Kuninkaalliset

Prinsessa Madeleine 40 vuotta! Monikäänteiset oppivuodet kasvattivat bileprinsessasta yksityisyyttä arvostavan perheenäidin  

Prinsessa Madeleine etsi pitkään omaa paikkaansa. Levottomien nuoruusvuosien jälkeen hän löysi onnen perhe-elämästä.

Teksti:
Marja-Terttu Yli-Sirniö
Kuvat:
Mvphotos, Aop

Madeleinea pidettiin pitkään pinnallisena. Omasta mielestään hän on utelias ja iloinen ihminen, joka välittää toisista.

Prinsessa Madeleine etsi pitkään omaa paikkaansa. Levottomien nuoruusvuosien jälkeen hän löysi onnen perhe-elämästä.

Mahtoivatko nuoren prinsessa Madeleinen vanhemmat koskaan huolestua, kun tytär ei ruotsalaisten mielestä tehnyt mitään oikein, ja hänen juhlimisensa nousi jatkuvasti otsikoihin?

Elettiin 2000-luvun alkuvuosia. Madeleinesta oli kasvanut sädehtivä kaunotar, jonka Forbes Magazine nosti sijalle 12 maailman 20 kuumimman kuninkaallisen listallaan.

Toisin kuin opinnoissaan tunnollisesti ahkeroiva isosiskonsa, kruununprinsessa Victoria tai rauhallinen veli, prinssi Carl Philip, levoton Madeleine kuvattiin usein irrottelemassa Tukholman yökerhoissa drinkkilasi toisessa ja savuke toisessa kädessä. Ruotsalaiset antoivat hänelle pilkkanimen party princess, bileprinsessa.

Kun Madeleine kaiken lisäksi seurusteli huumetuomion saaneen nuoren miehen kanssa ja ilmestyi Nobel-juhliin hyvin avonaisessa iltapuvussa, ruotsalaisten mitta alkoi olla täysi kuningasperheen kuopuksen toilailuista.

Aftonbladetin mukaan bileprinsessa itse oli sydänjuuriaan myöten väsynyt ja kyllästynyt tyhjäpään maineeseensa. Mutta pahin kohu oli vasta tulossa.

Yksivuotias kuningasperheen kuopus kävelyllä isän kanssa Sollidenin linnan puistossa.
Yksivuotias kuningasperheen kuopus kävelyllä isän kanssa Sollidenin linnan puistossa.

Opintoja ulkomailla

Prinsessa Madeleine Thérèse Amelie Josephine, kuningas Kaarle Kustaan ja kuningatar Silvian nuorin lapsi, syntyi 10. kesäkuuta 1982 Drottningholmin linnassa. Prinsessa-tittelin lisäksi hän on Hälsinglandin ja Gästriklandin herttuatar. Hän on tiettävästi perheen lapsista ainoa, jonka synnytyksessä isä oli mukana. Hän on myös kuningasperheen lapsista ainoa, jolla ei ole lukihäiriötä. Ruotsin kruununperimysjärjestyksessä hän on sijalla kahdeksan.

Päästyään ylioppilaaksi vuonna 2001 Madeleine muutti Lontooseen opiskelemaan englantia. Huhuttiin, että kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Elisabet toivoivat Madeleinen ja prinssi Williamin löytävän toisensa. William olisi kai ollut kiinnostunut, mutta Madeleine ei.

Seuraavana vuonna Madeleine aloitti Tukholman yliopistossa, jossa hän opiskeli kansatiedettä, historiaa ja taidetieteitä. Hän valmistui filosofian kandidaatiksi; lopputyö käsitteli perheen Öölannissa sijaitsevan kesälinnan Sollidenin historiaa. Sollidenin linnan puisto on tuttu Victorian heinäkuisista syntymäpäiväjuhlista.

Seuraava etappi oli New York, jossa Madeleine työskenteli jonkin aikaa YK:n lastenapujärjestön Unicefin päämajassa.

