Kuningatar Elisabet
Kuningatar Elisabetia ei sovi puhutella tuttavallisesti hänen nimellään.
Kuninkaalliset

10 hassua virhettä, jotka voit huomaamattasi tehdä kuningatar Elisabetin seurassa

Millaisia asioita on syytä muistaa, jos saa kutsun Buckinghamin palatsiin kuningatar Elisabetia tapaamaan? Listasimme 10 ohjetta.
Teksti: Hilppa Wuokko Kuvat: I-Images/Bulls

Luulitko, että pukukoodi on ainoa muistettava asia, jos sinut kutsutaan tapaamaan kuningatar Elisabetia? Ehei. Kuningattaren kohdatessa on syytä muistaa monta pientä yksityiskohtaa tavallisen hyvän käytöksen ja pukukoodissa pidättäytymisen lisäksi.

Muista nämä käytösohjeet:

1. Älä saavu paikalle myöhässä tai ilman lahjaa

Vieraiden on saavuttava paikalle hyvissä ajoin, ennen kuningatarta. Mukana on oltava myös tilaisuuden luonteeseen sopiva lahja kuningattarelle.

2. Älä istu kuningattaren saapuessa

Kun kuningatar saapuu huoneeseen, ei ole sopivaa vain istua paikallaan. Kuningattaren saapuessa kaikkien paikalla olijoiden täytyy nousta seisomaan ja istua vasta, kun kuningatar itsekin istuu.

3. Älä koske kuningattareen kuin kätelläksesi

Odota, että kuningatar ojentaa kätensä ja ojenna oma kätesi vasta sen jälkeen. Unohda halailut ja poskisuudelmat. Kättelemisen jälkeen minkäänlainen kuningattaren koskettelu esimerkiksi ottamalla tätä rennosti kiinni olkapäästä ei ole suotavaa. Pidä lähikontakti kuningattareen koko ajan mahdollisimman vähäisenä.

4. Älä unohda kumarrusta tai niiausta

Isossa-Britanniassa sinun kuuluu kumartaa tai niiata kätellessäsi kuningatarta. Ja muista kohta 2! Kättelystä päättää kuningatar, jonka merkki kättelyyn on oman käden ojentaminen käteltäväksi.

5. Älä käännä selkääsi kuningattarelle

Selän kääntämistä kuningattarelle pidetään töykeänä eleenä.

6. Älä puhuttele kuningatarta tämän nimellä

Kun tapaat Elisabetin ensimmäistä kertaa, puhuttele häntä sanoilla teidän korkeutenne (your majesty). Sen jälkeen voit puhutella häntä rouvana (ma’am). Älä siis puhuttele kuningatarta tämän etunimellä missään vaiheessa. Lienee lähes sanomattakin selvää, että myöskään lempinimet, kuten Ellu, eivät sovellu kuningattaren puhuttelunimiksi.

7. Älä puhu ellei sinua puhutella

Vastaa, jos kuningatar puhuu sinulle. Älä kuitenkaan itse aloita keskustelua, jos kuningatar ei itse sano mitään.

8. Älä jää jälkeen kävellessä

Kuningattaren kanssa kävellessä ei ole soveliasta jäädä hänestä jälkeen.

9. Älä syö ennen kuningatarta tai jos hän lopettaa syömisen

On tapana, että muut aloittavat syömisen vasta kuningattaren jälkeen. Kun kuningatar on syönyt ja hän lopettaa syömisen, vieraidenkin tulee lopettaa ruokailu.

10. Älä nosta tassia teetä juodessasi

Teen ryystäminen ei ole soveliasta kuninkaallisilla teekutsuilla. Kun haluat ottaa kulauksen teestäsi, nosta pelkkä kuppi, älä tassia. Älä myöskään tee kuningattaren nähden Linnan juhlien kenties kaikkien aikojen kohutuinta etikettivirhettä eli juo kupista, jossa on lusikka.

Lähteet: BBC News, Red Magazine

X