Julkkikset

Nadia Ammourin ja Amin Asikaisen kaksosten vaikea synnytys johti kipeään diagnoosiin: ”Äitinä itkin monena iltana sitä”

Nadia Ammouri ja Amin Asikainen saivat kaksostytöt tammikuussa.

Teksti:
Christina Boman
Kuvat:
Pekka Mustonen

Nadia Ammouri, Amin Asikainen ja Antton-esikoinen 2017.

Nadia Ammouri ja Amin Asikainen saivat kaksostytöt tammikuussa.

Nadia Ammourin ja entisenä nyrkkeilijänä tunnetun Amin Asikaisen kaksoset syntyvät tammikuun lopulla. Nyt Nadia on kertonut Instagram-päivityksessään vaikeasta synnytyksestään ja siitä seuranneesta huolesta.

– Synnytyksessä riitti loppua kohden draamaa. B-vauvan sydänäänet heikkenivät nopeasti A-vauvan synnyttyä. Samalla hän pyörähti perätilaan. Siinä olikin kiire leikkaussaliin, Nadia kertoo päivityksessään.

Vauva saatiin lopulta onnistuneesti ulos, mutta ilon ja helpotuksen lisäksi onnea varjosti huoli. Hätäsektiossa vauvan toinen käsi oli jäänyt puristuksiin, minkä jäljiltä hän roikotti kosketusarkaa kättään.

– Kyllä meidän onnea raapaisi B-tytön jäätävä diagnoosi, Nadia kirjoittaa.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Nadia Ammouri (@nadia.ammouri) jakama julkaisu

Diagnoosiksi varmistui vasemman käden Erbin pareesi.

– Kyllä näin äitinä itkin monena iltana sitä. Mitä jos? Mitä jos se ei tulekaan kuntoon? Olisinko voinut toimia itse toisin? Jos käsi jää näin, millaisia rajoitteita pienelle kauniille tytöllemme tulee? Mitä jos hän ei voi kiivetä, roikkua, käyttää kättä niin kuin me muut? Kohtelevatko ihmiset häntä eri tavalla? Nadia pohtii päivityksessään.

Erbin pareesi on harvinainen syntymävaurio

Erbin pareesi eli olkahermopunoksen syntymävaurio on vamma, joka tapahtuu synnytyksen yhteydessä. Sen saa aikaan vauvan hartiaan kohdistuva venytys, joka on seurausta lapsen koon ja äidin synnytyskanavan epäsuhdasta.

Vaurio käy ilmi yleensä heti synnytyksen jälkeen. Sen tunnistaa siitä, että vastasyntynyt ei liikuta yläraajojaan symmetrisesti.

Olkahermopunoksen syntymävauriosta kärsii Suomessa vuosittain reilu 60 vastasyntynyttä. Sen riskiä lisäävät vauvan suuri koko, hartiadystokia eli vauvan jumiutuminen synnytyskanavaan hartioistaan, perätila tai muu poikkeava tarjonta sekä äidin raskausdiabetes. Myös monikkosynnytys on vaurion riskitekijä.

Erbin pareesin hoito riippuu vamman asteesta. Erittäin tärkeää on vaurioituneen raajan liikelaajuuksien ylläpito, joka mahdollistaa nivelten normaalin kehityksen.

Nadia kertoo perheen keskittyvän nyt vauva-arkeen ja ottavan päivä kerrallaan.

– Olemme menneet päivä kerrallaan. Voin sanoa, että me ollaan saatu taistelijatyttö. Hänen reippautensa, sinnikkyytensä, kauneutensa ja iloisuutensa ovat liikuttaneet suuresti, Nadia sanoo.

Pariskunnalla on myös vuonna 2017 syntynyt Antton-poika. Uusperheeseen kuuluvat myös Asikaisen kaksi poikaa hänen aiemmasta parisuhteestaan.

X