Nuorena prinsessa oli kova juhlimaan.
Nuorena prinsessa oli kova juhlimaan. Kuva: (c) dana press photo

Värikäs rakkauselämä

Madeleinen ensimmäinen poikaystävä oli Pontus Westergren 90-luvun lopulla. Nuoria yhdistivät hevoset ja ratsastus. Westergren on edelleen tunnettu hevospiireissä, ja hän on ratsastanut myös Ruotsin maajoukkueessa.

Pierre Ladowin kanssa Madeleinella oli lyhyt kesäromanssi vuonna 2000. Häntä seurasi Mattias Trotzig.

2000-luvun alkuun mahtuu vielä neljäskin poikaystävä, Erik Granath. Hän oli juuri se oikeudessa tuomion saanut nuorukainen, jonka kanssa seurustelusta Madeleinea ankarasti arvosteltiin. Huumerikoksen lisäksi Erikillä oli useita tuomioita muun muassa rattijuopumuksesta ja pahoinpitelystä. Kaiken lisäksi Erikistä ja Madeleinesta julkaistiin kuva, jossa Erikin käsi on Madeleinen toisen rinnan päällä. Tätä ei hovissa katsottu hyvällä.

Kaikki oli hyvin kesällä 2009, kun Jonas kosi prinsessaa Caprilla.

Jonas Bergströmin kanssa Madeleine alkoi seurustella vuonna 2002. Jonaksen silmät, niihin Madeleine ihastui. Tukholman yläluokkaisiin piireihin syntynyt Jonas oli ollut koulussa mallioppilas ja opiskeli oikeustiedettä Tukholman yliopistossa.

Vuosien varrella kuultiin aika ajoin, että pariskunnalla oli suhteessaan ongelmia. Kaikki oli kuitenkin hyvin kesällä 2009, kun Jonas kesäkuussa kosi prinsessaa Caprilla. Virallisesti kihlaus julkaistiin elokuussa.

Kun kuningas ja maan hallitus olivat kruununperimysjärjestyksen säännösten mukaan hyväksyneet Jonaksen kuninkaalliseen perheeseen, kaikki oli selvää ja valmista. Häitä vietettäisiin loppusyksystä 2010 tai talvella 2011. Vihkimisen yhteydessä Jonaksesta tulisi Hälsinglandin ja Gästriklandin herttua.

Mutta sitten putosi uutispommi.

 Madeleine ja pahamaineinen poikaystävä Erik Granath.
Madeleine ja pahamaineinen poikaystävä Erik Granath.

Yllätysero

Huhtikuun alkupuolella 2010 kuningatar Silvia antoi Aftonbladetille hämmentävän lausunnon.

– Valitettavasti tänä vuonna ei tule häitä. Valtavan paljon tapahtuu juuri nyt.

Pari viikkoa myöhemmin paljastui karmea totuus: Madeleine ja Jonas purkivat kihlauksensa, koska Jonas oli ollut uskoton.

Norjalainen nainen Tora Uppstrøm Berg oli kertonut norjalaiselle aikakauslehdelle, että hänellä oli ollut yhden yön suhde Jonaksen kanssa Åren hiihtokeskuksessa keväällä 2009. Nainen ei aluksi ollut tajunnut, kuka mies oli, mutta päätti nyt kertoa asian julkisuuteen, koska halusi prinsessan tietävän, millaisen miehen kanssa tämä oli avioitumassa.

Hovin niukkasanaisessa tiedotteessa korostettiin, että Madeleine ja Jonas tarvitsivat nyt rauhaa vaikeassa tilanteessa. Tiedote julkaistiin hetki sen jälkeen, kun Madeleine oli noussut lentokoneeseen, joka suuntasi kohti New Yorkia.

Madeleinen elämä oli murskana. Hänet oli petetty ja nöyryytetty.

Madeleine ja Jonas Bergström kihlautuivat elokuussa 2009. Seuraavana keväänä he erosivat.
Madeleine ja Jonas Bergström kihlautuivat elokuussa 2009. Seuraavana keväänä he erosivat.

Kohtalo puuttui peliin

Mutta eipä aikaakaan, kun hän sai koottua itsensä ja elämään astui uusi mies. Mies oli nimeltään Christopher O’Neill.

