miksi hän on aina ollut niin monessa mukana.

”Mutta olen myös ollut onnekas siinä mielessä, että olen aina riehaantunut kaikesta ja mennyt sitten eteenpäin hirveässä inspiraatiossa. Olen tuntenut halua jakaa oppimaani, hoitaa ja palvella muita, jotta hekin voisivat paremmin.”

Satu Silvon haastattelu on julkaistu kokonaisuudessaan Kotilieden numerossa 2/2023.

X