Ihmiset

Mira Kasslin: ”Halusin eroon jojoilusta”

Teksti:
Anna.fi

Kilpapyöräilijänä Mira Kasslin piiskasi kroppansa äärimmilleen voittaakseen. Nyt hän tietää, että lempeys tuo parempia tuloksia: stressi hälvenee ja kilot putoavat.

Mira Kasslin

Entinen kilpapyöräilijä Mira Kasslin kertoo, että urheilu-uran jälkeen liikunnan merkitys on muuttanut muotoaan.

– Liikunta merkitsee hyvää oloa ja terveyttä. Aiemmin urheilussa oli vain yksi tavoite, hyvä kisakunto. Kova treeni ja äärirajoilla olo ei aina ole terveellistä. Nivelissäni tuntuu, että takana on monta kovaa vuotta, Mira sanoo.

Nyt Mira on kiireinen kiinteistönvälittäjä. Hänen tavoitteenaan on liikkua kerran päivässä. Aina se ei onnistu.

Mira nauttii liikunnasta aamulla. Hän lähtee seitsemältä juoksulenkille tai tekee kuntopiirin kotona. Syykin on yksinkertainen.

– Minuun kohdistuu vähiten odotuksia aamuisin, kun muut nukkuvat. Mieli on levännyt, ja voin pohdiskella keskeytyksettä isoja kokonaisuuksia. Aamulenkki on paras strateginen palaveri!

Mira laskee, että puheluita, viestejä ja sähköposteja tulee päivittäin yli sata. Työpäivän aikana keskittyminen jää katkonaiseksi, mutta moni asia loksahtaa kohdalleen lenkillä.

– Jos aamukuntoilu jää väliin, olo on heti tahmeampi ja käynnistyn hitaammin. Liikunta on tärkeää henkisen hyvinvoinnin kannalta. Hyvä fyysinen kunto auttaa minua sietämään stressiä.

Terveyden tähden

Viime vuosina Miran paino hiipi hiljalleen ylöspäin. Kiinteistönvälittäjän epäsäännöllinen elämä, pienet lapset ja unenpuute vaivasivat. Ja olihan liikuntamäärä pudonnut radikaalisti entisestä.
Lisäksi aiemmin pannassa olleet herkut, jälkiruuat, herkulliset kastikkeet, juustot ja viini olivat yhtäkkiä mahdollisia, kun ei tarvinnut miettiä jokaista suupalaa.

– Jälkikäteen huomaan, että minulla oli kilojen kanssa huono olo. Fyysinen kuntoni on kuitenkin ollut hyvä kiloista huolimatta. Pelkkä ulkonäkö ei ollut tarpeeksi iso motivoija muutokselle.

Vasta terveys oli. Miran hyvän ystävän sairastuminen leukemiaan oli yksi herättäjä.

– Sairaus tuli aika lähelle. Haluan pitää terveydestäni hyvää huolta nyt, kun kiloja ja ikää ei ole vielä liikaa, hän kertoo.

Mira on huomannut, ettei 10-15 vuoden takaisilla ammattiurheiluaikojen pohjilla pärjää.

Mira KAsslin

Eroon jojoilusta

Viime vuoden lopulla Mira pani töpinäksi. Hän ei lähtenyt vain pudottamaan painoaan.

– Palasin siihen urheilijan mentaliteettiin, jossa ulkonäkö on sivuseikka. Halusin kestävän muutoksen, mikä tarkoitti elämäntapojen tarkastelua. Halusin eroon jojoilusta, joka on kropalle todella kuluttavaa. Olen saanut kovalla treenillä painoa pois, mutta se on sitten tullut aina takaisin.

Hän jätti hampaat irvessä kuntoilun. Aamulenkit jäivät, mutta paineet poistuivat.

Suurimmat muutokset hän teki ruokavalioon. Vaikka Mira on syönyt aina terveellisesti, karsittavaa löytyi turhista herkuista. Tilalle tuli roimasti kasviksia ja kevyt olo.

Alkuvuonna kiloja alkoi karista kahden vaatekoon edestä. Lempeys kannatti.

– Oli iso asia tajuta, ettei aina tarvitse suorittaa. Nyt annan itselleni armoa. En ole asettanut mitään numeerista tavoitetta. Yritän muistaa, että olen ennen kaikkea äiti ja roolimalli lapsilleni.
Mira ei haikaile kilpaurheilijan kunnon perään.

– Ei tämä ole enää sama kroppa kuin kilpa-aikoina, eikä tarvitsekaan olla, koska kroppa ei ole enää työkaluni. Olen nyt äiti ja kiinteistönvälittäjä. Niissä hommissa pärjään nykykunnossani oikein hyvin.

Mira Kasslin

Mira erosi hiljattain pitkäaikaisesta avopuolisostaan. Kuntoremontilla ei hänen mukaansa ole vaikutusta sinkkunaisen itsevarmuuteen.

– Miehiä riittää, se ei ole kiloista kiinni. Vierastan todella paljon ulkonäkökeskeisyyttä. Elämän aikana kroppa tulee ja menee. Parisuhteessa vaikuttavat ihan muut asiat.

Teksti: Aino Loikkanen
Kuvat: Pekka Holmström/Otavamedia

Katkelma Kotilääkärin kansijutusta 4/2015

X