Kuninkaalliset

Ruotsin hovin vuosi 2020: kaikki juhlat peruttu, Madeleine ei päässyt lainkaan Ruotsiin – muistatko vuoden muut käänteet?

Ruotsin hoville kulunut vuosi 2020 oli eristäytymisen vuosi. Suuri suru oli Madeleinesta, joka ei päässyt perheineen lainkaan Ruotsiin. Koronatartunnat osuivat myös hovin jäseniin, mutta vuosi huipentui iloisiin vauvauutisiin ja toivoon paremmasta.

Teksti:
Marja-Terttu Yli-Sirniö
Kuvat:
Mv Photos, Aop

Madeleinen perhe elää nyt Yhdysvalloissa. Kuva elokuulta Kaliforniasta.

Ruotsin hoville kulunut vuosi 2020 oli eristäytymisen vuosi. Suuri suru oli Madeleinesta, joka ei päässyt perheineen lainkaan Ruotsiin. Koronatartunnat osuivat myös hovin jäseniin, mutta vuosi huipentui iloisiin vauvauutisiin ja toivoon paremmasta.

Kuninkaan puhe kuullaan Ruotsissa perinteisesti joulupäivänä. Kun kuningas Kaarle Kustaa vuosi sitten sanoi puheessaan, että alkamassa oleva vuosikymmen on vielä kirjoittamaton lehti ja edessä olisi haasteita niin Ruotsissa kuin maailmalla, hän tuskin edes aavisti, mitä oli tulossa. Tuli koronavirus, jonka vuoksi mennyt vuosi on ollut monin tavoin poikkeuksellinen.

Ruotsin kuninkaallista vuodenkiertoa rytmittävät säännöllisesti toistuvat merkkipäivät ja juhlat, mutta tänä vuonna esimerkiksi kruununprinsessa Victorian maaliskuiset nimipäivät ja kuninkaan vapunaattona vietettävät syntymäpäiväjuhlallisuudet jouduttiin perumaan koronapandemian vuoksi. Heinäkuussa myös Victorian Sollidenin linnan puistossa perinteikkäästi juhlitut syntymäpäivät vietettiin etäyhteyksin.

Syyskuussa peruttiin sekä Nobel-palkintojen jako että näyttävät juhlaillalliset, joiden pukuloisto on aina loppuvuoden seurattu uutinen.

Ulkomaanmatkat ovat keskeinen osa kuninkaallisten työsarkaa, mutta tänä vuonna nekin on pääosin peruttu. Esimerkiksi toukokuulle suunniteltu Norjan kruununprinssi Haakonin ja kruununprinsessa Mette-Maritin virallinen vierailu Ruotsiin toteutettiin lopulta sekin etä­yhteyksin.

Hiljaista elämää Stenhammarin linnassa

Maaliskuun lopulla kuningas ja kuningatar Silvia muuttivat Stenhammarin linnaan ja Tukholman kuninkaallinen linna suljettiin yleisöltä. Ikänsä puolesta covid19-taudin riskiryhmään kuuluva kuningaspari vietti Stenhammarissa eristyksissä koko kevään ja jatkoi työntekoa etäyhteyksin.

– He viettävät hyvin hiljaista elämää. Mukana ovat kuninkaan sisar, prinsessa Birgitta sekä kuninkaan adjutantti, kertoi hovin tiedotuspäällikkö Margareta Thorgren keväällä Expressen-lehdelle.

Ruotsin kuningatar Silvia ja kuningas Kaarle Kustaa
Kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia viettävät aikaansa nyt Stenhammarin linnassa.

Victoria ja prinssi Daniel sekä prinssi Carl Philip ja prinsessa Sofia ovat jatkaneet työntekoa vuoroin tapaamalla ihmisiä, vuoroin etäyhteyksin. Erityisesti tunnollinen Victoria halusi keväällä päättäväisesti jatkaa työntekoa entiseen malliin. Hän sai tästä kritiikkiä, koska Daniel kuuluu riskiryhmään yksitoista vuotta sitten tehdyn munuaissiirtoleikkauksen vuoksi.

Kaikista varotoimenpiteistä huolimatta Carl Philip ja Sofia saivat loppusyksyllä korona­viruksen ja jäivät välittömästi karanteeniin.

Kaarle Kustaa ja Silvia kannustivat kansalaisia

Ruotsin kuningashuone on pitänyt koronavuoden aikana tärkeimpänä tehtävänään tukea kansalaisia ja kannustaa näitä jaksamaan ja selviämään poikkeusoloissa. Palmusunnuntaina, viikkoa ennen pääsiäistä, kuningas piti kansalle puheen Stenhammarin linnasta. Hän kiitti ennen kaikkea terveydenhuoltoalan työntekijöitä heidän elintärkeästä työstään pandemian aikana.

– Matka on pitkä ja hankala. Mutta lopulta valo voittaa pi­meyden, ja voimme taas tuntea toivoa, kuningas sanoi.