Madeleinen tavatessaan Christopher O’Neill, tuttavallisesti Chris, oli 36-vuotias pankkibisneksessä ja rahoitusalalla ansioitunut liikemies. Hän oli syntynyt Lontoossa, isä oli amerikkalainen pankkiiri Paul O’Neill, äiti neljästi naimissa ollut Eva Maria O’Neill, joka oli syntyjään Itävallasta.

Jatkon kannalta oli kiinnostavaa, että Madeleinen ja Chrisin äidit puhuivat äidinkielenään saksaa, jota myös heidän lapsensa osaavat. Myöhemmin asuessaan New Yorkissa Christopher ja Madeleine puhuivat joskus keskenään saksaa välttyäkseen ute­liaiden kuuntelulta.

Chris oli käynyt sisäoppilaitosta Englannissa ja Sveitsissä ja jatkanut opintoja Yhdysvalloissa. Hyväosaisuudestaan huolimatta hän korosti parin vuoden takaisessa Kings Magazine -lehden haastattelussa tehneensä kesätöitä 13-vuotiaasta asti.

– Olen tehnyt töitä rakennuksilla, olen siivonnut kylpyhuoneita ja jynssännyt vessoja.

Madeleine ja Chris tapasivat yhteisten ystävien kautta vuonna 2010. Chris tiesi kohdanneensa kohtalonsa.

”Chris avasi sydämeni. Hän on sielunkumppanini.”

– Tunsin heti, että välillämme on jotain. Hän ei sitä huomannut, Chris kertoi myöhemmin Ruotsin television haastattelussa.

Madeleinen puolelta kyse oli ensin läheisestä ystävyydestä.

– Chris avasi sydämeni. Hän on sielunkumppanini.

Huonoksi ruoanlaittajaksi tunnustautuvaan Madeleineen teki myös vaikutuksen Chrisin valmistama oliiviöljy-valkosipulipasta.

Suhde pysyi jokseenkin salassa alkukesästä 2012 järjestettyihin prinsessa Estellen ristiäisiin saakka. Koska Madeleine ja Chris eivät olleet virallinen pari, tarvittiin kuninkaan erityinen suostumus, että Chris sai osallistua Madeleinen seuralaisena kastetilaisuuteen ja sen jälkeen juhlalounaalle.

Yhdessä yössä Chrisistä tuli maailmankuulu kuninkaallinen poikaystävä.

Pariskunta kihlautui lokakuussa 2012, häitä vietettiin seuraavan vuoden kesäkuun 8. päivä Tukholman Kuninkaanlinnan kirkossa. Prinsessan hääpuku oli Valentinon suunnittelema.

Häiden jälkeen saatiin vielä yllätys, sillä tuore aviomies ei halunnut ottaa vastaan kuninkaallista asemaa, joten hänestä ei tullut prinssiä tai edes herttuaa. Näin hän saattoi jatkaa työssään liike-elämässä, joka on hänelle kaikki kaikessa. Kuninkaallisena tämä ei olisi ollut mahdollista. Hän ei myöskään halunnut Ruotsin kansalaisuutta.

 Madeleinen hääpuku oli Valentinon käsialaa.
Madeleinen hääpuku oli Valentinon käsialaa.

Kolme lasta kruunasivat liiton

Vain kolme kuukautta häiden jälkeen hovi ilmoitti, että Madeleine oli raskaana. Ruotsin prinsessa ja Gotlannin herttuatar Leonore syntyi 20. helmikuuta 2014 New Yorkissa, jossa perhe tuolloin asui.

Perheen molemmat tyttäret on kastettu vanhempiensa hääpäivänä.

Toinen lapsi, prinssi ja Ångermanlandin herttua Nicolas näki päivänvalon Tukholmassa 15. kesäkuuta 2015. Tukholmassa syntyi myös perheen kuopus prinsessa Adrienne 9. maaliskuuta 2018. Adriennen nimitys Blekingen herttuattareksi oli historiallinen, sillä hän on tittelin ensimmäinen haltija. Perheen molemmat tyttäret on kastettu vanhempiensa hääpäivänä 8. kesäkuuta.

