Ihmiset ja suhteet

Muotisuunnittelija Mert Otsamo löysi itselleen äitihahmon yllättävästä paikasta – sitten roolit vaihtuivat

Mert Otsamo osallistui 15 vuotta sitten tosi-tv-kilpailuun. Sen jälkeen hänen uransa muotisuunnittelijana lähti lentoon.

Teksti:
Riikka Heinonen
Kuvat:
Mert Otsamon kotialbumi, Otavamedia

Irja Harjula (vas.), Mert Otsamo ja malli Kirsi Pyrhönen valmistautumassa muotinäytökseen.

Mert Otsamo osallistui 15 vuotta sitten tosi-tv-kilpailuun. Sen jälkeen hänen uransa muotisuunnittelijana lähti lentoon.

“Tämän kuvan ottamisen aikoihin, vuonna 2019, olin juuri saanut Postin taidepalkinnon ja sain suunnitella kaksi postimerkkiä. Tuo saamani tunnustus on ollut yksi urani kohokohdista.

Postimerkkien julkaisun yhteydessä järjestettiin muotinäytös, jossa esittelin uutta mallistoani. Mukana näytöksessä olivat myös iltapuvut, jotka olin piirtänyt postimerkkeihin.

Näytöksessä mallina toimi hyvä ystäväni Kirsi Pyrhönen. Näytöspäivänä otetussa kuvassa on myös Irja Harjula, joka on ollut jo vuosien ajan tukipilarini, mentorini ja äitihahmoni.

Kuvassa teemme viime hetken viilauksia ennen näytöksen alkamista: puemme mallia ja tarkastamme, miten puku istuu. Kuvan otti Kanerva Mantila.

Mert Otsamo ja Irja Harjula ystävystyivät tosi-tv-ohjelmassa.
Mert Otsamo ja Irja Harjula ystävystyivät tosi-tv-ohjelmassa. © Mert Otsamon kotialbumi

Tapasin Irjan viisitoista vuotta sitten, kun kilpailin Muodin huipulle -ohjelmassa. Irja oli neuvomassa meitä kilpailijoita, miten kuvauksiin hankittuja ompelukoneita käytetään. Olin vasta 18-vuotias, ja Irja opetti minulle kädestä pitäen lähes kaiken ompelemisesta.

Hänestä tuli yksi läheisimmistä ystävistäni. Saan häneltä vieläkin oppeja, mutta nykyään minäkin pystyn opettamaan hänelle uusia ompelutekniikoita. Olemme myös matkustelleet ja viettäneet paljon aikaa yhdessä.

Irja on ollut auttamassa minua urani huippuhetkillä ja tukenut, kun minulla on ollut vaikeaa. On äärimmäisen tärkeää, että rinnalla on ihmisiä, joihin voi luottaa ja tarpeen tullen nojata.

Olen aina ollut kiinnostunut muodista, mutta nuorena en uskaltanut kuvitella, että minusta tulisi vaatesuunnittelija. Ajattelin ryhtyväni taidemaalariksi, sillä kannoin piirustuslehtiötä mukanani jo nelivuotiaana ja piirsin jatkuvasti.

Vaatesuunnittelussa minua kiehtoo sen haastavuus ja se, että ala on jatkuvassa muutoksessa. Muotisuunnittelijana olen kuin lapsi karkkikaupassa ja innostun uusista asioista jatkuvasti.

Suunnittelutyylini on kuvanoton jälkeen kehittynyt ja muuttunut hienostuneemmaksi. Näen suunnittelemani vaatteet kolmiulotteisina. Ne ovat kuin veistoksia.”

Mert Otsamo, 33, on vakiotuomarina Muodin huipulle -ohjelmassa. Tekeillä on myös katuvaatemallisto Muumille.


Juttu on julkaistu Anna-lehdessä 6/2024.


X