Kolumnit

Ei kannata olla hyvis

Teksti:
Pauliina Seppälä

Olen perustanut maailmanparannusyhdistyksen. Se järjestää esimerkiksi kierrätystä edistävää Siivouspäivää. Tänä vuonna aiomme yhä enemmän kannustaa ihmisiä hyviin ympäristötekoihin. Ja minä kirjoitan tätä kolumnia Thaimaasta.

Ei kannata olla hyvis

Anteeksi. On vaikeaa yrittää olla hyvä. Siksi en voikaan suositella minkäänlaista eettistä elämäntapaa kenellekään. Se on täynnä vaikeuksia.

Ensinnäkin hyviksiä tarkkaillaan ja sakotetaan jokaisesta mokasta. Pahinta on, jos on mennyt julkisesti puhumaan eettisyydestä. Sen jälkeen on vapaata riistaa moralisoinnille.

Kun esimerkiksi kierrätysmuodille uransa omistanut muotoilija Outi Pyy teki Linnan juhliin mekon erään kahvimerkin kertakäyttöisistä kahvikapseleista, sosiaalisessa mediassa älähdettiin. Jos kuka tahansa muu olisi tehnyt mekon tästä materiaalista, siinä ei olisi ollut mitään vikaa. Mutta Outi Pyylle se ei ole sallittua, koska hän on tehnyt niin paljon hyvää ja puhunut siitä.

Jos muut eivät paheksu, omatunto hoitaa saman tehtävän. Minäkin tunnen huonoa omaatuntoa Thaimaan-matkasta lähinnä sen takia, että olen perustanut Siivouspäivän ja yritän parantaa maailmaa. Helpommalla pääsisi, jos ei edes yrittäisi. Voisi olla linjakkaasti vähät välittämättä eettisistä kysymyksistä.

Silloin on täysin hyväksyttävää ajaa autolla, lentää lomamatkoille, asua isoissa asunnoissa ja syödä lihaa. Nämä 
asiat ovat pahinta, mitä ympäristölle voi tehdä. Mutta niistä ei tarvitse puhua.

Jos kritiikille altistuminen ja soimaava omatunto eivät vielä riitä rankaisemaan hyvistelystä, on ekoelämä lisäksi todella vaikeaa.

Otetaan vaikka kasvissyönti. Proteiiniahan kasvissyöjä saa lähinnä pavuista ja palkokasveista. Ensinnäkin ne maistuvat jauholta. Toiseksi niistä tulee ilmavaivoja. Miksei tästä pieruongelmasta puhuta? Entä sitten se kinkun korvike, seitan. Pahaa! Mutta eihän sitä pelkkiä papuja tarvitse proteiininlähteinä käyttää. Onhan kala! Paitsi että todella eettisiä ovat enää suomalaisten järvien pikkukalat, kun muu on ylikalastettua ja yliviljeltyä.

Kovasti kuitenkin yritän. Ja sitten lipsahdan tänne Thaimaahan. Olen ihan yhtä heikko kuin keskiverto katumaasturijamppa.

Ei minusta ole kovin ekoksi. On vielä pari noloa syytä, miksi en pysty. Yksi on statuksenhalu, toinen kateus. Minäkin haluan näyttää hyvältä ja menestyvältä; haluan ihailua ja statusta. Haluan asua kauniissa isossa asunnossa, kertoa ystävilleni kiinnostavia matkatarinoita ja pukeutua muodikkaasti.

Enkä halua luopua mistään, jos muutkaan eivät luovu.

Muusikko Kanye West piipahti hiljattain lenkokoneellaan Helsingissä juttelemassa suomalaisen vaatesuunnittelijan Sasu Kaupin kanssa ilman, että kukaan moralisoi. Jos kulttuurissamme ihaillaan Kanye Westin tyyppisiä hahmoja, miksi minun pitäisi välttää lentämistä? Jos vaurauden osoittamista ihaillaan, miksi minun pitää asua ekologisesti yksiössä syömässä särkeä ja kärsiä ilmavaivoista? Lapsellista mutta totta.

Ja koko ajan, kun minä loikoilen täällä hiekkarannalla kirjoittamassa pieru- ja statuskysymyksistä, ilmastonmuutos sen kun etenee. Näyttää todellakin siltä, että olemme syöksemässä maapallon vedenpaisumukseen ja nälänhätään.

Ympäristöpiireissä puhutaan jo enemmän vaikutusten kestämisestä kuin estämisestä: siitä miten merenrantoihin pitää rakentaa isoja aallonmurtajia ja miten ilmakehään pitää ruiskuttaa pysyvä sumukerros pienhiukkasia, jottei aurinko lämmittäisi niin paljon. Ankeaa. Mutta niin kauan kuin keskitymme moralisoimaan niitä, jotka edes yrittävät olla hyviksiä, ja jatkamme itse autoilua ja lentelyä, ei muutosta parempaan ole luvassa.

Jos taas haluamme muutosta, on yksi tie ja sinne on lähdettävä yhdessä. Se tie on ilmavaivojen tie. Olen mukana, jos jengi saadaan kasaan.

Pauliina Seppälä

Pauliina Seppälä on yrittäjä ja kevyen sarjan maailmanparantaja, jonka saa parhaiten kiinni sosiaalisesta mediasta.

X