Julkkikset

101-vuotiaan lotan runo herkisti Jenni Haukion – nämä viisaat säkeet olivat Haukiolle henkilökohtaisen erityisiä

Vuoden Lotta Alli Korva lausui Linnan juhlissa kauniin runon, joka oli tohtori Jenni Haukiolle hyvin tuttu.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Tommi Tuomi

Alli Korva ja Jenni Haukio ovat molemmat runojen ystäviä.

Vuoden Lotta Alli Korva lausui Linnan juhlissa kauniin runon, joka oli tohtori Jenni Haukiolle hyvin tuttu.

Vuoden Lotta Alli Korva, 101, lausui Linnan juhlissa runon, joka herkisti tohtori Jenni Haukion.

Haukio pyysi Linnan Keltaisen salin kahvikeskusteluja hiljentymään kilisyttämällä lasia, ja tämä jälkeen runonlausuntaa harrastava Alli lausui seisten Sirkka Seljan (1920–2017) runon Älä tätä päivää sure.

”Älä tätä päivää sure.

Päivä on pian illassa,

ja aamu koittaa.

Huomenna tulevat uudet ihmiset,

uudet kukat vainioille,

uusi ruoho ruohiintuneiden ketojen ylle”

,kuuluivat runon ensimmäiset säkeet. Runo oli sattumoisin sama, jonka runoilijanakin ansioitunut Haukio on itse poiminut toimittamaansa Katso pohjoista taivasta -runoantologiaan (Otava 2017), joka on rakkaudentunnustus suomalaiselle runoudelle.

Kamerat kuvasivat samaan aikaan runoa lausuvaa lottaa sekä kimmeltäväsilmäistä Jenni Haukiota. Voimanaisia yhdistää rakas runoharrastus sekä erityisen läheinen suhde lottatoimintaan.

– Rohkaiseva viesti, toivoa herättävä, Jenni Haukio kommentoi runoa Allille hänen esiintymisensä jälkeen.

Alli toimi sotien jälkeen ihailtuna ja arvostettuna opettajana

Alli Korva valittiin vuoden Lotaksi toukokuussa Lotanpäivänä. Tänä vuonna valinnassa painotettiin lottatyössä ansioitumisen lisäksi sivistyksen eteen tehtyä työtä. Sotien jälkeen Alli Korva valmistui opettajaseminaarista opettajaksi ja toimi opettajana sekä myöhemmin myös johtajaopettajana Rovaniemellä.

Alli Korva oli ihailtu ja arvostettu opettaja, joka opetti oppiaineiden lisäksi elämää ja sielun sivistystä. Hän oli opettajana ja rehtorina sydämellinen, maanläheinen, helposti lähestyttävä, lapsia ja luontoa rakastava.

”Nimeämällä Alli Korvan Vuoden Lotaksi, me haluamme muistuttaa lottien arjen neuvokkuudesta, kauniista käytöksestä sekä koulutuksen arvostamisesta. Alli Korvan ja muiden lottien asenteella selvittiin ja selvitään jatkossakin vaikeistakin haasteista”, kertoi Lotta Svärd Säätiön toiminnanjohtaja Anne Nurminen toukokuussa

X