Madeleinen lasten kuninkaalliseen asemaan liittyy erikoinen episodi. Madeleinen nimenomaisesta toiveesta hänen kolmesta lapsestaan tuli syntyessään prinssejä ja prinsessoja. Vuonna 2019 kuningas sitten päätti, että Madeleinen ja Carl Philipin lapset poistetaan kuningashuoneen jäsenyydestä. He saivat pitää arvonimensä, mutta käytännössä päätös tarkoitti, ettei heillä ole kuninkaalliseen perheeseen kuuluvia oikeuksia, mutta ei myöskään velvollisuuksia.

Tällöin Madeleine kiitteli Instagram-tilillään päätöstä erityisesti siitä, että sen myötä lapsilla on suurempi mahdollisuus luoda oma elämänsä yksityishenkilöinä.

Lapsilla on kuitenkin edelleen oikeus kruunuun. He ovat kruununperimysjärjestyksessä sijoilla 9, 10 ja 11 tätinsä, enonsa, äitinsä ja serkkujensa jälkeen.

Madeleine, Christopher ja lapset Nicolas, Adrienne ja Leonore osallistuivat vuosi sitten elokuussa prinssi Julianin ristiäisiin Drottningholmin linnan kappelissa.
Madeleine, Christopher ja lapset Nicolas, Adrienne ja Leonore osallistuivat vuosi sitten elokuussa prinssi Julianin ristiäisiin Drottningholmin linnan kappelissa.

Suojattua elämää Floridassa

Madeleine on perheineen elänyt varsin liikkuvaista elämää, sillä yhdeksän avioliittovuoden aikana he ovat asuneet New Yorkissa, Lontoossa, Tukholmassa ja vuodesta 2018 Miamissa, Floridassa. Pinecrestin eksklusiivisella huvila-alueella sijaitsevassa talossa on 600 neliötä ja 15 huonetta.

Ei ole ihan tavallista, että eurooppalaisen kuningashuoneen jäsen asettuu asumaan Yhdysvaltoihin. Tällä hetkellä heitä asuu siellä kaksi: Madeleinen lisäksi Britannian prinssi Harry.

Chris tekee paljon töitä, mutta yrittää viettää mahdollisimman paljon aikaa lastensa ja vaimonsa kanssa. Madeleine elää pienten lasten äitinä ruuhkavuosia, ja lapset ovat hänelle ykkösasia.

Muutaman vuoden takaisessa Mama-lehden haastattelussa prinsessa kertoi avoimesti perhe-elämästään. Valokuvissa usein jörönnäköistä miestään hän kiitteli tunteelliseksi ja pehmeäksi ihmiseksi, jolta hän kysyy neuvoja makuasioissa.

– Chris huomaa yksityiskohdat. Minulla on tapana kysyä häneltä esimerkiksi vaatteistani.

Leonore on lapsista vilkkain, Nicolas rauhallinen ja tunteellinen, häneltä äiti saa usein ihastuneita kommentteja ulkonäöstään. Adrienne on iloinen ja rauhallinen ja seuraa muiden mukana.

Mutta Madeleine kaipaa myös kotimaataan, jossa ovat hänen lapsuudenperheensä ja ystävänsä.

Ruotsista hän kaipaa myös mahdollisuutta viettää enemmän aikaa ulkoilmassa.

– Floridassa on niin kuuma, että ulkona voi olla vain lyhyitä hetkiä. Unelmoin siitä, että lapset saavat taas olla metsässä ja juoksennella ympäriinsä.

Arkisesti päiväkävelyllä. Viisi vuotta sitten perheessä oli kaksi lasta.
Arkisesti päiväkävelyllä. Viisi vuotta sitten perheessä oli kaksi lasta.

Lapset aina etusijalla

Lapset – niin omat kuin vieraat – ovat lähellä Madeleinen sydäntä, ja lasten hyväksi hän on tehnyt töitä koko elämänsä ajan. Hän aloitti äitinsä, kuningatar Silvian perustamassa World Childhood Foundation -järjestössä jo opiskeluaikana. Samaan työpaikkaan hän palasi erottuaan Jonas Bergströmistä. Nykyään hän toimii järjestön erilaisissa projekteissa niin Ruotsissa kuin maailmalla, on järjestön Ruotsin hallituksessa sekä järjestön jakaman Childhood-palkinnon tuomaristossa.

