Camillan ja Charlesin ensikohtaaminen ajoittui onnettomasti.
Kuninkaalliset

Britannian aatelispiirit ovat todella pienet – kaksi asiaa Camillan ja Charlesin historiassa näyttää sen selvästi

Kuningatar Camillan ja kuningas Charlesin tiet ristesivät jo varhain. Se kertoo Britannian aatelispiirien pienuudesta.
Teksti: Annan toimitus Kuvat: MVphotos

Camilla Shand sai elämäänsä hyvät lähtökohdat lapsuudenkodistaan. Hän syntyi yläluokkaiseen perheeseen majuri Bruce Shandin ja tämän vaimon Rosalindin esikoiseksi heinäkuussa 1947. Äitinsä puolelta hän kuuluu brittiläiseen aristokratiaan, äiti ei tosin pitänyt kuninkaallisista.

Parikymppinen Camilla seurusteli yläluokkaisten nuorten kanssa, ja noissa piireissä hän 1960-luvun lopulla tapasi Andrew Parker Bowlesin ja rakastui.

Piirien pienuudesta kertoo se, että Andrew oli ollut paasipoika kuningatar Elisabetin kruunajaisissa vuonna 1953, ja ennen Camillaa hän oli seurustellut prinsessa Annen kanssa.

Kun Camilla ja Andrew avioituivat vuonna 1973, häihin oli kutsuttu Anne, kuningataräiti ja kuningattaren sisar prinsessa Margaret.

Mutta pari vuotta ennen häitä oli tapahtunut eräs merkittävä kohtaaminen. Chilen suurlähettilään tytär Lucia Santa Cruz oli esitellyt Camillan prinssi Charlesille. Prinssistä elämäkerran kirjoittaneen Jonathan Dimblebyn mukaan Charles ihastui Camillaan sydänjuuriaan myöten.

Tapaamisen ajoitus oli kuitenkin epäonninen, sillä Camilla seurusteli jo enemmän tai vähemmän vakavasti Andrew’n kanssa ja Charlesilla oli edessään laivastokoulutus, joka vei hänet pois maasta kahdeksaksi kuukaudeksi.

Charles ja Andrew pelasivat yhdessä pooloa

Camilla oli 25-vuotias solmiessaan avioliiton Andrew Parker Bowlesin kanssa. Hän oli hyvin rakastunut ja onnensa kukkuloilla. Hän sai juuri sen, mistä oli unelmoinut: kodin maaseudulta ja aseman rouva Parker Bowlesina.

Mutta avioliitolla oli surullinen kääntöpuoli, sillä Andrew oli naistenmies, joka petti vaimoaan jatkuvasti, koko heidän avioliittonsa ajan.

Myös Camillan ja Charlesin yhteys säilyi, sillä he liikkuivat samoissa seurapiireissä ja Charles ja Andrew pelasivat yhdessä pooloa. Heistä tuli läheiset ystävät.

Kun Parker Bowlesin perheen esikoinen Tom syntyi vuonna 1974, Charlesista tuli hänen kummisetänsä. Tytär Laura syntyi neljä vuotta myöhemmin.

Camillan elämäkerturi Penny Junor kertoo kirjassaan Duchess, että Charlesin ja Camillan ystävyys syveni koko 1970-luvun. Rakkaussuhteeksi se muuttui aivan vuosikymmenen lopulla. Charles oli edelleen sinkku ja Camilla avioliitossaan ilmeisen onneton.

Näihin aikoihin hovi alkoi kuitenkin huolestua kolmekymppisen kruununprinssin tulevaisuudesta: hänen olisi aika avioitua ja saada perillinen. Katseet kääntyivät nuoreen lady Diana Spenceriin.

Suurellisia häitä vietettiin kesällä 1981. Hääväen joukossa istui puolisoineen myös Camilla Parker Bowles, jota Diana inhosi ja kutsui rottweileriksi.

Luit juuri lyhennelmän Annan jutusta, jonka on kirjoittanut Marja-Terttu Yli-Sirniö. Jutussa kerrotaan kuningatar Camillan elämäntarina ja muun muassa se, minkälaisia ovat hänen onnenhetkensä kuningas Charlesin kanssa. 

Lue koko juttu Annasta 39/2022 tai digilehdestä. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X