– Yhden asian olen oppinut: olipa kriisi kuinka syvä tai pitkä, se päättyy lopulta.

Kuningatar Silvia puolestaan kirjoitti toukokuussa avoimen kirjeen Ruotsin vanhuksille, näiden omaisille ja vanhusten kanssa työskenteleville. Silvia viittasi omaan kokemukseensa muistisairaan läheisenä – hänen äidillään oli Alzheimerin tauti – ja sanoi ajattelevansa muistisairaita, jotka ovat koronapandemian vuoksi erityisen haavoittuvassa asemassa.

– Puhelinkeskustelut, tekstiviestit tai kirjeet eivät korvaa halausta tai lämpöisen käden kosketusta väsyneellä olkapäällä, Silvia kirjoitti hovin kotisivuilla julkaistussa kirjeessä.

– Ajatukseni ovat luonanne.

Lue myös Seuran artikkeli: Ruotsin kuningatar Silvian vahva rooli on antanut aikaa omien lasten perhe-elämälle – ”Minulla on brasilialainen sydän, saksalainen järki ja ruotsalainen sielu”

Victorian toive: huolenpitoa ja huomaavaisuutta

Heinäkuussa syntymäpäivänsä kunniaksi lähettämässään videotervehdyksessä myös Victoria muistutti kansalaisia siitä, että pandemian vuoksi on löydettävä uusia tapoja juhlia sekä tavata sukulaisia ja ystäviä. Samalla hän kannusti ihmisiä jaksamaan rajoituksia.

– Jos saan syntymäpäivälahjaksi toivoa yhden asian, toivon, että sinnittelemme ja kestämme yhdessä tämän ajan ja pidämme etäisyydet.

– Tulee uusia kesiä ja toivottavasti uusia syntymäpäiviä, mutta tuskin koskaan nykyistä tärkeämpää tilaisuutta osoittaa toinen toisillemme huolenpitoa ja huomaavaisuutta.

prinsessa Victoria, Daniel, Estelle ja Oscar
Kruununprinsessa Victoria perheineen toivotti hyvää adventtia Hagan linnasta.

Madeleine kaipasi Ruotsiin

Yksi pandemiavuoden kuninkaallista perhettä koskettava poikkeus on ollut se, että Floridassa asuva prinsessa Madeleine ei ole koko vuonna päässyt Ruotsiin.

Pääsiäisen alla Madeleine perheineen osallistui etänä muun kuningasperheen kanssa pääsiäistervehdykseen, joka lähetettiin ruotsalaisille verkon kautta. Kesällä Madeleinen perhe ei voinut tulla Ruotsiin perinteiseen tapaan viettämään kesälomaa. Itse asiassa Madeleine on käynyt kotimaassaan viimeksi joulukuussa vuosi sitten ja ikävöi kovasti vanhempiaan ja sisaruksiaan sekä näiden lapsia.

Svensk Damtidning -lehden mukaan erityisen ikävä Madeleinella on sisarentytärtään Estelleä, johon hänellä on spesiaalisuhde: molemmat ovat into­himoisia ratsastajia ja hevos­harrastajia.

prinsessa Madeleine perheineen
Prinsessa Madeleinen perhe lähetti pääsiäistoivotuksensa Instagramissa.

Iloisia vauvauutisia

Hovin vuoden ihanin uutinen kuultiin viime viikolla, kun Carl Philip ja Sofia ilmoittivat Instagram-tilillään odottavansa kolmatta lastaan. Prinssit Alexander, 4, ja Gabriel, 3, saavat pikkusisaruksen maalis-huhtikuun vaihteessa.

Lue myös: Prinssi Carl Philip ja prinsessa Sofia odottavat kolmatta lastaan – kuningashuone julkaisi onnellisesta parista herkän yhteiskuvan

Tämän erikoisen vuoden päätteeksi myös joulua vietettiin nyt poikkeuksellisesti, eikä kuninkaallinen perhe Ruotsissa kokoontunut perinteisesti yhteiseen joulunviettoon. Madeleine pysyi perheineen jouluna Floridassa. Kuningatar Silvia vietti 77-vuotissyntymäpäiväänsä 23. joulukuuta kaksin Kaarle Kustaan kanssa.

Tänä jouluna kuningas Kaarle Kustaa piti perinteisen joulupuheensa, jossa hän kannusti kansalaisia jaksamaan vielä jonkin aikaa poikkeusoloja.

– Meillä kaikilla on vastuu. Kahden metrin etäisyys voi pelastaa ihmishenkiä. Mutta sen voi tehdä myös kahden minuutin puhelu. Nykyisessä tilanteessa meidän on oltava sekä vastuullisia kansalaisia että huolta pitäviä lähimmäisiä, kuningas sanoi ja kiitti kaikkia, jotka työkseen kamppailevat koronaa vastaan.

Jos elämä voisi ensi vuonna pikkuhiljaa palata normaaliksi.

X