Ihmiset

Kuin muna vatsassa – Linnan juhlien suurimman jännitysmomentin puku on tässä!

Katsokaa, tässä on upea raskaana oleva nainen, haluaa Anni Ruuth viestiä Emmi Lehtomaalle suunnittelemallaan mekolla.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
Satu Mali, Henna Västi

Emmi Lehtomaan Linnan juhlien asua koristaa strutsinsulka.

Katsokaa, tässä on upea raskaana oleva nainen, haluaa Anni Ruuth viestiä Emmi Lehtomaalle suunnittelemallaan mekolla.

Linnan juhlien pukujen suunnittelijoille tulee joskus eteen todellisia haasteita. Sellainen sattui pukusuunnittelija Anni Ruuthin kohdalle, kun yrittäjä Emmi Lehtomaa marssi loppusyksystä hänen pakeilleen toiveenaan saada asu Linnan juhliin – viimeisillään raskaana.

– On ollut todella ihanaa saada suunnitella juuri tämä asu! Minulle tuli heti todella vahva fiilis siitä, millaisen puvun haluan Emmille tehdä, Anni kertoo.

Helpon suunnitteluvaiheen jälkeen haasteita ilmeni puvun valmistuksessa. Emmin laskettu aika on 23. joulukuuta eli vain kaksi viikkoa itsenäisyyspäivän jälkeen. Vatsa on kasvanut vinhaa vauhtia valmistusprosessin aikana.

– Vatsa muuttaa muotoaan koko ajan. Loppuvaiheessa vauva alkoi jo laskeutumaan, mikä muutti koko puvun muotoa ja on vaatinut muokkausta viime metreille asti.

Jousto-ominaisuus puvun kankaassa ehdoton

Toinen haaste on liittynyt puvun kankaaseen:

– Normaalisti käytän juhla-asuihin joustamatonta silkkiä, mutta tässä tapauksessa jousto-ominaisuus oli puvussa ehdoton. Päädyin tekokuitupohjaiseen satiinikankaaseen, joka mahdollisti vatsan vaativan jouston.

Anni ja Emmi olivat yhteistuumin sitä mieltä, että puvun ei tarvitse peitellä raskausmahaa – päinvastoin. Raskaus saa juhla-asussa kauniisti näkyä.

Lopputuloksena syntyi imarteleva ja aistikas mekko, jonka kangas myötäilee ja muotoilee vatsan linjoja.

– Se on kuin strutsinmuna, Anni kuvailee ja lisää, että strutsiteemaa on puvussa enemmänkin: sitä koristaa aito strutsinsulka.

Anni Ruuthin Emmi Lehtomaalle Linnan juhliin suunnittelema puku on joustavaa satiinikangasta.

Hän kertoo halunneensa saada pukuun sellaista voimaa, joka korostaa raskaana olevan naisen upeutta, eikä näe häntä passiivisena toimijana.

– Haluan puvun sanovan: katsokaa, tässä on tämä upea raskaana oleva nainen.

Huiman jännittävä tilanne edessä

Anni on suunnitellut raskaana oleville juhla-asuja ennenkin, mutta ei koskaan näin myöhäisille raskausviikoille. Hän kokee, että on saanut suunnitteluprosessissa olla myös henkisenä tukena viimeisillään olevalle:

– Onhan se huiman jännittävä tilanne mennä Linnan juhliin näillä viikoilla.

Jännityksen myöntää Emmi itsekin. Annan tuoreessa jutussa hän kertoo tunnelmistaan:

– Kovasti toiveissa olisi, että vauva pysyttelisi sisällä siihen asti, että saisin juhlat juhlittua. Olen elämässäni aika ajoin unelmoinut Linnan juhlien kutsusta. Kieltämättä mielessä on käynyt, että pitikö sen sattua juuri nyt, kun en välttämättä pääsekään juhliin.

Puvusta ei asia ainakaan tule jäämään kiinni. Seitsemisen sovitus- ja muokkauskertaa muutaman viikon aikana ovat taanneet sen, että asun istuvuus on säilynyt mittojen muuttumisesta huolimatta.

Emmi Lehtomaan juhla-asu on mitoitettu viimeisillään raskaana olevan naisen vatsalle.

X