Ihmissuhteet

Tällaisia ovat rakkauden fyysiset oireet – asiantuntija: ”Fyysiset oireet vain korostavat sitä, että toinen on itselle tärkeä”

Millaisia fyysisiä oireita rakkaus aiheuttaa? Entä voiko oireisiin jotenkin itse vaikuttaa? Kysyimme asiantuntijalta 5 kysymystä rakkauden fyysisistä oireista.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Rakastuminen voi olla paitsi henkisesti myös fyysisesti hyvin voimakas kokemus.

Millaisia fyysisiä oireita rakkaus aiheuttaa? Entä voiko oireisiin jotenkin itse vaikuttaa? Kysyimme asiantuntijalta 5 kysymystä rakkauden fyysisistä oireista.

THL:n tutkimusprofessori Timo Partonen vastasi kysymyksiimme rakkauden fyysisistä oireista.

1. Millaisia fyysisiä oireita rakkaus aiheuttaa?

– Rakkauden fyysiset oireet ovat hyvin pitkälti stressioireita, sillä elimistö reagoi rakastumiseen kuin stressiin. Rakastuessa stressihormonin eli kortisolin ja adrenaliinin eritys lisääntyy. Tämä näkyy sykkeen kiihtymisenä, kutitteluna vatsanpohjassa ja ruokahalun mahdollisena heikkenemisenä. Nukkuminen saattaa olla vaikeaa tai saattaa tulla tunne siitä, että unta ei tarvitse niin paljon kuin tavallisesti. Myös esimerkiksi hikoilu tai punastelu voi olla rakastumisen fyysinen oire.

Oireet näkyvät osin päällepäin, mutta tuntuvat hyvin voimakkaasti, kun ajatukset liikkuvat rakastetussa tai kun rakastetun näkee. Rakastetun ajatteleminen vie paljon aikaa ja sitoo voimavaroja.

2. Kuinka kauan rakastumisen fyysiset oireet kestävät?

– Fyysisten oireiden kestoa ei ole selvitetty tarkkaan. Kuitenkin hormonimäärityksiä, esimerkiksi stressihormonin mittaamista, on tehty. Näissä mittauksissa on havaittu, että puolentoista vuoden päästä rakkauden fyysiset oireet ovat vaimentuneet pois, eli stressihormonin määrä on palautunut lähtötasoon. Toki fyysisten oireiden kesto on silti hyvin yksilöllistä.

Vaikka rakkauden fyysiset oireet vaimenevat ajan myötä, aivot säilyttävät kyvyn reagoida rakastettuun. Aivokuvantamistutkimuksilla on tutkittu, miten hermovälittäjäaineiden toiminta muuttuu aivoissa, kun rakastetun kuvaa näytetään vastarakastuneille tai jo pidemmän aikaa toisiaan rakastaneille. Jos rakkaus on hyvin intohimoista ja parin tunneside on luja, hermovälittäjäaineiden toiminnan muutokset voivat näkyä vielä kymmenienkin vuosien kuluttua rakastumishetkestä.

3. Onko normaalia, että toiset kokevat rakkauden fyysiset oireet miellyttävinä ja toiset epämiellyttävinä?

– Kyllä. Suhtautuminen oireisiin voi vaihdella myös yksilöllä ajan kuluessa. Useimmiten fyysiset oireet ovat niin hetkellisiä ja melko lieviä, että niiden kanssa pärjää, niitä sietää ja ne voivat tuntua jopa ihan mukaviltakin. Fyysiset oireet vain korostavat sitä, että toinen on itselle tärkeä, ainutlaatuinen ja rakastamisen arvoinen. Oireet saattavat vahvistaa rakastumisen tunnetta, kun ihminen huomaa reagoivansa fyysisestikin toisen läsnäoloon tai pelkkään ajatukseen toisesta.

Rakastunut saattaa reagoida fyysisesti pelkkään ajatukseen rakastetustaan.
Rakastunut saattaa reagoida fyysisesti pelkkään ajatukseen rakastetustaan.

4. Aiheuttaako ensirakkaus enemmän oireita kuin myöhemmät rakastumiset?

– Asiasta ei ole tarkkaa tietoa. Fysiologisesti ajatellen todennäköistä on, että ensimmäinen rakastuminen on niin uusi, voimakas ja vahva kokemus, että seuraavat rakastumiset, jos niitä tulee, ovat fyysisten oireiden osalta jonkin verran vaimeampia. Vaikka ensirakkauden kokemisen jälkeen rakastuisi uuteen henkilöön, rakastumisen tunne ei ole enää uutta, vaan samanlaisen tunteen on tuntenut ennenkin.

5. Voiko rakkauden fyysisiä oireita helpottaa?

– Oireita ei voi torjua, sillä ne tulevat autonomisesta hermostosta, tarkkaan ottaen sympaattisen hermorungon puolelta. Ihminen ei pysty itse säätelemään autonomista hermostoaan millään tavalla. Oikeastaan ainoa tapa helpottaa rakkauden fyysisiä oireita on olla näkemättä rakastettuaan tai olla ajattelematta häntä, mikä käytännössä tarkoittaa ajatusten suuntaamista toisaalle esimerkiksi johonkin tarkkaa keskittymistä vaativaan tekemiseen.

Lue myös:

Oletko joskus ollut rakkaudesta sairas? Olet saattanut kokea limerenssin – näin se oireilee

Tosirakkautta vai alkuhuuman aiheuttamaa vauhtisokeutta? Mistä nopea eteneminen parisuhteessa kertoo?

Naistuttavaansa rakastunut kirjailija Tittamari Marttinen: ”Ajattelin, että tämä on oudon intensiivistä ollakseen vain ystävyyttä”

X