Matkailu

Tee löytöretki Suomenlahden rannikolle! Löydä Haminan viihtyisin olohuone, ihastu Kotkan puistoihin ja rakastu Loviisan punaisiin puutaloihin

Kotkaan, Loviisaan ja Haminaan suuntaava kesä­matkailija saa nauttia historiallisista aarteista, kartanotunnelmasta ja merellisen luonnon parhaista paloista.

Teksti:
Sanna Wallenius
Kuvat:
Sanna Wallenius

Mikko Taskisen pienois­majakoista on tullut Kotkassa suosittu kuvauskohde. Iltaisin majakoihin syttyvät valot.

Kotkaan, Loviisaan ja Haminaan suuntaava kesä­matkailija saa nauttia historiallisista aarteista, kartanotunnelmasta ja merellisen luonnon parhaista paloista.

Hamina: Valloittava Tervasaari ja Kauppiaantalomuseo 1800-luvun tyyliin

Ensimmäisenä Haminasta tulevat mieleen linnoitukset, reserviupseerikoulu ja sotilasmusiikkitapahtuma Hamina Tattoo. Tänä vuonna festivaali jää koronan vuoksi järjestämättä ja Haminan kadut hemmottelevat rauhallisemmasta kesäelosta nauttivia.

Haminan asemakaava on maailman mittaluokassakin poikkeuksellinen, sillä se on rakennettu ympyrän muotoon. Raatihuone on kaupungin keskus, josta lähtee säteittäin kahdeksan katua. Niiden varrella on pieniä kauppoja ja kahviloita, kuten 1960-luvulta saakka kaupunkilaisia hemmotellut soma konditoria Huovila ja lounashuone Kerho.

Kauppiaantalo, Hamina.
Hamina tunnetaan myös Kauppiaan­talomuseostaan, jossa pääsee kurkistamaan käsityöläisten ja kauppiaiden arkeen 1800-luvun lopulle. Sisäänpääsy aikuisilta 5 euroa, Museokortilla ilmaiseksi.

Kasarminkadun Kauppiaantalomuseo on huima aikahyppy 1800-luvun elämään. Tämän vuoden näyttely kertoo viihdyttävästi vuonna 1909 Haminassa tapahtuneesta postivarkaudesta.

Tervasaari Haminassa.
Tervasaaresta on kasvanut Haminan ylpeys, jonka kupeessa on ravintoloita, skeittiparkki ja uusi Oolanninpuisto.

Lupaavin kuhina sijoittuu kilometrin päässä keskustasta sijaitsevaan Tervasaareen, josta on muodostunut haminalaisten uusi olohuone. Alueella on historiallinen tullimakasiini, vierasvenesatama, skeittiparkki, majakkalaiva Hyöky ja ravintoloita.

Tervasaaren kupeeseen avautui tänä kesänä myös Oolanninpuisto, jonka rakentamisessa on hyödynnetty graniittia.

Kotka: Merikeskus Vellamo ja Sapokka ihastuttavat kävijöitä

Merikeskus Vellamo ulkoapäin kuvattuna. Kuvassa myös kaksi ihmistä.
Peltikaseteista ja silkkipainetuista lasilevyistä rakennettu Merikeskus Vellamo on arkkitehtuurisestikin kiinnostava kohde.

Köydet nitisevät ja aallot lyövät fregatin keulaan pahaenteisesti. Merikeskus Vellamon päänäyttelyn ääniefektit vievät hetkessä 1700-luvun lopulle ja Itämeren suurimpaan taisteluun, joka käytiin Venäjän ja Ruotsin välillä. Kotkan edusta onkin yhä täynnä vanhoja hylkyjä, joista tunnetuimman, venäläisen saaristofregatti St. Nikolain osia on nähtävillä Vellamossa.

Ruosteinen ankkuri muistuttaa Kotkan historiasta myös Katariinanniemessä. Vanhan öljysataman tilalla on 20 hehtaarin kokoinen Katariinan meripuisto, jossa mieleen palaavat heti Junnu Vainion legendaariset laulut kotikaupungistaan. Kallioiden ja kukka­istutusten lomassa mutkittelee pieniä polkuja, joiden varrella on pienoismajakoita, puistolabyrintteja, veistoksia ja lampia. Nuoret temppuilijat ovat haltioissaan meripuiston isosta skeittiparkista.

Kotkan Sapokan 20 metriä korkea putous saa vetensä merestä.
Kotkan Sapokan 20 metriä korkea putous saa vetensä merestä. Putouksen huipulle pääsee nousemaan sivusta portaita pitkin.

Toisenlainen tunnelma odottaa Sapokan kuuluisassa vesipuistossa, jonka 20 metriä korkeasta putouksesta on tullut Kotkan rakastetuimpia nähtävyyksiä. Parhaimmillaan Sapokka on loppukesän hämärinä iltoina, jolloin putous ja sitä ympäröivät kalliot sekä kukkaistutukset valaistaan. Kävelyreittejä koristavat huvimajat, kaarisillat ja sympaattiset eläinveistokset.

Santalahden ranta Kotkassa.
Vartin ajomatkan päässä Kotkan keskustasta sijaitseva Santalahti Resort kokoaa yhteen karavaanarit ja mökkeilijät. Vieraiden käytössä on pitkä hiekkaranta.

Muita tutustumisen arvoisia puistoja Kotkassa ovat ranskalaista tunnelmaa henkivä Jokipuisto, värikäs Fuksinpuisto sekä hienostunut Sibeliuksenpuisto, josta kannattaa jatkaa Kotkan Veistospromenadille.

Venäjän keisari perheineen lomaili Kotkan Langinkoskella usein 1800-luvun lopulla. Nykyään Keisarillinen kalastusmaja on Suomen kansallismuseon kohde, johon voi tutustua 8 euron sisäänpääsymaksulla. Langinkoskea ympäröivä puisto on ilmainen.

Kotkan monipuoliseen luontoon ihastui myös Venäjän keisari Aleksanteri III, jota varten Suomen suurruhtinaskunta rakennutti vuonna 1889 kesähuvilan Langinkoskelle. Keisarin seurue saapui Kotkaan omalla aluksellaan ja teki päiväretkiä Langinkosken kalastusmajalle.

Villinä ryöppyävän kosken rannalla sijaitseva hirsihuvila on yhä upea käyntikohde. Kansallismuseon hallinnoimaan kohteeseen voi tutustua opastetulla kierroksella tai omin päin. Satumaisin tunnelma on polulla, joka kiertää saaren ympäri. Reitin edetessä kosken pauhu hiljenee ja kulkijan ympäröi vihreänä hehkuva satumetsä. Rannassa on myös pieni ortodoksinen kappeli, tsasouna.

Ravintolan ruoka-annos.
Vanhan höyrypanimon tiloissa voi nauttia maittavan illallisen. Ravintola Keisarinsatama on erikoistunut kala- ja äyriäisruokiin.

Aleksanteri III:n mukaan nimensä on saanut myös reilun kolmen kilometrin päässä Langinkoskelta sijaitseva Keisarinsatama, jossa toimi ennen Kotkan Höyrypanimo. Nykyään 127-vuotiaassa rakennuksessa on ravintola Keisarinsatama, joka tunnetaan maistuvista kala- ja äyriäisruuistaan.

Uudempaa arkkitehtuuria löytyy Kotkan Sunilasta, jonne arkkitehti Alvar Aalto suunnitteli vuosina 1936–39 sellutehtaan sekä kokonaisen asuinalueen. Sunilan alueen asuntoja on mahdollisuus vuokrata myös majoituskäyttöön tai yksityisjuhlia varten.

Lue myös: Mitä tehdä kesällä? Vietä kesälomasi kotimaassa – ui porojen kanssa, herkuttele tropiikin lämmössä ja yövy autiolla leirintäalueella

Loviisa: Upea Malmgårdin kartano ja Strömforsin ruukki huokuvat historiaa

 Malmgårdin kartano.
Vuonna 1885 valmistuneeseen Malmgårdin kartanoon ja sen englantilaiseen maisemapuistoon voi tilata opastetun kierroksen.

Näkymä voisi olla Keski-Euroopasta! Pitkän lehtipuukujan päässä kohoaa uusrenessanssityyliä edustava linna. Sisäänkäynnin yläpuolella on vuosiluku 1885 ja kodin ovella seisoo nykyinen isäntä, kreivi Henrik Creutz. Hän edustaa Loviisan lähistöllä sijaitsevan Malmgårdin kartanon 13. sukupolvea.

– Voit jättää auton siihen talon eteen, kreivi huikkaa ja toivottaa tervetulleeksi sisään.

Malmgårdin kartano ja maatila ovat olleet saman suvun omistuksessa 1600-luvulta saakka. Arkkitehti Frans Sjöströmin (1840–1885) suunnittelemassa yksityiskodissa on 52 huonetta, joita koristavat alkuperäiset kattomaalaukset ja huonekalut.

Henrik Creutz seisoo kirjoituspöydän takana. Taustalla näkyy leveä ja korkea kirjahylly.
Henrik Creutz jatkaa sukunsa perinteitä Malmgårdin kartanolla Loviisassa. Tilalla toimii myös panimo ja kesäkahvila.

– Yritämme vaalia kartanon historiaa ja haluamme, että muutkin pääsevät nauttimaan siitä, 47-vuotias Henrik sanoo.

Kreivi vetää Malmgårdissa ryhmille tilauksesta opaskierroksia kesäkuusta syyskuun loppuun. Tuliai­set voi hankkia vanhan navetan puodista, jossa myydään Malmgårdin panimon olutta sekä muita oman tilan herkkuja.

Malmgårdista on reilun vartin ajomatka Loviisan vanhaankaupunkiin, jonka idyllisillä puutalokujilla entisaikojen tunnelmat jatkuvat. Lähellä on myös Loviisan kuuluisa satama, Laivasilta, jonka kautta Suomeen kuljetettiin suolaa 1700-luvulla. Suola-aitoissa sijaitsee nyt puoteja ja kahviloita.

Keramiikkatöitä esillä hirsiseinällä.
Raija Tikkasen keramiikkaa Strömforsin ruukissa.

Sepän pajasta kuuluu niin houkutteleva nakutus Strömforsin ruukkialueella Loviisassa, että avonaisesta ovesta on pakko kurkistaa sisään. Tiia-Riitta Lahti työstää punaisena hehkuvasta raudasta vaatenaulakoita. Kylässä järjestetään tänäkin kesänä yleisölle avoimia taontanäytöksiä.

Käsityöläiset ovat viihtyneet Strömforsissa aina. Punaisten puutalojen uumenista voi ostaa taidelasia, keramiikkaa, koruja ja kierrätyskankaista ommeltuja vaatteita. Perinnerakentamisesta innostuneiden paratiisi sijaitsee saharakennuksessa Roseborgissa, jossa myydään vanhoja ikkunoita, ovia ja heloja.

Anne Laakso seisoo A’la Tallin ovenraossa.
Anne Laakso pyörittää Strömforsin ruukilla herkuistaan ja käsitöistään tunnettua A’la Tallia.

Elämyksen Strömfors tarjoaa myös retkeilijälle. Fatbikeja, kajakkeja ja sup-lautoja vuokrataan Wellsterissä kylän keskustassa. Vajaan kymmenen kilometrin mittainen rengasreitti Kymijoen haarassa on kuin sukellus sademetsään: luonto kaartuu rehevänä melojien ylle ja joki virtaa unenomaisen rauhallisesti.

Ruotsinpyhtään kirkko.
Ruotsinpyhtään kirkko ja sen sisältä löytyvä Helene Schjerfbeckin alttaritaulu ovat Strömforsin ruukin aarteita.

Patikointipoluista suosituin on kahdeksan kilometriä pitkä Kukuljärven vaellusreitti, joka lähtee urheilukentän laidalta ja kiertää jylhien kallioiden ja suomaiseman halki takaisin lähtöpisteeseen. Matkan varrella on laavu ja uintipaikka.

X