Min Stora Dag on toinen lapsiin keskittyvä säätiö, jossa Madeleine on mukana suojelijana. Säätiö toteuttaa vaikeasti sairaiden lasten toiveita.

Madeleine on halunnut nostaa esiin myös lasten seksuaalista hyväksikäyttöä, jota vastaan hän on kampanjoinut Childhood-järjestön projekteissa. Vuonna 2019 julkaistiin Madeleinen, Karini Gustafson-Teixeiran ja Marie Oskarssonin lastenkirja Stella och hemligheten (Stella ja salaisuus). Kirjan tavoite on vahvistaa lasten tietoisuutta seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja korostaa koskemattomuutta sitä vastaan.

Madeleinen tehtäviin kuuluvat harvakseltaan myös kuninkaalliset velvollisuudet. Tätä ruotsalaiset häneltä edellyttävät, koska hän saa osuutensa verovaroista kuningashuoneelle maksetuista kruunuista.

Viimeksi huhtikuun lopussa hän osallistui kansainvälisesti toimivan ruotsalaisen naisjärjestön SWEA:n maailmankokoukseen kotikonnuillaan Floridassa.

Touhua Madeleinella siis riittää. Ei ihme, että Chris on maininnut lehtihaastattelussa, kuinka häntä järkyttää Madeleineen kohdistunut arvostelu siitä, ettei tämä tee tarpeeksi Ruotsista saamansa korvauksen eteen.

Ratsastus on Madeleinen rakas harrastus, ja innostus on siirtynyt prinsessa Leonorelle. Vanhemmat olivat mukana, kun Leonore tapasi ensimmäistä kertaa poninsa Haidin.
Ratsastus on Madeleinen rakas harrastus, ja innostus on siirtynyt prinsessa Leonorelle. Vanhemmat olivat mukana, kun Leonore tapasi ensimmäistä kertaa poninsa Haidin.

Kuningaspari isännöi juhlia

Kesäkuun 10. päivä Madeleine täyttää 40 ja silloin hän on perheineen taas Ruotsissa. Luvassa on hulppeat kesäjuhlat, joihin kokoontuvat niin sukulaiset kuin ystävätkin. Svensk Damtidningin tietojen mukaan juhlia on suunniteltu kaikessa hiljaisuudessa jo kuukausia kuningatar Silvian johdolla. Juhla huipentuu päivällisiin, joita kuningaspari isännöi. Tiettävästi kuningatar pitää päivänsankarille puheen. Muistamiset Madeleine on pyytänyt osoittamaan Childhood-järjestölle.

Madeleine on nyt siis keski-ikäinen perheenäiti. Vaikuttaa siltä, että hän on löytänyt elämäänsä rauhan ja harmonian ja oppineen arvostamaan elämää poissa salamavaloista. Madeleinen mukaan Yhdysvalloissa asumisen parhaita puolia onkin se, että siellä perhe saa elää jokseenkin tavallista elämää ilman, että joku aina tunnistaa heidät. Ehkä tässä on selitys sille, miksi lasten vapaus ilman kuninkaallisia velvollisuuksia on hänelle nykyään tärkeää.

Koti-Ruotsiin on kuitenkin joka vuosi hyvä tulla: on suuri ilo tavata vanhemmat ja sisarukset perheineen, ja nähdä suuri serkkukatras yhdessä.

Kotimaassa on myös jotain, mitä suuri maailma ei kykene tarjoamaan, luonto. Sinne Madeleine haluaa päästä vapaasti kuljeskelemaan niin pian kuin mahdollista.

Lähteet: Aftonbladet.se, alltforforaldrar.se, hbl.fi, kingmagazine.se, kungahuset.se, mama, royalcentral.co.uk, svenskdam.se ja Wikipedia.

Juttu on julkaistu Anna-lehdessä 22/2022.

X