Ihmiset

Maria Veitola: ”Nykyisin olen parisuhteessa, jossa ei tarvitse miellyttää”

Hormonit vievät naista teinitytöstä lähtien. Totta! Näin sanoo Maria Veitola, joka elää 42-vuotiaana elämänsä parasta aikaa. Entä mitkä naisen elämään liitetyt kliseet ovat hänen mielestään täyttä soopaa? Ainakin se, että seksuaalinen huippu olisi hänen iässään jo takana.

Teksti:
Laura Koljonen
Kuvat:
Pekka Holmström/Otavamedia

Hormonit vievät naista teinitytöstä lähtien. Totta! Näin sanoo Maria Veitola, joka elää 42-vuotiaana elämänsä parasta aikaa. Entä mitkä naisen elämään liitetyt kliseet ovat hänen mielestään täyttä soopaa? Ainakin se, että seksuaalinen huippu olisi hänen iässään jo takana.

Miehet hakevat seksiä, 
naiset rakkautta.

Totta ja tarua. En ole koskaan ollut Tinderissä, mutta jotkut ystäväni ovat kertoneet, että siellä tuo väite pitää paikkaansa. Luulen, että elämäntilanne vaikuttaa siihen, mikä kiinnostaa. Nuorempana minulla oli vaihe, kun halusin vain panosuhteen. Ei siitä mitään tullut. Kundit raahasivat heti putkikassinsa asuntooni ja asettuivat taloksi. Olin ihan raivona. Minusta oli ihanaa olla vapaa ja itsenäinen, eikä minulla ollut vauvakuumetta.

Hormonit vievät naista 
teini-iästä lähtien.

Totta. En usko, että kukaan mies tajuaa, miltä kuukautiset tuntuvat: koko ajan itkettää, housut eivät mahdu kiinni ja sänky on aamulla läpimärkä hikoilusta. Muun muassa.

Raskaana ollessani yllätyin siitä, miten vahvasti hormonit vaikuttivat. Tulin raskaaksi neljä kuukautta sen jälkeen, kun olin tavannut avomieheni. Rakastuimme hullun lailla, mutta kun tulin raskaaksi aloin inhota miestäni. Mielestäni hän haisi ja näytti hirveälle ja hänen juttunsa olivat maailman tyhmimpiä.

Muutos oli niin nopea, että tajusimme, että kyse on jostain muusta kuin siitä, että inhoaisin häntä oikeasti. Kukaan ei myöskään kertonut imetyshormoneista ja siitä, miten sekaisin niistä saattaa mennä. Nykyään, jos minulla on omituinen olo, katson ensin kalenteria ja tarkistan, etteivät kuukautiset ole tulossa.

Lue myös: Maria Veitola: ”Meillä oli kanttia heittäytyä suhteeseen”

Nainen on kauneimmillaan 17-vuotiaana.

Todellakin tarua. Harva 17-vuotias on täysin sinut itsensä kanssa. 17-vuotiaana minulla oli paha masennus ja syömishäiriö. Olin silloin rumimmillani. Kolmekymppisenä olin tyytyväinen ulkonäkööni. Nykyään saatan kauhistella, että “ei hitto mitkä silmäpussit”. Olen kuitenkin kiitollinen siitä, että olen terve, sillä on ollut muunkinlaisia kausia.

Ero on helpompi 
naiselle kuin miehelle.

Uskon, että kun puhuu tunteistaan, ero on helpompi. Ja naiset yleensä puhuvat. Tiedän miehiä, jotka ovat eron jälkeen vaihtaneet suoraan uuteen suhteeseen. Itse en pystyisi siihen. Haluan selvittää ajatukseni ja sen, mikä meni pieleen. Parisuhteessa helposti mukautuu.

Yhden pitkäaikaisen poikaystäväni kohdalla lopetin sanomasta mielipidettäni. Ystävänikin alkoivat huomautella siitä. Nykyinen suhteeni on ainoa parisuhde, jossa minun ei ole tarvinnut miellyttää. Se voi johtua siitä, että juuri ennen kuin tapasin mieheni, kävin terapian. Kohteliaisuuttani yritän kuitenkin opetella tykkäämään jalkapallosta, jotta voisin katsoa sitä yhdessä hänen kanssaan.

Lue myös Maaret Kalliosta: ”Miehen kylmyys on pahinta, mitä voisin kuvitella”

Katkelma Annan kansijutusta 5/2016.

X