Julkkikset

Jenni Haukio säkenöi Linnan juhlissa uusiopuvussa – tältä tuttu puku näytti aiemmin

Jenni Haukion iltapuku on tuttu 13 vuoden takaa. Katso, miltä upea asu näytti aiemmin.

Teksti:
Annan toimitus
Kuvat:
Tommi Tuomi, Liisa Valonen, Lehtikuva, Kristiina Kurronen, Mirva Kakko, Juhani Kandell/Tasavallan Presidentin Kanslia, Om-Arkisto

Presidentti Sauli Niinistö ja tohtori Jenni Haukio vuoden 2023 Linnan juhlissa.

Jenni Haukion iltapuku on tuttu 13 vuoden takaa. Katso, miltä upea asu näytti aiemmin.

Tasavallan presidentin puoliso, tohtori Jenni Haukio edustaa tänä vuonna Linnan juhlissa samassa iltapuvussa kuin vuonna 2010. Se modifioitiin täksi vuodeksi uusiokäyttöön yhteistyössä mallimestari Karina Vainion kanssa. Puku-uudistuksen lähtökohtana oli valtiollisten kunniamerkkien arvokas ja etiketin mukainen kantaminen.

– Vaatteet on tarkoitettu sitä varten, että niitä voi käyttää monta kertaa, Jenni Haukio kertoi medialle juuri ennen juhlien alkua.

Ylen haastattelussa presidenttiparilta kysyttiin tuntemuksia siitä, että he isännöivät Linnan juhlia nyt viimeistä kertaa.

– Syvää kiitollisuutta ja iloa siitä, että on saanut tällaiselta näköalapaikalta palvella maata, Jenni Haukio kuvaili tunteitaan.

Vanhaa pukua uudistettiin niin, että se mahdollistaa valtiollisten kunniamerkkien arvokkaan ja etiketin mukaisen kantamisen.

Vuoden 2010 puvun yläosaa on muokattu lisäämällä pukuun hihat. Aiemmin se oli yksiolkaiminen.

Vuonna 2010 Jennin mustakuvioinen asu erottui monien yksiväristen pukujen joukosta. Puvun vyötärön leikkaus korosti kauniisti Jennin vyötäröä.

Muistatko vielä Jenni Haukion aiempien vuosien asut?

2009: Laskostettu ruskea puku

Vuonna 2009 Jenni Haukio edusti Linnan juhlissa ruskeassa olkaimettomassa puvussa, jonka etuosa oli laskostettu.

2011: Satiinia ja kultakirjailua

Vuonna 2011 Jenni edusti Linnan juhlissa liilassa, olkaimettomassa satiinipuvussa. Puvussa huomiota herättivät rintamusta koristavat kultakirjailut.

2012: Sinivalkoinen iltapuku

Vuonna 2012 Jenni emännöi Linnan juhlia ensimmäistä kertaa presidentin puolisona. Hän valitsi ylleen Ivana Helsinki -merkistä tunnetun Paola Suhosen uniikkiin muotiluomuksen. Satiinikankaan Maakuntakukat-kuosissa komeilivat Suomen maakuntien kukat.

2013: Moderni ja rohkea asuvalinta

Vuonna 2013 Presidentinlinna oli itsenäisyyspäivän aikaan peruskorjauksessa, ja vastaanotto järjestettiin Tampere-talossa. Kyseisenä vuonna Linnan juhlien tyyli sai olla hieman tavallista rennompi. Jenni pukeutui Sari Nordströmin suunnittelemaan polvipituiseen, moderniin ja rohkeaan kiiltäväpintaiseen yksiolkaimiseen kotelomekkoon.

2014: Herkästi taivaansinisessä

Vuonna 2014 Jennin tyyli Linnan juhlissa oli raikas, herkkä ja hillitty. Taivaansininen mekko oli suunnittelija Sari Nordströmin käsialaa niin kuin aiemmankin vuoden mekko.

2015: Rohkea värivalinta

Vuonna 2015 Jenni Haukio puki ylleen Sari Nordströmin pitsikoristeisen silkkiluomuksen. Fuksia oli rohkea värivalinta, joka sopi Jennille täydellisesti.

2016: Klassinen iltapuku

Myös vuonna 2016 Jennin yllä nähtiin Sari Nordströmin suunnittelema iltapuku. Voimakkaan liilan, puhdaslinjaisen, klassisen iltapuvun materiaalit olivat shantung-silkki ja pitsi. Koruina Jennillä oli kultaseppämestari Mika Tarkkasen Suomen itsenäisyyden juhlavuoden 2017 Monument-korusarjaan kuuluvat kaulakoru ja rintakoru, joiden inspiraationa on toiminut Sibelius-monumentti.

2017: Moderni raskausjuhlatyyli

Vuonna 2017 vauvaa odottava Jenni Haukio yllätti smaragdinvihreässä, vatsan kohdalta väljässä iltapuvussa. Suomen 100-vuotisjuhliin Jennin puvun suunnitteli Vuoden nuori suunnittelija Heidi Karjalainen, maisteriopiskelija Aalto-yliopistossa. Kädessä Jennillä oli näyttävä, floristimestari Pirjo Kopin suunnittelema ja toteuttama kieloista tehty koriste.

2018: Luontoa kunnioittaen

Jenni Haukion puvut olivat aiempina vuosina olleet väriltään voimakkaita. Rouva Jenni Haukio pukeutui vuoden 2018 itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla Aalto-yliopistossa tehtyyn, hyvin vaaleaan iltapukuun. Näyttävä ja laadukas puku on tehty 100-prosenttisesta koivusta. 

2019: Tuunattu asu

Vuonna 2019 Jenni valitsi ylleen saman puvun, mikä hänellä oli ollut yllään vuonna 2015. Vanhaa pukua oli tuunattu ja siihen oli lisätty pitsihihat.

2020: Yönsinistä ja mustaa

Yleensä Jenni Haukion puvut julkistetaan suunnittelijatietoineen. Poikkeusvuonna 2020 Jenni Haukio ei halunnut kohdistaa asuunsa erityistä huomiota, joten siitä ei kerrottu mitään erityistä, kuten suunnittelijaa. Vuoden pukukoodina oli tumma puku, joka sallii lyhyemmän helman.

2021: Juhlapusero ja hame

Myös vuonna 2021 presidenttipari noudatti tumman puvun pukukoodia, joka oli ehditty ilmoittaa myös kutsuvieraille ennen Linnan juhlien perumista. Tänäkään vuonna asun suunnittelijaa ei kerrottu julki.

Vuosi 2022: Siniharmaa, pitsein koristeltu silkkipuku

Jenni Haukio pukeutui vuoden 2022 Linnan juhliin siniharmaaseen mittatilaustyönä kotimaassa valmistettuun juhlapukuun. Puku oli tehty silkistä ja pitsistä.

Jenni Haukio oli aiemmin käyttänyt pukua vuonna 2019 Japanin keisarin kruunajaisissa. Sen jälkeen puvun hihoja oli muokattu.

X