Kuninkaalliset

Tanskan prinssi Henrik on kuollut – kuningatar Margareeta puolusti kohuja aiheuttanutta miestään loppuun asti

Kuningatar Margareeta II:n puoliso prinssi Henrik on kuollut, kerrotaan Tanskan kuningashuoneen verkkosivuilla. Prinssi kuoli rauhallisesti myöhään tiistai-iltana Fredensborgin linnassa. Hän oli kuollessaan 83-vuotias.

Teksti:
Hilppa Alanko, Mirva Saukkola
Kuvat:
Mvphotos

Kuningatar Margareeta pysyi prinssi Henrikin rinnalla loppuun saakka.

Kuningatar Margareeta II:n puoliso prinssi Henrik on kuollut, kerrotaan Tanskan kuningashuoneen verkkosivuilla. Prinssi kuoli rauhallisesti myöhään tiistai-iltana Fredensborgin linnassa. Hän oli kuollessaan 83-vuotias.

Prinssi Henrik oli kärsinyt alkuvuodesta 2018 keuhkoinfektiosta ja hänellä todettiin keuhkoissa kasvain. Se oli kuitenkin hyvänlaatuinen. Viime vuoden syyskuussa Tanskan hovista tiedotettiin, että Henrikillä on diagnostisoitu dementia ja että tila etenee paljon ennakoitua nopeammin.

Ei halunnut tulla haudatuksi vaimonsa viereen

Kesällä 2017 Tanskan hovi kertoi, että prinssi Henrik oli ilmaissut, ettei halua tulla haudatuksi puolisonsa, kuningatar Margareeta II:n viereen. Syy on tiettävästi se, että pelkkä prinssin titteli ei riittänyt Henrikille. Hän toivoi, että naimakauppa olisi tehnyt hänestä kuninkaan.

Kuningatar kommentoi asiaa kärsivällisesti ilmoittamalla, että ymmärtää prinssin kannan. Margareeta aikoo sitten aikanaan asettua taiteilijaprofessori Bjørn Nørgaardin suunnittelemaan lasisarkofagiin lopulliseen lepoon.

Kuningatar Margareeta pysyi miehensä rinnalla viimeiseen asti

Margareeta avioitui 50 vuotta sitten ranskalaisen diplomaatin, kreivi Henri de Laborde de Monpezat´n kanssa. Pari kohtasi Lontoossa kruununprinsessan opiskellessa Englannissa.

Vihkivaloista asti puoliso on ollut tunnettu prinssi Henrikinä. Liittoa siunattiin pian kahdella poikalapsella: kruununprinssi Frederikillä ja prinssi Joachimilla.

Viime vuosina Henrik hätkähdytti kansaa edesottamuksillaan. Hän ei esimerkiksi osallistunut kuningattaren 75-vuotisjuhlille vuonna 2015. Prinssin poissaoloa perusteltiin terveysongelmilla, mutta paparazzit yllättivät miehen Venetsiasta pitämässä hauskaa ystäviensä kanssa.

Margareeta suhtautui julkisuudessa kärsivällisesti miehensä edesottamuksiin, vaikka kansaa ne tuntuivat kuohuttavan. Hän oli yhdessä lastensa kanssa puolisonsa rinnalla myös tämän nukkuessa pois.

X