Kolumnit

Laura Honkasalon kolumni: Naisellisuus tulee muusta kuin hiuksista

22.2.2018 Teksti: woodwing

Tukkani on aina ollut ohut, liukas ja lasimainen. Kampaajan mukaan tukkaa on paljon, mutta se on niin hentoa, ettei se näytä tuuhealta. Tämä perisuomalainen vauvanhius myös takkuuntuu helposti. Hiukseni imevät paljon vettä, ja pitkän tukan kuivattaminen ilman kuivaajaa kestää melkein kaksi tuntia.

Valtaosan elämääni tukkani on kuitenkin ollut pitkä – siitä huolimatta, että ihailen tosi lyhyttä pixie-tyyliä muilla naisilla. Varsinkin moni vanhempi nainen on upea lyhyeksi kynityssä tukassa. Seitsemänkymppinen ystävättäreni ajaa itselleen parin millin siilin. Hän on elegantti! Ehkä minäkin uskallan seitsemänkymppisenä vetäistä siilin.

Katsoin Yleltä ohjelmaa feminismin vastustajista. Pahamaineinen miesaktivisti Roosh sanoi ohjelmassa, että nainen, jolla on lyhyt tukka, ei ole naisellinen. Rooshin mielestä nainen, joka leikkaa tukkansa lyhyeksi, ei näytä hedelmälliseltä, terveeltä ja kauniilta. Tukan pätkäiseminen on sama kuin tatuoinnin ottaminen: se vähentää naisen ”markkina-arvoa”.

Tosin Rooshin ja hänen faniensa mielestä naisen tukan pitää yltää takamukseen! Kukaan ei ole kai kertonut heille, että harvalla naisella tukka edes kasvaa niin pitkäksi. Jossain vaiheessa hiukset haurastuvat ja haaroittuvat.

Tuntuu hassulta, että naiset ovat ylipäätään voineet pitää lyhyttä tukkaa vasta vähän aikaa. Kun nuoret naiset 1920-luvulla Suomessakin singlasivat tukkansa, eli leikkauttivat sen lyhyeksi polkaksi, moista kapinallisuutta paheksuttiin isoon ääneen. Maailma oli selvästi lähtenyt tuhon tielle, kun tytöt halusivat leikkauttaa hiuksensa, pelata tennistä ja tupakoida. Outoa sekin, että ennen vanhaan aikuisten naisten kuului pitää pitkää tukkaansa kiinni, mieluiten nutturalla.

Yhdysvaltalainen nainen kertoo kolumnissaan, että kun hän leikkautti tukkansa lyhyeksi, häntä lähestyivät liberaalit miehet, hipsterit ja boheemit. Pitkätukkaisena hän viehätti vanhempia, konservatiivisia miehiä. Kiihkokristitty tokaisi hänelle päin naamaa, että lyhyttukkainen nainen joutuu helvettiin. Tukka herättää tunteita!

Roosh ja hänen seuraajansa edustavat vain yhtä mielipidettä. Yhdysvalloissa on tutkittu, että miehet arvostavat lyhyttukkaisia naisia, koska tukan leikkauttaminen kielii, että nainen on itsenäinen, hänellä on hyvä itsetunto ja hän osaa tehdä omia päätöksiä. Toisaalta, outoa kyllä, jotkut naiset paheksuvat pitkää tukkaa. Minulle sanottiin jo kolmikymppisenä, että pitkä tukka kuuluu päiväkotiin enkä näytä aikuiselta. Viimeistään viisikymppisenä pitäisi leikkauttaa lyhyt rouvatukka.

Kun olin koulussa, tytöillä oli muotia lyhyt tukka. 1970-luvun käytännölliset äidit suosivat pienillä tyttärillään polkkaa tai poikatukkaa. 1980-luvulla teinitytöillä oli lyhyt, geelillä ylöspäin sohittu tukka. Rohkeimmilla se oli valkoinen tai musta, taiteellisilla tyypeillä hennattu. Aikakauden isot korvarenkaat ja muoviset korvakorut pääsivät oikeuksiinsa. Jotkut ajoivat osan päätä siiliksi laulaja Cyndi Lauperin ja punkkarien tyyliin.

Tuntuu hassulta, jos joku vieläkin kuvittelee, että pitkä, runsas tukka kertoo jotain kantajansa terveydentilasta ja hedelmällisyydestä. Hiustenpidennykset ja hiuslisäkkeet ovat nykyään aidon näköisiä, samoin laadukkaat peruukit.

Miehet eivät ole turvassa tukkapaineilta. Uutisissa kerrottiin jokin aika sitten, että miehet tekevät yhä enemmän hiustenparannusmatkoja Turkkiin. Turkissa saa edullisesti hoitoja, joissa karvatuppia siirretään muualta päästä pälvikaljun peitoksi. Myös hiussiirrännäiset ovat suosittuja. Pälvikalju tekee kuulemma vanhan näköiseksi, ja naisiin vetoaa tuuhea tukka.

Suomessa moni mies ajelee kaljun heti, kun hiukset alkavat harventua päälaelta. Kaikki kaljut miehet tai lyhyttukkaiset naiset eivät kuitenkaan ole lapsettomia. Runsas hiustenkasvu tuskin tekee kenestäkään automaattisesti huippuhedelmällistä.

Ajauduin miettimään, miksi en uskalla leikkauttaa tukkaani. Mielestäni naisellisuus tulee muusta kuin hiuksista: siitä, että viihtyy itsessään. Se hehkuu ulospäin.

Jätin kampaamon lattialle parikymmentä senttiä hiuksia.

Kommentit (3)

Olipas höpö kirjoitus. Lyhyet hiukset on vain feministeillä, lesboilla ja rekkareilla.

1
11

Olipas höpö kirjoitus. Lyhyet hiukset on vain feministeillä, lesboilla ja rekkareilla.

1
11

Olipas höpö kommentti. Tuollaisia mielipiteitä ei irtoa kuin tynnyrissä kasvaneilta misogyyneiltä ja sovinistisioilta.

Minulla on pitkät hiukset. Pidän niistä koska olen niin törkeän laiska etten jaksaisi pelata jonkun tukan kanssa. Pitkät ovat helpot. Ja nykyisin tuntuu nimenomaan pitkät olevan ”itsenäisen naisen tunnusmerkki”. Sekä rahansäästö. Kampaamoon menee törkeitä summia tutuillani, itse olen kympin investoinnilla parturisaksiin säästänyt mielettömästi vuosien mittaan.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *