Pekka Haavisto tunnetaan työhulluna.
Pekka Haavisto tunnetaan työhulluna.
Ihmiset

Kotiliesi: Pekka Haavisto nostaa esiin yhden puhelun Afganistanista – ”Täällä on kaksi päivää motissa ollut bussi täynnä lapsia, nuorin on kaksiviikkoinen”

Ulkoministeri Pekka Haavisto kertaa Kotilieden haastattelussa Afganistanin intensiivistä evakuointia. Nuo 10 päivää Pekka eli kuin Netflix-sarjassa.
Teksti: Tiina Torikka

Ulkoministeri Pekka Haavisto istui Afganistanin evakuoinnin aikaan kytkettynä kännykkään ja soitteli kontakteilleen Euroopassa, Qatarissa, Turkissa, Yhdysvalloissa ja Venäjällä. Kotilieden haastattelussa Pekka Haavisto kertaa 13. elokuuta tiivistynyttä tapahtumavyyhtiä, joka jätti tulevina päivinä valot lähes ympärivuorokautisesti päälle ministeriön ikkunoihin.

Afganistanista pelastettiin lopulta 414 Suomen kansalaista, Suomelle työskennellyttä afgaania ja koko joukko irlantilaisia, islantilaisia ja amerikkalaisia. Pekka Haavisto sai toimistaan suitsutusta, mutta vain hieman aiemmin oli konnan roolissa perustuslakivaliokunnan tutkittavana al-Hol-kotiutuksiin liittyen.

– Jos alkaa pelokkaaksi tai varovaiseksi sillä tavalla, ettei uskalla toimia, se voi johtaa ihmishenkien menetykseen. Ministerin kuuluu toimia Suomen kansalaisten hyväksi, on julkinen mielipide kulloinkin mitä mieltä hyvänsä, ulkoministeri sanoo Kotilieden haastattelussa.

– Ministeri ottaa vastuun siitä, miten lähdetään toimimaan, ja oma kokemukseni on, että kun sitä vauhtia antaa, ihmiset lähtevät hommiin.

Afganistanin evakuoinnista Pekka Haavisto nostaa esiin yhden puhelun.

– Täytyy sanoa, että niistä tulee ikimuistoisia aamuja, kun herää aamuseitsemältä puheluun, jossa kysytään: Olisiko sinulla mitään yhteyksiä Talebaniin? Täällä on kaksi päivää motissa ollut bussi täynnä lapsia, nuorin on kaksiviikkoinen.

Paavo Lipponen pyöritteli päätään Pekka Haavistolle

Pekka on matkustellut maailmalla nuoresta pojasta. Kotiliesi kertoo myös ympäristöministerivuosien liftausreissusta Kolumbiaan. Sille tuolloinen pääministeri Paavo Lipponen pyöritteli päätään, kuinka Pekka kertoi jättäneensä rinkkansa ventovieraiden vahdittavaksi.

Kolmen vuoden takaisella interraililla Pekka etsi alle 30 euron Airbnb-asuntoja. Vaikka ministeriys ei merkitse Pekalle loistohotellimatkoja, ikä kuitenkin vaikuttaa maailmanvalloitukseen.

– Ikääntymisen kyllä huomasi. Kun saavuin kuukauden reissun jälkeen kotiin, oli sellainen olo, että huh huh.

Vaikeiden hetkien käsittelemiseen Pekka kertoo käyvänsä metsäkävelyillä. Hän ei ole ihminen, joka valvoo yönsä murehtien. Puoliso Antonio Floresin mukaan mies ei menettäisi yöuniaan, vaikka makuuhuoneessa pauhaisi lentokoneen moottori.

– En ole koskaan ollut sellainen, että kauheasti pohtisin, mitä muut minusta miettivät. Ajattelen pikemminkin niin, että teen parhaani, ja jos ei kelpaa, koittakoon joku toinen. Työt täytyy kuitenkin tehdä, Pekka Haavisto toteaa Kotiliedessä.

Pekka Haaviston haastattelu on julkaistu kokonaisuudessaan Kotilieden numerossa 20/2021.

Lue myös: Leena Lehtolainen, Pekka Haavisto ja muut tutut avasivat päiväkirjansa – arvaatko, mikä kuuluu kenellekin?

X