Ihmiset

Jenni Haukio sai vaikuttavan palkinnon – myönnetään vain ”Ukko-Pekan” henkeä toteuttaneille

P. E. Svinhufvudin muistosäätiön vuoden 2023 kirjallisuuspalkinto on myönnetty tohtori Jenni Haukiolle.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
Tommi Tuomi, OM-arkisto

Tohtori Jenni Haukio palkittiin kirjastaan.

P. E. Svinhufvudin muistosäätiön vuoden 2023 kirjallisuuspalkinto on myönnetty tohtori Jenni Haukiolle.

P. E. Svinhufvudin muistosäätiö on myöntänyt vuoden 2023 kirjallisuuspalkinnon tohtori Jenni Haukiolle. Palkinto myönnetään teoksesta Sinun tähtesi täällä. Vuodet tasavallan presidentin puolisona.

Säätiö on jakanut vuodesta 1973 palkinnon teokselle, jonka arvelee kirjoitetun ”Ukko-Pekan” hengessä. Tällä viitataan maamme kolmantena presidenttinä vuosina 1931–1937 toimineen P. E. Svinhufvudin lempinimeen.

Muistosäätiön tiedotteessa Haukion kirjaa kuvaillaan teokseksi, joka käsittelee huolella ja eri näkökulmista presidentin puolison asemaa ja presidentti-instituutiota, siihen liittyviä erilaisia ennakko-odotuksia ja jopa väärinkäsityksiä.

”Tekijä avaa ymmärrettävällä tavalla ja omakohtaisesti, miten nimenomaan hän on ymmärtänyt tehtävänsä osana presidentti-instituutiota”, tiedotteessa sanotaan.

Tiedotteessa mainitaan myös presidentin puolison roolin vaativuus ja kokonaisvaltaisuus. Rooli on kuitenkin myös etuoikeus, kunniapaikka, kuten Haukio itse on tuonut esiin kirjassaan.

Palvelus isänmaalle ja kansalle

Ennen Sauli Niinistön valintaa presidentiksi Jenni Haukio työskenteli kokoomuksen viestintäpäällikkönä. Hän oli 34-vuotias valtiotieteiden maisteri, kun hänen puolisonsa valittiin presidentin virkaan kohta 12 vuotta sitten.

Jenni Haukio on halunnut toteuttaa tehtäväänsä presidentin puolisona edeltäjiensä tapoja kunnioittaen. Toisaalta hän on tuonut rooliin myös uutta jatkaessaan työelämässä ja toimiessaan Turun kirjamessujen ohjelmajohtajana.

Pikkuparlamentissa järjestetyssä palkitsemistilaisuudessa tohtori Kati Katajisto totesi, että presidentin puolison rooli on palvelus isänmaalle, valtiolle ja koko kansalle. Puolison tehtävänä on edustaa presidenttipuolison rinnalla niin kansainväliselle yleisölle kuin eri yhteisöille ja yleisöille kotimaassa.

Kyse on uniikista, julkisesta roolista valtiollisten ja ei-valtiollisten roolien välimaastossa, säätiön tiedotteessa sanotaan. Jo siksi on tärkeää, että puoliso jättää omasta ajastaan kirjalliset jäljet, jotka voivat toimia oppaana ja siltana presidentti-instituutioon ja historiaan.

Presidentti Sauli Niinistö ja tohtori Jenni Haukio vuoden 2023 Linnan juhlissa.

Presidentin puolisolle ei ole määritelty virallista roolia

Yksi iso osa presidentin puolison roolia on edustaminen presidentin rinnalla. Se perustuu vapaaehtoisuuteen, eikä presidentin puolisolle ole määritelty virallista roolia. Puoliso ei ole työsuhteessa presidentin kansliaan eikä nauti työsuhteen etuja.

Siten esimerkiksi edustusasut tulee hankkia ja maksaa itse.

”Tosiasia oli, ettei minulla keväällä 2012 ollut valmiina juuri mitään edustustilaisuuksissa edellytettävästä asuvalikoimasta”, Haukio kertoo kirjassaan.

Haukio myös paljastaa kirjassaan, että muutto Mäntyniemeen oli suurin arkielämän muutos, jonka hänen puolisonsa Sauli Niinistön presidentinvirka toi vuonna 2012 tullessaan. 

”Ensimmäiseen pariin vuoteen en puhunutkaan Mäntyniemestä ’kotina’, vaan kotiin lähdettiin aina silloin, kun suuntana oli oma talomme Laaksolahdessa”, Haukio kirjoittaa.

X