Ihmiset ja suhteet

Solsidan-tähti Josephine Bornebusch: Elokuvan ohjaaminen oli vähän kuin synnytys

Ensimmäistä kertaa ohjaajana kyntensä näyttäneen Josephine Bornebuschin ohjaama koko perheen elokuva Lasse-Maijan etsivätoimisto: Ensimmäinen arvoitus saa ensi-iltansa tällä viikolla. Vaikka ruotsalaisnäyttelijän työrepertuaari kasvaa, Solsidan vaikuttaa yhä taustalla – mutta miten?

Teksti:
Maija Kajanto
Kuvat:
Robert Fröberg

Solsidan-tähti Josephine Bornebusch näytti kyntensä myös ohjaajana.

Ensimmäistä kertaa ohjaajana kyntensä näyttäneen Josephine Bornebuschin ohjaama koko perheen elokuva Lasse-Maijan etsivätoimisto: Ensimmäinen arvoitus saa ensi-iltansa tällä viikolla. Vaikka ruotsalaisnäyttelijän työrepertuaari kasvaa, Solsidan vaikuttaa yhä taustalla – mutta miten?

Josephine Bornebusch hymyilee iloisesti, vaikka aamupäivä on sisältänyt lentomatkan Helsinkiin, kuvaussession sekä kymmenkunta haastattelua.

– Ei haittaa! Rakastan tästä projektista puhumista – ja aviomieheni on jo kyllästynyt kuulemaan siitä, Josephine Bornebusch nauraa.

Helsinkiin näyttelijän toi hänen ensimmäinen ohjaajantyönsä. Ruotsalaiseen lastenkirjasarjaan pohjaava Lasse-Maijan etsivätoimisto: Ensimmäinen arvoitus on koko perheen elokuva, jossa näyttelijänä ja kirjailijana kunnostautunut Bornebusch pääsi nousemaan ohjaajan tuolille. Suomessa elokuva pyörii myös suomeksi puhuttuna versiona.

– Kun kuulin, että elokuva puhutaan suomeksi, hengitykseni salpautui – ajattelin, että miten mahtavaa! Toivoin, että leffa lähtisi maailmalle, Bornebusch hehkuttaa.

Seuraako Mickan mukana?

Suomalaisille katsojille Josephine Bornebusch on tuttu komedioista Tervetuloa Ruotsiin! ja Solsidan. Erityisesti rooli Solsidanin Mikaela Schillerinä on ollut Bornebuschin uralle leimaa antava.

– Joskus tunnen olevani maineeni vanki. Jokaisessa haastattelussa ihmiset kysyvät jotakin Solsidanista. Mutta en minä pahastu siitä – se kuuluu tähän työhön. Olen tehnyt töitä näiden ihmisten kanssa kahdeksan vuotta, joten totta kai se on ollut iso rooli.

Solsidan avasi myös ovet tuotantoyhtiöihin; televisiomenestyksen siivittämänä Bornebuschin on ollut helpompaa tarjota töitään ja osaamistaan alalla. Huippurooli ei kuitenkaan unohdu, vaan Mickan elää käytännöllisesti katsoen omaa elämäänsä. Josephine Bornebuschille on muun muassa kommentoitu, kuinka hän on upea Mickanin roolissa, koska on itsekin yläluokkainen.

– No en todellakaan ole! Mutta, jos ihmiset ajattelevat näin, senhän täytyy tarkoittaa, että olen tosi hyvä näyttelijä, Bornebusch naurahtaa.

Elokuvaa synnyttämässä

Kahden lapsen äitinä Josephine Bornebusch tunnustaa pilke silmäkulmassa, että elokuvan maailmaan saattamisessa on paljon samaa kuin lapsen synnyttämisessä.

– Elokuvan ”synnytys” kesti kolme kuukautta: sinä aikana saimme kuvaukset pakettiin. Se oli hektistä, mutta olin valmistautunut siihen. Ja sitten, kun kuvaukset päättyivät ja synnytys oli ohitse, minun pitikin äkkiä ruveta ”kasvattamaan” lasta. Editoimisessa, äänitöissä ja jälkikäsittelyssä olikin valtava homma.

Kuten synnytyksessä, lopputulos on kuitenkin kaiken vaivan arvoinen.

– Tämä on ollut todella kiva projekti. Toivoisin, että tämä voisi olla leffa, josta perheen lasten lisäksi myös aikuiset nauttisivat.

 

Lasse-Maijan etsivätoimisto: Ensimmäinen arvoitus -elokuvan ensi-ilta Finnkinolla 10.8.2018.

X